NE POKUŠAVAJTE DA PROŠVERCUJETE NEŠTO! Samo OVE stvari smete da unesete sa sobom u avion

Autor:

Razonoda

12.09.2023

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pandemija koronavirusa zaustavila je živote velikog broja ljudi tokom 2020. i 2021., pa su oni od prošle godine krenuli masovno da putuju da nadoknade propušteno. Ipak, ne znaju svi koja su osnovna pravila unošenja stvari u avion

NE POKUŠAVAJTE DA PROŠVERCUJETE NEŠTO! Samo OVE stvari smete da unesete sa sobom u avion

Foto: pixabay.com

Značajan broj putnika po prvi put je počeo da putuje avionom ali je zbog manjka informacija i neupućenosti nailazio na probleme prilikom prolaska kroz kontrole prtljaga na aerodromima.

Međunarodnim zakonom određeno je koji su predmeti dozvoljeni. Pravila su jasna i strikna a monitori koji stoje na aerodromima posle čekiranja neće vam oprostiti nijednu sitnicu ako pokušate da je prošvercujete.

Pojmovi koji gotovo svim putnicima zadaju najviše glavobolje, jer nikad ne znaju koliko smeju da unesu u avion a koliko ne su tečnost, elektronski uređaji, lekovi i hrana.

Tečnost

Putnik može da unese artikle čija pojedinačna zapremina ne prelazi 100 ml i koji zajedno sa svim drugim tečnim artiklima iz njegovog ručnog prtljaga ne prelaze ukupnu dozvoljenu količinu koja se smešta u odgovarajuću plastičnu providnu kesicu sa zipom kapaciteta do jednog litra. 

Lekovi i hrana za bebe nisu uključeni u maksimalnu količinu od jednog litra, ali se moraju staviti u posebnu vrećicu i prijaviti pre ulaska u avion.

Upamtite da u avion možete uneti i gel za tuširanje, šampon, kremu za lice, penu za brijanje, parfem, dekorativnu šminku i dezodorans samo ako pakovanja nisu veća od 100ml.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Elektronski uređaji

Unošenje elektronskih uređaja kao što su laptop, mobilni telefon, MP3 plejer, fotoaparat i kamera je dozvoljeno, pa čak i preporučljivo. Ovi uređaji mogu biti oštećeni prilikom transporta predatog prtljaga, pa je najbolje nositi ih sa sobom, pišu Nezavisne.

Od ostalih uređaja u avion je dozvoljeno uneti i fen za kosu, peglu i aparat za brijanje.

Lekovi

Lekovi i medicinski pribor mogu da se unesu u avion. Štaviše, putnicima je preporučeno da unesu osnovne potrepštine u kabinu (predmete za ličnu higijenu i lekove).

Kada nosite lekove u tečnom obliku, proverite bezbednosne propise za unošenje tečnosti u avion. U slučaju da morate da nosite osnovne lekove kao što je insulin, morate da imate kod sebe lekarsko uverenje koje potvrđuje da vam je lek neophodan tokom putovanja i da taj dokument pokažete obezbeđenju aerodroma ako vam to zatraži.

Hrana 

Ovde bez dileme vladaju najveće zablude jer svi veruju da se ništa od hrane ne sme unositi u avion, što nije tačno.

Hranu kao što su sendvič, grickalice, slatkiši i semenke dozvoljeno je uneti u avion, ali s druge strane, džem, med, kečap, majonez i voćni jogurt, mleko i sok ne smeju se unositi.

Ovo se ipak na prvom mestu tiče unošenja hrane unutar granica EU, pa bi bilo dobro da pre puta proverite kakav je slučaj sa politikom država Balkana po tom pitanju.

Ručna torba i kofer

Na kraju i ono glavno. U avion možete uneti jednu besplatnu ručnu torbu (ranac) maksimalne veličine 40x30x20 cm ili onu do 10 kg, koju treba da smestite ispod sedišta i još jednu, veću torbu sa točkićima koja se dobija u nekim avio-kompanijama kao prioritetna.

Što se tiče velikih kofera, najviše šest komada čekiranog prtljaga od 20, 26 ili 32 kilograma mogu da se kupe putem interneta na stranici avio kompanije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading