GDE SU, ŠTA RADE #5: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - FK Hajduk 1912 Kula!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

15.12.2023

16:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri puta su izlazili i na međunarodnu scenu, a zatim je usledio potpuni krah.

GDE SU, ŠTA RADE #5: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - FK Hajduk 1912 Kula!

Foto: FK Hajduk 1912 Kula

Raspadom nekadašnje SFR Jugoslavije postali su standardni član elitnog ranga domaćeg fudbala. Tri puta su izlazili i na međunarodnu scenu, a zatim je usledio finansijski krah koji je ekipu doveo na sam početak.

 

Na zbirnoj tabeli Superlige Srbije, na kojoj se nalazi 37 klubova, ekipa Hajduka 1912 iz Kule zauzima petu poziciju kada su u pitanju ekipe koje su bile deo elitnog ranga, a koje su se prethodnih godina našle u raljama niželigaškog fudbala.

- Istorija kluba:

Klub pod imenom Hajduk prvi put se pominje 1925. godine, mada je prvi loptački kolektiv u Kuli osnovan davne 1912. godine formiranjem kluba K.A.F.K. kojeg su osnovali Nemci koji su u tom momentu predstavljali većinu stanovništva u tom delu Bačke.

Do raspada SFR Jugoslavije klub se takmičio u nižim rangovima takmičenja, da bi raspadom zajedničke države stigao do elite.

Klub je 1992. godine dobio i novi moderni stadion kapaciteta 5.973 mesta.

Treba napomenuti da su Kuljani tri puta izlazili na evropsku scenu. Dva puta su bili ušesnici Intertoto kupa (1997. i 2007. godine) gde su tokom ukupno osam odigranih mečeva zabeležili četiri trijumfa (finski TPS 2:1, Kongsvinger Norveška 2:0, slovenački Maribor 5:0 i portugalska Leirija 1:0).

U sezoni 2006/07 bili su učesnici Kupa UEFA u kojem su eliminisani od CSKA iz Sofije (1:1, 0:0)

- FK Hajduk Kula u Superligi Srbije:

Kuljani su od osamostaljenja Srbije u elitnom rangu učestvovali ukupno sedam puta. Odigrali su 218 utakmica tokom kojih su zabeležili 64 pobede, 59 remija i 95 poraza uz ukupno postignuta 194 gola i primljenih 248.

Najbolji plasman u srpskoj superligaškoj konkurenciji ostvarili su u sezoni 2006/07 kada su sa 46 osvojenih bodova zauzeli petu poziciju iza šampionskog sastava Crvene zvezde, Partizana, Vojodine i Bežanije.

U navedenoj takmičarskoj godini ostvarili su po 14 pobeda i poraza, dok su četiri susreta okončani podelom bodova. Uz već pomenutih 46 bodova zabeležili su i gol količnik 19:30.

 

 

- Poslednje superligaško učešće:

Deo elite kulski Hajduk je poslednji put bio u sezoni 2012/13 kada su takmičenje okončali na osmoj poziciji sa 38 osvojenih bodova (deset pobeda, osam remija i 12 poraza).

Poslednju superligašku utakmicu odigrali su 26. maja 2013. godine kada su na svom stadionu savladali Novi Pazar rezultatom 2:0

 

 

- FK Hajduk 1921 Kula danas:

Okončanjem takmičarske 2012/13 godine klub je usled nagomilanih finansijskih problema, ne samo napustio superligašku konkurenciju, već je i kompletan seniorski sastav raspušten.

Formiran je OFK Hajduk koji se smatra pravnim naslednikom ugašenog kluba i koji je krenuo za takmičenje od najnižeg stepena takmičenja. Uoči takmičearske 2018/19 dolazi do spajanja sa ekipom OFK Odžaci iz Odžaka čime nastake Hajduk 1912 koji se od tada takmiči u okviru vojvođanske grupe srpskoligaškog fudbala.

Tokom prethodne jeseni Kuljani su ostvaril iskor od četiri pobede, isto toliko remija i sedam poraza i sa ukupno 16 osvojenih bodova zauzimaju 12. poziciju na tabeli trećeg stepena srpskog klupskog fudbala.

Jasno je da se u ovom momentu klub nalazi pred grčevitom borbom za opstanak, ali se svi u Kuli nadaju da neće proteći mnogo vremena kada će na stadion "Milan Sredanović" dolaziti najbolji srpski klubovi.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading