BOŽE, POMOZI SVIMA: Meštani Dubone i Malog Orašja večeras ne spavaju zbog JEZIVOG KRVOPROLIĆA

Autor:

Hronika

05.05.2023

04:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest o novom masovnom pucanju u Srbiji odmah je obišla svet!

BOŽE, POMOZI SVIMA: Meštani Dubone i Malog Orašja večeras ne spavaju zbog JEZIVOG KRVOPROLIĆA

Foto: Printscreen/Instagram

Uroš B.

U selu Dubona kod Mladenovca večeras su sva svetla u kućama upaljena. Mesto koje broji oko 1.000 stanovnika postalo je glavna tema u domaćim i svetskim medijima zbog krvoprolića za koje je osumnjičen Uroš B. (21). Napadač je iz vozila marke "Mercedes", koje je bilo u pokretu, automatskom puškom nasumično sejao smrt, a zatim se zaputio i ka Malom Orašju, ka Smedereva. Pucao je na tri lokacije, usmrtio najmanje osam osoba, a 13 ranio. Potraga i dalje traje, policija je na terenu i dobija pojačanje. Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić ocenio je večerašnju pucnjavu kao teroristički akt.

Republika

Foto: Instagram.com

Uroš B.

Prema predanju starijih ljudi, Dubona je osnovana posle Kočine Krajine, a u pisanoj formi pominje se tek u prvoj desetini 19. veka. U spisima se pominje da je selo 1818. godine imalo 30 kuća, a onda je popaljeno, nakon čega je ostalo oko 10 kuća. Sto godina kasnije dubona je imala 274 kuća sa 1.595 stanovnika. U mestu žive uglavnom Srbi. Zapadno od sela nalazi se i selište, gde su se nalazila dva mađarska groblja.

Malo Orašje takođe broji oko 1.000 stanovnika, i starije je nasilje koje se nalazi odmah pored Dubone. Na mestu koje zovu "Mađarsko groblje" i danas se nalaze kamenje, kosti itd. Blizu se nalaze i tragovi starog naselja, gde je za vreme Turaka bio zbeg. Po predanju, ovde je bilo mnogo oraha, po čemu je i mesto dobilo ime. Crkva Svetog Vartolomeja i spomenik izgunulim ratnicima osvećeni su 18. oktobra 1936. godine.

U oba mesta poslednjih godina primećen je pad broja stanovnika, a pored Srba, koji čine preko 96% stanovnika, živi i nekoliko Makedonaca, kao i pripadnika drugih manjina.

Republika

Foto: Facebook.com/Moja Dubona

"Moja Dubona" grupa na Fejsbuku

Na Fejsbuk stranici pod imenom "Moja Dubona" se narod već oglasio.

- Bože, pomozi svima - napisala je jedna korisnica.

- Haos - dodala je druga.

Ministarstvo zdravlja uputilo je apel svim građanima koji mogu da daju krv, da se dobrovoljno jave, kako bi pomogli ranjenima u ovom masakru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading