KOLIKO SU REČI STVARNO VAŽNE? Pravilo 7-38-55 otkriva prave misli sagovornika

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

10.05.2024

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznati psiholog Albert Mehrabijan pre više od pet decenija postavio je jednostavno pravilo 7-38-55, koje pruža uvid u stvarne misli sagovornika tokom razgovora.

KOLIKO SU REČI STVARNO VAŽNE? Pravilo 7-38-55 otkriva prave misli sagovornika

Foto: Shutterstock

Psiholozi su dugo istraživali važnost neverbalne komunikacije.

Svi smo bili u situaciji gde su nam upućene reči hvale, ali je mimika ili ton glasa ukazivao na nešto drugo. Prema Mehrabijanu, 7 odsto komunikacije se prenosi rečima, 38 odsto tonom glasa, dok čak 55 odsto predstavlja govor tela.

Ovo pravilo je često bilo osporavano ili netačno interpretirano tokom godina, ali dubljim razmišljanjem o njemu, možemo zaključiti koliko je ponašanje zapravo važnije od reči.

Značaj neverbalne komunikacije

Neverbalna komunikacija može da bude ključna u otkrivanju stvarnih namera sagovornika. Kada neko izgovori da nas voli ili da mu je stalo do nas, važno je obratiti pažnju na usklađenost između reči, tona glasa i pokreta tela te osobe.

Ovo je posebno važno jer nam može pomoći da protumačimo situaciju ispravno, pogotovo kada različiti signali pokazuju suprotno.

Foto: Shutterstock

Neverbalna komunikacija je veoma važna

Na primer, ako partner tvrdi da nije ljut, ali njegovo telo i izraz lica sugerišu suprotno, pravilo 7-38-55 može nam pomoći da dobijemo jasniju sliku o stvarnim emocijama.

Primena pravila u svakodnevnom životu

Ovo pravilo može biti korisno u stvaranju boljeg utiska tokom različitih interakcija, bilo sa poznanicima, potencijalnim partnerima ili tokom razgovora za posao. Ako vaš sagovornik ne deluje uverljivo dok govori, možda je korisno osloniti se više na neverbalne signale kako biste dobili jasniju sliku.

Takođe, shvatanje ovog pravila može da pomogne ljudima da budu svesniji svoje neverbalne komunikacije i da je koriste u skladu sa svojim namerama.

Pravilo 7-38-55 nas podseća na to da je neverbalna komunikacija podjednako važna kao i verbalna, te da je ključno obratiti pažnju na sve signale koje sagovornik šalje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading