GDE SU, ŠTA RADE #1: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - FK Rad!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

10.12.2023

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Banjička građevina" ipak nema tako jake temelje.

GDE SU, ŠTA RADE #1: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - FK Rad!

Foto: FK Rad

Bili su važan fudbalski faktor i u nekadašnjoj SFR Jugoslaviji. U jesen 1989. godine prvi put su se našli na međunarodnoj sceni, a isti uspeh su ponovili i 2011. godine. Međutim, početak treće decenije XXI veka donosi i sunovrat koji i danas traje.

 

Na zbirnoj tabeli Superlige Srbije, na kojoj se nalazi 37 klubova, ekipa Rada je u ovom momentu, od svih klubova koji više nisu deo elite, najbolje plasirana i zauzima sedmu poziciju.

- Istorija kluba:

FK Rad je osnovan 1958. godine od strane građevinske kompanije "Rad". Dugi niz godina takmičio se u najnižim rangovima takmičenja. Godine 1973. klub prvi put ulazi u Drugu saveznu ligu tadašnje SFR Jugoslavije, da bi tokom naredne decenije postao i prvoligaš.

Najveći tadašnji uspeh ostvaren je u sezoni 1988/89 kada su "građevinari" zauzeli četvrtu poziciju na tabeli čime su obezbedili i plasman u Kup UEFA. Prvi evropski protivnik bila im je ekipa atinskog Olimpijakosa. Prvi meč u Pireju okončan je pobedom crveno-belih rezultatom 2:0, dok je Rad u revanšu zabeležio samo pirovu pobedu 2:1.

- FK Rad u Superligi Srbije:

Zaključno sa sezonom 2022/23 odigrano je ukupno 17. takmičenja u okviru elitnog ranga srpskog klupskog fudbala, a ekipa Rada je bila učesnik u ukupno 13 takmičenja. 

Ukupno su odigrali 429 mečeva. Zabeležili su 129 pobeda, remizirali su 105 puta, dok su protivnici slavili u 195 mečeva. Ostvaren je i gol količnik 418:551.

Najbolji plasman u superligaškoj konkurenciji ostvarili su u sezoni 2010/11 kada su zauzeli četvrtu poziciju iza "velike trojke" srpskog fudbala Partizana koji je te sezone stigao do šampionskog pehara, Crvene zvezde i Vojvodine. Ostvarili su "građevinari" tada 14 pobeda, deset remija i šest poraza uz gol količnik 38:21,

Foto: Instagram.com/unitedforce.1987

Navijači su uvek uz svoj klub

 

- Poslednje superligaško učešće:

Deo elite "građevinari" su poslednji put bili u sezoni 2020/21 kada su sa 48 osvojenih bodova sezonu okončali na 15. poziciji što nije bilo dovoljno da se obezbedi opstanak.

Ostaće upamćeno da su poslednji superligaški meč odigrali 19. maja 2021. godine na Gradskom stadionu u Subotici gde su remizirali protiv ekipe Spartaka rezultatom 1:1, a ostaće upamćeno da je poslednji superligaški strelac za ekipu Rada bio Marko Šarić u 27. minutu subotičkog duela.

 

 

- FK Rad danas:

"Građevinari" se u ovom momentu nalaze u Srpskoj ligi Beograd. Prvi deo takmičenja su okončali na 13. poziciji sa skorom od tri pobede, četiri remija i osam poraza i ukupno 13 osvojenih bodova.

Aktuelna pozicija po okončanju ovosezonskog takmičenja vodi u baraž za opstanak u trećem stepenu srpskog klupskog fudbala i ostaje da se vidi hoće li "vrtić sa Banjice" u narednim mesecima uspeti da spreči dalje poniranje ka Beogradskoj zoni.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading