SUTRA JE SVETI VASILIJE OSTROŠKI: To je praznik BEZ običaja, ali ako želite da vam se sve želje ispune, jedno je OBAVEZNO

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sutra slavimo Svetog Vasilija Ostroškog, a iako nema posebnih običaja koje treba ispoštovati, da bi vam se ostvarilo ono što želite, uradite sledeće.

SUTRA JE SVETI VASILIJE OSTROŠKI: To je praznik BEZ običaja, ali ako želite da vam se sve želje ispune, jedno je OBAVEZNO

Foto: Panthermedia, Shutterstock

Ove godine u nedelju pada praznik Sveti Vasilije Ostroški. Njemu se mole svi pripadnici verskih zajednica, a ako ste bili na Ostrogu ili planirate da idete morate znati da ćete tamo čuti različite jezike, jer svako želi da celiva mošti sveca.

Sveti Vasilije Ostroški poznat je i kao Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac, a rođen je kao Stojan Jovanović.

Rodom je iz Popova sela u Hercegovini, a od malena je bio ispunjen ljubavlju prema crkvi i Bogu. Kada je odrastao, otišao je u Trebinjski manastir Uspenija Bogorodice, gde je primio monaški čin. Kao monah vodio je ozbiljni i podvižnički život. Kasnije je izabran za episkopa Zahumkog i Skenderijskog, mimo svoje volje. Najpre je živeo u Tvrdošu, a kada su Turci razorili manastir, preselio se u Ostrog gde je nastavio svoj podvižnički život, uz mnogo tople molitve i brige za svoje vernike

Foto: commons.wikimedia.org

Sveti Vasilije Ostroški praznik bez običaja

Čudotvorac u čiju moć veruju i hriščani i muslimani

Upokojio se u Gospodu 1671. godine, a njegove čudotvorne i celebne mošti čuvaju se do današnjeg dana. Njegove mošti se kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, mesto hodočašća za vernike svih religija. U njihovu moć isceljenja i utehe veruju podjednako i hrišćani i muslimani.

Običaji

Zanimljivo je da ne postoje neki posebni običaju koji se vezuju za ovaj dan. Ipak, smatra se da ako nešto istinski želite da vam se ostvari da treba sutra i da se pomolite za to, a da će samo želja iz dubine duše biti uslišena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading