SVE JE SPREMNO, PUTIN IDE NA VAŽAN PUT: Ruski lider će posetiti ključnu državu NATO alijanse, zna se i tačan datum!

Autor:

Svet

30.01.2024

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema saopštenju iz Kremlja objavljenom u ponedeljak, predsednik Rusije Vladimir Putin će sledećeg meseca posetiti Tursku.

SVE JE SPREMNO, PUTIN IDE NA VAŽAN PUT: Ruski lider će posetiti ključnu državu NATO alijanse, zna se i tačan datum!

Foto: Tanjujg/ap

Ova poseta predstavlja retku pojavu, s obzirom na to da će se odvijati u NATO zemlji.

Jurij Ušakov, glavni savetnik Vladimira Putina za spoljnopolitička pitanja, potvrdio je informaciju za agenciju Interfaks, ističući da se "poseta trenutno priprema". On je dodao da će se verovatno razgovarati o pitanjima koja se odnose na Ukrajinu.

Iako tačan datum posete još uvek nije zvanično saopšten, spekuliše se da će se susret desiti 12. februara.

Turska, iako ključna članica NATO, igra ulogu diplomatskog posrednika između Kremlja i njegovih zapadnih rivala. Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Turska je podržavala Ukrajinu slanjem vojnih zaliha, ali istovremeno je odbila da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Moskve.

Uloga Turske kao posrednika dodatno je naglašena tokom dve runde mirovnih pregovora koje su se održale u Antaliji i Istanbulu 2022. godine. Takođe, Turska je bila ključna za Inicijativu za crnomorsko žito, koja je privremeno olakšala izvoz poljoprivrednih proizvoda iz južnih ukrajinskih luka, suočenih s ruskom pomorskom blokadom.

Posle nedavnog telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska i dalje spremna da pruži podršku "uspostavljanju trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu".

Erdogan je istakao spremnost Turske da deluje kao posrednik u dijalogu između Ukrajine i Rusije, dodajući da bi Ukrajina takođe trebalo da ublaži svoj stav kako bi se postigao napredak u pregovorima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Ova poseta Putina Turskoj označava njegovo prvo putovanje u NATO zemlju od 2020. godine, kada je posetio Nemačku. Putinove mogućnosti putovanja na Zapad su smanjene zbog sukoba u Ukrajini i izdanog naloga za hapšenje od strane Međunarodnog krivičnog suda 2023. godine zbog navodnih ratnih zločina.

Prema izvorima iz Kremlja, pripreme za ovu posetu Turskoj su u toku već nekoliko meseci, a Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, nagovestio je u avgustu 2023. godine da će se sastanak dogoditi u bliskoj budućnosti.

U decembru prošle godine, tokom tradicionalne konferencije za štampu, Putin je najavio potencijalnu posetu Turskoj, ističući da se planira da se sastanak održi početkom naredne godine. Erdogan je nedavno posetio ruski crnomorski grad Soči, gde se sastao sa Putinom kako bi razgovarali o ključnim pitanjima, uključujući i ukrajinski crnomorski izvoz poljoprivrednih proizvoda, piše Telegraf.

Očekuje se da će susret Putina i Erdogana u Turskoj imati značajan uticaj na regionalne i međunarodne odnose, posebno u kontekstu aktuelnih geopolitičkih tenzija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading