NASA upozorava: Ogroman asteroid brže od 24.000 milja na sat prolazi pored Zemlje!

Autor:

Razonoda

20.04.2024

23:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NASA prati asteroide koji prolaze pored Zemlje

NASA upozorava: Ogroman asteroid brže od 24.000 milja na sat prolazi pored Zemlje!

Foto: shutterstock


NASA je uočila nekoliko asteroida koji će proći pored Zemlje ovog vikenda, a jedan od njih, poznat kao 2024 GM, privlači posebnu pažnju svojim impresivnim dimenzijama i brzinom. Prema procenama, ovaj asteroid će imati prečnik između 67 i 150 metara i dostići brzinu od preko 24.000 milja na sat dok bude prolazio pored naše planete u nedelju. Iako je udaljen od Zemlje oko 4,40 miliona milja, ovaj ogromni asteroid predstavlja fascinantan spektakl za astronome i ljubitelje astronomije.

Ostali asteroidi koji će proći pored Zemlje

Pored asteroida 2024 GM, NASA prati još dva asteroida koji će takođe proći blizu Zemlje ovog vikenda. Asteroid 2024 GD5, koji će proći u subotu, ima procenjeni prečnik između 11 i 24 metra i dostići brzinu veću od 10.000 milja na sat dok bude na udaljenosti od 3,28 miliona milja od Zemlje. Drugi asteroid koji će takođe proći u subotu, pod nazivom 2024 GF6, ima procenjeni prečnik od 12 do 26 metara i biće udaljen oko 544.000 milja od naše planete.

Objekti blizu Zemlje

Iako naziv "objekat blizu Zemlje" zvuči zastrašujuće, NASA ističe da ovi asteroidi, iako tehnički prolaze blizu naše planete, mogu zapravo biti neverovatno udaljeni. Astronomi prate ove objekte u svom kretanju oko Sunca i povremeno se približe Zemlji. Važno je napomenuti da, iako se nazivaju "blizu Zemlje", njihovo astronomsko približavanje može biti veoma udaljeno u ljudskom smislu, često milionima ili čak desetinama miliona kilometara.

Ovaj vikend će definitivno biti interesantan za astronome i sve ljubitelje svemira, jer će imati priliku da posmatraju prolazak nekoliko asteroida blizu naše planete. NASA nastavlja da prati ove objekte i pruža informacije o njihovom kretanju kako bi se osigurala bezbednost Zemlje od potencijalnih pretnji iz svemira.

(Mirror)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading