EVO KADA NAJKASNIJE SMETE DA POPIJETE KAFU: Ako uzmete u ovo vreme ujutru se sigurno budite ispijeni, a noć će biti BURNA

Autor: N.J.

Lifestyle

05.08.2023

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U dilemi ste - da li popiti još jednu šoljicu kafe i tako prevazići iscrpljenost, iako znate da će to ugroziti dobar san?

EVO KADA NAJKASNIJE SMETE DA POPIJETE KAFU: Ako uzmete u ovo vreme ujutru se sigurno budite ispijeni, a noć će biti BURNA

Foto: Shutterstock

Često kada smo umorni posegnemo za šoljicom kafe, ali da li je to dobro rešenje? Jeste li se pitali kako vas kofein drži budnim i posle koliko sati ne bi trebalo da pijete kafu?

Kafa sadrži stimulans središnjeg nervnog sistema poznat kao kofein. Kofein deluje na hemikaliju u vašem mozgu koja se zove adenozin, kaže za SELF neurolog i stručnjak za medicinu spavanja Ejdžej Sampat.

- Adenozin je poput molekule koja izaziva san koju vaš mozak proizvodi dok ste budni. Što ste duže budni, to imate više adenozina u svom sistemu.

Foto: shutterstock

Nesanica - budna žena leži u krevetu

Šta je kofein?

Kofein je u biti antagonist adenozina, veže se na molekule adenozina i smanjuje njegove učinke koji izazivaju san, objašnjava. Primarni stimulativni učinci kofeina javljaju se u prvih sat vremena, kada dosegne najviši nivo u vašoj krvi, prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci SAD - a.

- Većina ljudi oseti taj nalet energije u prvih 15 do 45 minuta - objašnjava on.

No potrebno je puno, puno vremena da kofein u potpunosti napusti vaš sistem, a njegove nuspojave postupno nestaju kako vreme prolazi i vaše telo ga metaboliše. Obično uticaj kofeina traje oko četiri do šest sati, prema Upravi za hranu i lekove (FDA), što znači da je četiri do šest sati nakon konzumacije oko polovine tog kofeina još uvek u vašem telu. U ovom trenutku možda još uvek osećate neke stimulativne učinke kofeina, kaže doktor.

Foto: Shutterstock

Devojka ne može da spava

Zatim, još četiri do šest sati kasnije, polovina te količine nestane. Ako popijete šoljicu kafe koja sadrži 100 mg kofeina u 10 sati ujutro, čak 25 mg još uvek može biti u vašem telu kad legnete u 22 sata, dok ako popijete 200 mg u 16 sati (oko dve šoljice), oko 100 mg još će biti u vašem telu u 22 časa. Kris Vinter takođe neurolog i stručnjak za spavanje ističe da poslednju šoljicu smete da popijete oko najmanje šest sati pre spavanja.

Postoje dokazi da kafa može uticati na kvalitet sna

Primarni učinak kofeina je da otežava spavanje, ali može da smanji i vreme istog tako što će vam noću prekidati san.

- Kofein može povećati vašu učestalost uzbuđenja - koliko se puta vaš mozak probudi svake noći, iako se možda ne sećate - objašnjava dr. Sampat za "Self".

Upravo to je razlog zbog čega se ne osećate sveže ujutru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading