SUJEVERJE ILI ISTINSKI MALER? Ove stvari iz kuće nikako ne smete da bacite ako ne želite da privučete nesreću!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

10.05.2024

22:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već stotinama godina se sa kolena prenose mnogobrojna verovanja šta smete, a šta ne, da radite u određenim situacijama.

SUJEVERJE ILI ISTINSKI MALER? Ove stvari iz kuće nikako ne smete da bacite ako ne želite da privučete nesreću!

Foto: Shutterstock

A najbrojnija verovanja, ili sujeverja, odnose se na prizivanje nesreće, odnosno stvari koje baš nikada ne smete da radite. 

Ta verovanja su često povezana sa simbolikom i tradicijom, te su deo kulturnog nasleđa koje se poštuje i danas.

Bacanje hleba i soli

Hleb se u mnogim kulturama smatra svetom hranom, a u srpskom narodu simbolizuje sreću i blagostanje. Zbog toga se veruje da je "zabranjeno" bacati hleb, već je bolje osušiti ga i dati pticama. Slično se tretira i so, koja se takođe smatra simbolom blagostanja. Postoji verovanje da so iz kuće ne treba nikome pozajmljivati, jer se smatra da se blagostanje iz kuće može izgubiti na taj način.

Bacanje fotografija i satova

U narodnim verovanjima, fotografije imaju posebno značenje. Veruje se da se mogu uništiti samo one fotografije koje prikazuju neprijatelje, jer bi inače moglo doći do privlačenja bolesti i drugih problema. Što se tiče satova, smatra se da su energetski povezani sa vlasnikom te ih stoga nije preporučljivo bacati, osim ako su zaista nepopravljivo oštećeni.

Republika

Foto: Izvor: Unsplash/ Emil Kalibradov

Novčanik se ne baca niti pozajmljuje

Značaj novčanika

Novčanik se u narodnim verovanjima smatra finansijskim talismanom, te čak i ako je stari, uništen ili bezvredan, nije preporučljivo da se baci.

Prema verovanjima, novčanik treba zadržati nekoliko dana u kući nakon što se nabavi novi, postepeno prebacujući novac iz starog novčanika u novi, kako bi se očuvala veza sa finansijskom srećom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading