GDE SU, ŠTA RADE #16: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - FK Kolubara Lazarevac!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

31.12.2023

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stigli su do elitnog ranga, a nakon samo dve sezone učešća, neslavno su se spustili u drugi stepen srpskog klupskog fudbala.

GDE SU, ŠTA RADE #16: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - FK Kolubara Lazarevac!

Foto: Starsport

Iako aktuelni rezultati nisu na nivou očekivanih, čini se da Lazarevčani i dalje nisu odustali od ostvarenja zacrtanih ciljeva.

 

Na zbirnoj tabeli Superlige Srbije, na kojoj se nalazi 37 klubova, ekipa lazarevačke Kolubare zauzima šesnaestu poziciju kada su u pitanju ekipe koje su bile deo elitnog ranga, a koje su se prethodnih godina našle u raljama niželigaškog fudbala.

- Istorija kluba:

Fudbalski klub Kolubara iz Lazarevca osnovan je 1919. godine, a prve značajnije rezultate počeo je da beleži početkom osamdesetih godina prošlog veka. Na kraju sezone 1982/83 Lazarevčani su obezbedili plasman u Drugu saveznu ligu Istok gde su se zadržali dve sezone. Na kraju sezone 1983/84 zauzeli su 9. mesto, da bi se naredne sezone 1984/85 kao pretposlednji tim na tabeli vratili u treći rang takmičenja.

Tokom novije istorije klub se uglavnom takmičio u drugom i trećem rangu takmičenja, a najveći uspeh u istoriji kluba ostvaren je u sezoni 2005/06 kada je klub kao trećeligaš igrao polufinale Kupa Srbije i Crne Gore. Na gostujućem terenu savladala ih je ekipa OFK Beograda, a rezultat je bio 4:1.

Konačno, u sezoni 2020/21 iszborili su istorijski plasman u elitni rang srpskog klupskog fudbala.

Foto: Starsport

U Lazarevcu postoje i sjajni infrastrukturni uslovi

 

- FK Kolubara u Superligi Srbije:

Ekipa iz Lazarevca je od osamostaljenja Srbije u elitnom rangu učestvovali ukupno dva puta. Odigrali su 74 utakmica tokom kojih su zabeležili 25 pobeda, 12 remija i 37 poraza uz gol količnik 70:122.

Najbolji plasman u srpskoj superligaškoj konkurenciji ostvarili su u premijernoj sezoni 2021/22 kada su takmičenje okončali na desetoj poziciji superligaškog karavana sa skorom od 14 pobeda, četiri remija i 19 poraza i ukupno 46 osvojenih bodova, uz postignutih 42, a primljenih 65 pogodaka.

 

 

- Poslednje superligaško učešće:

Deo elite ekipa Kolubare iz Lazarevca je poslednji put bila u sezoni 2022/23 kada su takmičenje okončali na poslednjoj 13. poziciji sa učinkom od 11 pobeda, osam remija i 18 poraza i ukupno 35 osvojenih bodova. Postigli su 28, a primili 57 golova. Treba napomenuti da su od strane disciplinskih organa Fudbalskog saveza Srbije kažnjeni oduzimanjem šest bodova, što ih je i direktno eliminisalo iz superligaškog karavana.

Poslednju superligašku utakmicu odigrali su 27. maja 2023. godine kada su na svom stadionu savladali ekipu Radničkog iz Niša rezultatom 2:1, a strelac poslednjeg superligaškog pogotka bio je Mehmed Ćosić u 90. minutu navedenog susreta.

 

 

- FK Kolubara danas:

Lazarevčani se danas ponovo nalaze u prvoligaškoj konkurenciji

I pored ćinjnice da se očekivalo da će biti jedni odd glavnih konkurenata za povratak u elitu, zeleno-crni su prvi deo šampionata okončali na desetoj poziciji sa skorom od šest pobeda i po sedam remija i poraza i ukupno 25 bodova.

Prva želja svih u klubu jeste da se ekipa izbori za plej-of fazu takmičenja, a zatim ni direktna borba za vrh tabele, nije daleko.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading