ZA NAS JE KOSOVO SRBIJA! Dosledan stav Indije, intervju sa ambasadorkom Šubdaršini Tripati!

Autor:

Vesti

11.05.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trgovina i privreda, odbrana, IT i kultura su oblasti saradnje na koje se fokusiramo

ZA NAS JE KOSOVO SRBIJA! Dosledan stav Indije, intervju sa ambasadorkom Šubdaršini Tripati!

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Indija i Srbija imaju odlične bilateralne odnose. Prijateljstvo između dve zemlje ima korene u istoriji i tradiciji. Nedavno smo proslavili 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. I u današnjem svetu koji se menja naše veze ostaju podjednako jake, kaže ambasadorka Indije Šubdaršini Tripati, koja je u Srbiji nešto duže od pola godine.

U razgovoru za Republiku ona naglašava da Indija ostaje dosledna u stavu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. I očekuje da će ubuduće jačati, kako političke veze tako i ekonomska saradnja.

U kojim sektorima ima prostora za to jačanje bilateralne saradnje?

- Uvek postoji prostor za napredak. Sadašnji nivo bilateralne trgovine između dve zemlje ne odražava njihov pravi potencijal. Postoji hitna potreba za produbljivanjem saradnje i povećanjem interakcije između privrednih subjekata s obe strane. Mogla bi se istražiti saradnja u sektorima novih tehnologija, kao što su biotehnologija, IT...

Kakvi su vaši prvi utisci o Beogradu i Srbiji?

- Beograd je prelep grad, s divnim ljudima, koji su blagonaklono raspoloženi prema Indiji. Gde god sam putovala po Srbiji osećala sam veliku naklonost prema Indiji i našem narodu.

Indijska predsednica Droupadi Murmu posetila je Srbiju u junu prošle godine. Bila je to prva poseta indijskog predsednika od 1972. Šta to govori i da li su efekti posete vidljivi?

- Da, državna poseta uvažene predsednice Indije gospođe Droupadi Murmu Srbiji u junu 2023. bila je njena prva poseta Evropi. Tokom posete, jačanje ekonomskih veza i saradnja u IT sektoru identifikovani su kao glavne oblasti na koje se treba fokusirati. Omogućavamo veću interakciju između poslovnih organizacija obe zemlje. Bilateralna trgovina je sada zabeležila porast od oko 17 odsto u odnosu na isti period prethodne 2023.

Da li Indija, uprkos izazovima, ostaje pri principijelnom stavu da ne prizna jednostranu nezavisnost Kosova i Metohije?

- Naš stav je dosledan. Indija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Kakva je budućnost BRIKS?

- BRIKS igra važnu ulogu u svetu, koji je sve više multipolaran. Uz kontinuirano dodavanje novih zemalja članica, to bi donelo neophodan zamah i energiju globalnim naporima i našim zajedničkim nastojanjima da radimo za stabilan i prosperitetan svet.

Koji su vaši prioriteti u radu?

- Fokusirana sam na unapređenje i jačanje bilateralnog partnerstva između Indije i Srbije. Trgovina i privreda, odbrana, IT i kultura su naše fokusne oblasti saradnje.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading