TATJANA JE NAJHRABRIJA ŽENA KOJU SAM VIDEO: Hirurg o ranjenoj nastavnici u "Ribnikaru"

Autor: A.P.

Hronika

26.11.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imala je više rana od metaka, ali ni u tim trenucima nije zaboravila svoje đake. Stalno se raspitivala o njima, otkriva sagovornik Republike.

TATJANA JE NAJHRABRIJA ŽENA KOJU SAM VIDEO: Hirurg o ranjenoj nastavnici u "Ribnikaru"

Foto: Printscreen/drustvene mreze

- Nikad nisam imao pacijenta koji bi mogao da se poredi s Tatjanom Stevanović. Ona je najhrabrija žena koju sam video, a to mišljenje dele i sve moje kolege - ovim rečima opisao je hirurg Kliničkog centra svoje susrete s nastavnicom teško ranjenom u masakru koji je počinio monstrum Kosta Kecmanović u OŠ "Vladislav Ribnikar" 3. maja.

Kako kaže, čim je prebačena u bolnicu, pitala je za decu.

- Nije bila zabrinuta za svoj život, koji je bio ozbiljno ugrožen. Imala je više rana od metaka i čitav tim lekara se borio da joj spase život. Ali ni u tim trenucima nije zaboravila svoje đake. Stalno se raspitivala o njima. Nismo joj, naravno, mnogo govorili jer je bilo neophodno da je stabilizujemo da bismo mogli da je podvrgnemo operativnim zahvatima - objašnjava ovaj lekar za Republiku.

Slike užasa

On dodaje da je sve bilo podređeno spasavanju ranjene dece i nastavnice. Priključili su se dodatni timovi lekara i holovi ove ustanove ličili su na ratnu bolnicu.

- Ona nijednog trenutka nije gubila prisebnost, pitala nas je šta se to dogodilo, ima li mrtvih, koliko je ranjene dece... - opisuje dramu naš sagovornik.

Nastavnica Tatjana Stevanović je u Kliničkom centru Srbije, po prijemu, imala je operaciju stomaka, posle desne potkolenice i leve ruke. Spasavali su joj život, pa je kuk, koji je razneo metak kojim je pogođena u stomak, ostao da se operiše kasnije, kad se stabilizuje njeno stanje.

Oštećeni su nervi leve noge, pa ne može da se oslanja na nju. Za nekoliko meseci lekari su planirali da joj se radi još jedna operacija kuka i desne ruke, gde joj je, umesto dela kosti, ugrađena šipka.

Ona je sada u teškom psihološkom stanju.

- To su posttraumatske posledice, u svesti teško ranjene slažu se slike užasa. Postoji i neizvesnost oko oporavka, pitanje šta će biti posle, da li će biti sposobna za posao - tumači ovaj lekar.

Fotografije nade

Fotografije ove žene-heroja iz bolničke postelje, za koju je vezana i dalje, surovo su svedočanstvo zločina nezapamćenih razmera, koji se desio u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Kolege teško ranjene nastavnice, njeni sadašnji i bivši učenici, pokrenuli su peticiju sa zahtevom da dobije nacionalnu penziju. Tatjanina sestra je iz tog razloga na društvenim mrežama podelila fotografije sestre pre zločina, kao i one na kojima su zajedno u bolnici.

Na slikama vidimo da Tatjana i dalje ima osmeh, uprkos izuzetno teškoj situaciji, a njena sestra nadu da ćemo joj pomoći potpisivanjem peticije o kojoj će nadležni organi odlučivati i dodeliti nastavnici nacionalnu penziju.

- Drži se, seko moja - poručila je sestra ranjenoj nastavnici, a u apelu za pomoć u potpisivanju peticije i njeno dalje deljenje napisala je: "Ostala je među nama, život joj se nastavlja, pomozite. Ja sam joj sestra."

Posledice višestrukog ranjavanja kod nastavnice su nesagledive jer je Tatjana gledala smrti u oči i prisustvovala stradanju dece, koju je gledala kao svoju i iskreno ih volela. Šest učenika je u njenom kabinetu zadobilo smrtonosne povrede, a pet je ranjeno. Ona nikada više neće moći da drži školski čas.

Ona je nacionalni heroj

U komentarima na objave sestre nastavnice ljudi o njoj pišu samo u superlativu.

- Tatjana jeste nacionalni heroj, koji je stao pred dečaka-ubicu u pokušaju da zaštiti učenike, dok su se neke njene kolege skrivale u ormarima i zaključanim učionicama - napisala je jedna Snežana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading