GOTOVO PUNA DECENIJA JE PROTEKLA OD KAKO JE ŠOKIRAO ZVEZDU U JEDNOM OD NAJLUĐIH VEČITIH DERBIJA: O svemu po malo sa nekadašnjom vedetom Partizana! (FOTO, VIDEO)

Autor: Vladimir Vorih

Sport

21.11.2023

18:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tog aprilskog dana 2014. godine postao je heroj crno-belog dela Srbije i svoje ime upisao u anale srpskog klupskog fudbala.

GOTOVO PUNA DECENIJA JE PROTEKLA OD KAKO JE ŠOKIRAO ZVEZDU U JEDNOM OD NAJLUĐIH VEČITIH DERBIJA: O svemu po malo sa nekadašnjom vedetom Partizana! (FOTO, VIDEO)

Foto: Starsport

Odavno postoji krilatica da ukoliko nisi nastupio u Večitom derbiju, nisi ni igrao fudbal u Srbiji. Jedan takav meč crveno i crno-belih odigran je 26. aprila 2014. godine i iznedrio je svog junaka, Nemanju Kojića.

 

Danas, iskusni tridesettrogodišnji napadač u rodnom gradu pomaže nekim novim klincima da fudbalski stasaju i ostvare barem delić onoga što je tokom dosadašnje karijere učinio fudbaler kojeg se po dobrom sećaju i u Turskoj, Kazahstanu, Japanu, Albaniji, Indoneziji,...

Iako je mnogo tema o kojima bi se sa Nemanjom moglo razgovarati, u ovom momentu primarna je ekipa Loznice.

Prethodnog leta Nemanja Kojić se vratio u rodni grad, poneo je zeleno-beli dres, ali ekipa kolo pre kraja jesenjeg dela šampionata ne zauzima poziciju koja bi joj omogućila borbu za povratak u drugi stepen srpskog klupskog fudbala:

- Turbulentan period je iza ekipe. Prerano smo letos započeli sa pripremama, jer su postojale indicije da će ekipa nastupiti u Prvoj ligi Srbije. Formiran je tim koja bi bio konkurentan ne samo za vrh Srpske lige Zapad, već bi se ravnopravno uključio i u borbu za plasman u srpsku fudbalsku elitu - započeo je Nemanja, a zatim i dodao:

- Svega sedam dana pred start prvoligaškog karavana, saznali smo da ćemo ipak biti deo trećeg stepena takmičenja što je prouzrokovalo da mnogi igrači napuste Loznicu. Klub je bio prinuđen da pronađe, da kažem instant pojačanja, tako da smo u prvenstvo ušli i znatno solabljeni, ali i neuigrani. Sve navedeno je i dovelo da se u ovom momentu nalazimo tu gde jesmo.

Foto: FK Loznica

Istorijska utakmica na novom stadionu "Lagator"

 

I pored navedenog, u Loznici vlada prava fudbalska euforija. Grad je dobio novi velelepni sportski objekat koji je prethodnog vikenda utakmicom protiv Vrelo Sporta (3:2) i zvanično otvoren. 

Tokom karijere Kojić je imao prilike da nastupi na sjajnim stadionima širom planete. Samim tim bilo je interesantno čuti kakvi su utisci nakon prve utakmice na novom "Lagatoru"?

- Osećanja su mi zaista pomešana. Odrastao sam na starom Lagatoru. Prve fudbalske korake sam načinio na tom objektu, a otac mi je kompletnu karijeru proveo na njemu, noseći dres Loznice. Prosto je neverovatno. Teško je bilo i poverovati da ćemo dočekati dan da u ovom gradu postoji ovakav sportski objekat. Zasigurno ću trenutak kada sam istrčao na travu novog Lagatora večito pamtiti i srećan sam što sam deo ekipe koja je imala priliku da prva nastupi na njemu.

Sa ovakvom infrastrukturom klub zaslužuje i viši rang takmičenja. Koji su dometi Loznice u narednim godinama:

- Superliga Srbije - potpuno je jasan Nemanja, i dodaje: Loš period je sada iza kluba. Nekada je fudbalska škola bila na izuzetno niskim granama, ali je dolaskom novog rukovodstva sve promenjeno. Loznica je stabilan klub koji će samo rasti u narednim godinama i koij za četiri, pet sezona može biti i član elitnog ranga.

Republika

Foto: Infolo.rs/printscreen

Loznička fudbalska lepotica

 

Nemanja Kojić je u žižu jvnosti dospeo pogotkom u 146. Večitom derbiju kada je golom u 90. minutu doneo crno-belima pobedu rezultatom 2:1 nad Crvenom zvezdom. I poed činjenice da su susret obeležili sjajni pogotci Nikole Drinčića i Dragana Mrđe, kao i dva neiskorišćena jedanaesterca momaka u crveno-beloj sportskoj opremi, gol Kojića se i danas pamti:

- Iako je prošlo gotovo deset godina odlično se sećam i tog derbija i gola. Interesantno je da ga se i navijači sećaju, jedni zbog velike radosti, drugi zbog tuge, ali tako je to u sportu. Neretko me na ulici pristalice i Partizana i Crvene zvezde zaustavljaju i pitaju upravo za njega. Jednostavno on je obeležio moju karijeru i slobodno mogu reći da je to moj najdraži pogodak koji sam ikada postigao.

 

 

Priča o Partizanu ne može da prođe, a da se ne pomene i aktuelni trenutak crno-belih:

- Partizan zaista postiže sjajne rezultate. Jednostavno, u ekipi su ljudi koji osećaju klub i za mene dosadašnja ostvarenja nisu iznenađenje. Kada se kockice sklope, kada postoji zajedništvo u ekipi, kada je svlačionica složna, sve je moguće. Evidentno je da postoji jak timski duh, a mislim da je glavni "krivac" za to trener Igor Duljaj. I kao igrač je bio podređen kolektivu, a to je sada preneo i na ekipu. Ja kao vatreni Partizanovac se nadam da će Duljaj uspeti da dovede ekipu do titule, ali se mora znati da je proleće daleko teže od jeseni i da su pred crno-belima velika iskušenja.

Foto: Starsport

Veliki trag je ostavio u klubu iz Humske ulice

 

Odskočna daska u karijeri Nemanje Kojića bio je beogradski Rad koji prolazi kroz najteži period u svojoj istoriji:

- Rad je za mene bolna tema. Proveo sam tamo deset godina i bio kapiten u svim selekcijama. To je klub koji je imao dušu, najbolje igrače, sjajne navijače. Proizvodio je igrače za Zvezdu, Partizan, reprezentaciju,... Sada toga više nema i plašim se da će Rad biti samo još jedan beogradski klub koji će nestati sa fudbalske mape. Jednu stvar moram istaći, bez Rada, OFK Beograda, Zemuna,..., ne znam kakva je budućnost srpskog fudbala. Upravo ti timovi su stvarali igrače koji su kasnije pravili sjajne karijere. Plašim se kakva je sudbina i našeg reprezentativnog fudbala kada aktuelni reprezentativci, koji ostvaruju sjajne rezultate, okače kopačke o klin - sa setom u glasu ističe Nemanja i dodaje:

- Prosto ne vidim mlade i talentovane igrače koji mogu zaigrati u naša dva najbolja kluba. Kako i napraviti mladog igrača kada u Zvezdi i Partizanu ta mesta popunjavaju stranci. Možda poslednji igrač koji mi je upao u oči i za kojeg smatram da će biti vrlo brzo i reprezentativac, jeste Vladimir Lučić. Od njega očekujem da napravi sjajnu karijeru.

Foto: Starsport

Nemanja Kojić dok je nosio opremu beogradskog Rada

 

Za kraj morali smo da pomenemo i Nemanjinog naslednika, Viktora:

- Viktor se bavi fudbalom, trenutno je u školici fudbala "Atakante". Trudi se. Voli ovu igru. Nadao sam se da neće krenuti očevim stopama, ali... Karakteriše ga brzina i velika ljubav prema Partizanu, što će mu i odrediti dalji put. Jednostavno, bolji je od svog oca - zaključio je kroz osmeh Nemanja Kojić.

I pored činjenice da će u februaru naredne godine proslaviti 34. rođendan, Nemanja Kojić još mnogo toga može da pruži. Zasigurno bi plasman Loznice u Prvu ligu Srbije bila kruna njegove karijere što bi predstavljalo i postavljanje temelja za jednu novu Loznicu koja će u godinama pred nama dočekivati i Zvezdu i Partizan na novom "Lagatoru" u borbi za superligaške bodove.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading