MAJSTOR PERA JE BIO I VIRTOUZ SA LOPTOM: Malo poznati detalji iz života Miloša Crnjanskog - krasila ga je tehnički doterana igra, ali i prgav temperament!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

30.11.2023

20:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O njemu se sve zna, ali su neki segmenti života ostali u senci.

MAJSTOR PERA JE BIO I VIRTOUZ SA LOPTOM: Malo poznati detalji iz života Miloša Crnjanskog - krasila ga je tehnički doterana igra, ali i prgav temperament!

Foto: Instagram.com/svesrbija.rs

Na današnji dan pre 46 godina zauvek nas je napustio Miloš Crnjanski, jedan od najvećih sprskih pisaca koji je ubrajan među 100 najznamenitijih Srba. Bio je književnik, novinar, prevodilac, kritičar i diplomata, a jedan detalj njegovog života ipak nije tako često pominjan je nepoznat je široj javnosti.

 

Još kao gimazijalac u Temišvaru prvi put se susreo sa fudbalskom loptom i gde god da je kasnije živeo, loptanje je bila njegova preokupacija.

Nakon Velikog rata postao je kapiten ekipe pančevačkog Banata koja se takmičila u nižim fudbalskim rangovima, Petrovgradskom loptačkom savezu, a bio je poznat po tehnički doteranoj igri, golovima, ali i po žustrom ponašanju prema sudijama.

Iako je sa aktivnim igranjem prestao u 29. godini, do kraja života je pratio sva fudbalska dešavanja u Kraljevini. Bio je veliki navijač SK Jugoslavije i često je umeo da kaže da bi sva svoja književna dela i nagrade ustupio za samo jedan nastup u dresu predratnog beogradskog kluba. Treba napoemnuti da mu se želja na neki način i ispunila pošto je bio deo veteranske sekcije jednog od dva najveća beogradska kluba, takozvanoj old-boj ekipi SK Jugoslavije.

Nakon Drugog svetskog rata ređe je prisustvovao fudbalskim utakmicama, ali je bio pristalica Crvene zvezde i opčinjen majstorom fudbalske igre Duletom Savićem.

Foto: Wikipedia

Miloš Crnjanski (1893 - 1977)

 

Miloš Crnjanski je preminuo 30. novembra 1977. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading