GDE SU, ŠTA RADE #23: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala – FK Dinamo Vranje!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

12.01.2024

16:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon sedam decenija postojanja uspeli su da ostvare snove svih klupskih generacija, ali je zadovoljstvo kratko trajalo. Nakon jednogodišnjeg egzistiranja u elitnom rangu, vratili su se stepenik niže, a samo četiri godine kasnije nestali su sa fudbalske mape Srbije.

GDE SU, ŠTA RADE #23: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala – FK Dinamo Vranje!

Foto: Starsport

Klub koji je iznedrio nekadašnju vedetu Crvene zvezde, ali i nekoliko engleskih kubova, kao i reprezentativca SR Jugoslavije i Srbije i Crne Gore Dejana Stefanovića, doživeo je kratkotrajni bljesak, a zatim u strmoglavom padu potpuno iščezao iz srpskog klupskog fudbala.

 

Na zbirnoj tabeli Superlige Srbije, na kojoj se nalazi 37 klubova, ekipa vranjanskog Dinama zauzima dvadesettreću poziciju kada su u pitanju ekipe koje su bile deo elitnog ranga, a koje su se prethodnih godina našle u raljama niželigaškog fudbala.

- Istorijat kluba:

Dinamo iz Vranja je osnovan 1947. godine, a ime je dobio po ugledu na brojne klubove u tadašnjem SSSR-u. Uglavnom je okupljao omladinu levičarske orijentacije koja se i pre Drugog svetskog rata interesovala za fudbal.

Kroz istoriju se takmičio u različitim rangovima takmičenja, a definitivan uzlet ka eliti načinio je polovinom druge decenije XXI veka. U sezoni 2014/15 po treći put u svojoj istoriji se našao u drugom stepenu nacionalnog fudbala, a samo tri godine kasnije kao drugoplasirana ekipa Prve lige Srbije, obezbedio je plasman u superigašku konkurenciju.

Foto: Starsport

Samo jedno leto su Vranjanci "plesali" u eliti

 

- FK Dinamo Vranje u Superligi Srbije:

Ekipa Dinama iz Vranja je od osamostaljenja Srbije u elitnom rangu učestvovala samo jednom. Odigrali su 37 utakmica tokom kojih su zabeležili devet pobeda, šest remija i 22 poraza i ukupno 23 osvojena boda i gol količnik 24:67.

S obzirom da su deo superligaškog karavana bili samo tokom jedne takmičarske godine, navedena 2018/19 sezona smatra se i najvećim klupskim uspehom.

Poslednju superligašku utakmicu odigrali su 19. maja 2019. godine na stadionu „Slavko Maletin Vava“ u Bačkoj Palanci gde su minimalnim rezultatom 1:0 savladali ekipu OFK Bačke. Strelac poslednjeg superligaškog pogotka bio je u 72. minutu navedenog meča Željko Dimitrov.

 

 

- FK Dinamo Vranje danas:

Ispadanjem iz elite vranjanski Dinamo se dve sezone zadržao u Prvoj ligi Srbije, a nakon 12 meseci obitavanja u istočnoj grupi srpskoligaškog karavana, našao u Pčinjskoj okružnoj ligi. Sa okončanjem takmičarske 2022/23 godine klub je prestao da postoji, a danas je nosilac vranjanskog fudbala SU Dinamo Jug, klub koji je osnovan leta 2022. godine i koji se u ovom momentu takmiči i u okviru četvrtog stepena takmičenja, Zoni Jug, a prvi deo aktuenog šampionata okončai su na vicešampionskoj poziciji sa identičnim bodovnim skorom kao i Jedinstvo iz Bošnjaca.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading