BAJDEN U PROBLEMU: Šef Bele kuće pod udarom sankcija Kongresa, JEDNA odluka bila je kobna

Autor:

Svet

17.05.2024

14:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nacrt zakona je u četvrtak usvojen sa 224 glasova "za" i 187 "protiv".

BAJDEN U PROBLEMU: Šef Bele kuće pod udarom sankcija Kongresa, JEDNA odluka bila je kobna

Foto: Tanjug/AP

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je nacrt zakona kojim bi bila sankcionisana administracija predsednika Džozefa Bajdena, ako nastavi da blokira isporuku oružja Izraelu za rat u Pojasu Gaze.

Nacrt zakona je u četvrtak usvojen sa 224 glasova "za" i 187 "protiv", a ako bude usvojen i u Senatu, njime će biti umanjen budžet Ministarstva odbrane, Stejt departmenta i Nacionalnog saveta za bezbednost, ako Bajden ne dostavi zaustavljenu pošiljku, prenosi AP.

Ovom zakonu, u čijem tekstu se osuđuje Bajdenova odluka o blokiranju pošiljke bombi Izraelu, podržalo je 16 pripadnika Demokratske stranke.

Iz Bele kuće je rečeno da će Bajden uložiti veto na taj zakon ako bude usvojen u Kongresu, odnosno ako posle Predstavničkog doma prođe i u Senatu.

Podsetimo, američki ministar odbrane, Lojd Ostin, izjavio je početkom meseca da je odluka predsednika SAD, Džozefa Bajdena, da suspenduje isporuke municije Izraelu doneta zbog izraelskih planova da se izvrši ofanziva na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze, bez prethodno sprovedenih mera za zaštitu civila.

- Bili smo vrlo jasni od samog početka da Izrael ne bi trebalo da pokrene veliku ofanzivu na Rafu bez da uzime u obzir i zaštitu civila koji se nalaze na tom području. Nakon što smo ponovo procenili situaciju, zaustavili slanje municije za Izrael - rekao je Ostin na saslušanju u Senatu i potvrdio da još nije doneta konačna odluka "šta će biti sa tom pošiljkom".

Američka administracija zaustavila je pošiljku oko 3.500 bombi Izraelu zbog zabrinutosti povodom najavljene kopnene ofanzive na Rafu.

Ostin je pojasnio da nije doneta konačna odluka o dostavljanju bombi i da je zaustavljena pošiljka uključivala 1.800 bombi teških po 900 kilograma i 1.700 bombi teških 226 kilograma.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading