PROVERITE DA LI STE I VI NA SPISKU! Kriminalna mreža otkrivena: Veb sajt ukrao 480.000 brojeva kartica širom sveta!

Autor:

Razonoda

21.04.2024

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika policijska akcija protiv kriminalne mreže

PROVERITE DA LI STE I VI NA SPISKU! Kriminalna mreža otkrivena: Veb sajt ukrao 480.000 brojeva kartica širom sveta!

Foto: pixabay.com


Desetine ljudi širom sveta su uhapšene u sklopu velike policijske akcije nakon što je ugašen veb sajt LabHost, koji je bio osnovan u Velikoj Britaniji. Ova platforma je bila centralno mesto gde su se sakupljali lični podaci ljudi, koji su zatim prodavani kriminalcima širom sveta. Kako je saopštila policija Metropolitena, LabHost je uspeo da prevari čak 70.000 žrtava iz Ujedinjenog Кraljevstva, prikupivši 480.000 brojeva kartica i 64.000 PIN-ova. Ova vest je izazvala veliku pažnju javnosti zbog obima prevare i posledica koje je imala po veliki broj ljudi.

Kako je funkcionisala kriminalna mreža

LabHost je omogućavao svojim korisnicima, članovima kriminalne mreže, da postave fišing veb stranice, namenjene krađi ličnih podataka poput adresa e-pošte, lozinki i bankovnih podataka. Interesantno je da su kriminalni pretplatnici čak mogli da odaberu da li će koristiti već postojeće fišing stranice ili da zatraže izradu prilagođene stranice koje bi kopirale poznate brendove, poput banaka, zdravstvenih agencija i poštanskih službi. Ova organizacija je bila veoma dobro organizovana i imala je čak i vodič za prevarante sa ograničenim informatičkim znanjem, sa robotskim glasom koji je na kraju poruke govorio: "Ostanite sigurni i dobro šaljite neželjenu poštu."

Zloupotreba ličnih podataka

Mnogi lični podaci su završili na LabHost veb sajtu, bilo kao posledica ransomer upada u sisteme, bilo zbog ličnih krađa podataka putem fišinga i nigerijskih prevara. Ova činjenica je posebno zabrinjavajuća jer pokazuje koliko su naši podaci ranjivi i podložni zloupotrebi od strane organizovanih kriminalnih grupa.

Ova akcija policije je pokazala važnost borbe protiv sajber kriminala i potrebu za većom zaštitom ličnih podataka i digitalne privatnosti.

(Dnevnik)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading