OVO PIĆE ĆE VAM UPROPASTITI SAN, A NIJE KAFA I ENERGETSKI NAPITAK: Osam sati pre spavanja smete da ga popijete, a sve manje od toga označava BURNU NOĆ

Autor: N.J.

Lifestyle

21.08.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije reč o kafi, ali podjednako ima negativan uticaj na san ako se konzumira pre spavanja.

OVO PIĆE ĆE VAM UPROPASTITI SAN, A NIJE KAFA I ENERGETSKI NAPITAK: Osam sati pre spavanja smete da ga popijete, a sve manje od toga označava BURNU NOĆ

Foto: Shutterstock

Devojka pati od nesanice

Svi znamo koliko je važno da se dobro naspavamo. Zbog toga treba izbegavati one napitke koji uništvaju kvalitet dobrog sna.

Kada je reč o tome, postoje mnoge stvari za koje nam je rečeno da bi bilo dobro isprobati ih. Neki tvrde da ništa nije tako efikasno kao kivi pred spavanje ili sveža prostorija. Isto tako, postoje stvari koje bi trebalo izbegavati ako želite kvalitetan san. Nešto je već očigledno, kao na primer izbegavanje kofeina, ali to nije sve!

Kada pijete alkohol, možda ćete osetiti kao da ćete za čas zaspati, ali zapravo, ako pijete pola litre piva ili vina, to će vam pokvariti san.

Stručnjaci za spavanje "Bed Kingdom" otkrili su uzroke nesanice.

- Iako alkohol često može učiniti da brže zaspite, ispijanje pre spavanja uzrokuje fragmentiran san i može rezultirati čestim buđenjem tokom noći. Studije su otkrile da pijenje alkohola četiri sata pre spavanja može negativno uticati na kontinuitet i trajanje sna, što dovodi do dužeg "buđenja nakon početka sna" (WASO), gde se budite tokom noći i borite se da ponovno zaspite. Ako imate problema sa spavanjem nakon večernjeg pića, pijte poslednje piće otprilike četiri sata pre odlaska u krevet kako biste bili sigurni da je vaše telo imalo dovoljno vremena za probavu i metabolizaciju alkohola pre spavanja.

Foto: Shutterstock

Devojka pije kafu u krevetu

Studije su takođe pokazale da je konzumiranje nikotina pre spavanja u vezi sa nesanicom, jer utiče na sposobnost tela da zaspi. Objasnili su:

- Kofein deluje tako da blokira učinke adenozina, neurotransmitera koji se prirodno nakuplja u telu tokom dana i stvara pritisak za spavanje.

Iako možda već znate da konzumacija kofeina sprečava da utonete u san, verovatno ne znate koliko dugo ostaje u telu.

Prema studiji koja je objavljena u National Library of Medicine, utvrđeno je da kofein ostaje u telu oko pet sati -  što znači će proći toliko dok ga polovina kofeina napusti.

Foto: Unsplash/ Jeremy Doddridge

Par doručkuje u krevetu

Stručnjaci su rekli:

- Iako možda zvuči ekstremno, ako imate problema da zaspite, razmislite o tome da izbacite kofein osam do 12 sati pre spavanja. Ako obično idete u krevet u 23 sata, onda bi trebalo da popijete poslednju kafu u 13 časova.  Ako nesanica utiče na vaš svakodnevni život i predstavlja problem duže od mesec dana, a nije povezana s faktorom kao što je konzumacija alkohola i nikotina, stručnjaci preporučuju da zakažete termin kod lekara opšte prakse - rekli su za "Miror".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading