HUTI DONELI ODLUKU: Proširuju NAPADE na Sredozemno more!

Autor:

Svet

03.05.2024

20:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fokus napada jemenskih Huta bio je do sada usmeren na Crveno more i Adenski zaliv

HUTI DONELI ODLUKU: Proširuju NAPADE na Sredozemno more!

Foto: Youtube/Printscreen/Republic World

Jemenski Huti su upozorili da će proširiti napade na brodove koji plove ka Izraelu, kao i napade na Sredozemno more, nakon višemesečnih napada na brodove u Crvenom moru.

Vojni portparol Huta, Jahja Sarija, izdao je saopštenje koje najavljuje da će eskalacija stupiti na snagu "odmah", uključujući gađanje svih brodova koji krše zabranu plovidbe ka Izraelu, bilo da dolaze iz Sredozemnog mora ili se kreću ka lukama "okupirane Palestine".

Fokus napada na Crvenom moru i Adenskom zalivu

Iako su prethodno Huti zapretili proširenjem napada na Indijski okean i brodove koji obilaze južnu Afriku, njihov glavni fokus i dalje su Crveno more i Adenski zaliv.

Kontrolišući velike delove Jemena, uključujući veći deo obale Crvenog mora, Huti su od novembra izveli brojne napade dronovima i projektilima na brodove u Crvenom moru, kao znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze.

Odmazde i formiranje međunarodne pomorske koalicije

Njihovi napadi izazvali su odmazde SAD i Velike Britanije, kao i formiranje međunarodne pomorske koalicije za zaštitu vitalnog trgovinskog puta.

Vojni stručnjaci ističu da arsenal Huta uključuje balističke rakete dometa od 1.600 do 1.900 kilometara, kao i iranske bespilotne letelice "Shahed-136" koje mogu da putuju do 2.000 kilometara.

Ovo upozorenje Huta predstavlja novu pretnju za pomorsku bezbednost u regionu, posebno za brodove koji plove ka Izraelu.

Uz nastavak napada na brodove u Crvenom moru, situacija postaje sve ozbiljnija, a međunarodna zajednica i pomorske snage moraju obratiti posebnu pažnju na razvoj događaja, preneo je Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading