UPALJEN CRVENI ALARM! ŠTA JE OVO LJUDI?! Vetar OLUJNE jačine oborio vagone na teretnim vozovima! Udari su stravični, ali to nije ONO NAJGORE! (VIDEO)

Autor:

Svet

17.05.2024

17:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vremenski uslovi su se za tren oka naglo pogoršali

UPALJEN CRVENI ALARM! ŠTA JE OVO LJUDI?! Vetar OLUJNE jačine oborio vagone na teretnim vozovima! Udari su stravični, ali to nije ONO NAJGORE! (VIDEO)

Foto: X/Printscreen/@Tg1Rai

U severnoj Italiji, gradovi Padova i Vićenca su pogođeni obilnim kišama i poplavama zbog kojih su hitne službe morale da koriste gumene čamce kako bi spašavale ljude iz njihovih domova.

Guverner pokrajine Veneto opisao je vremenske prilike kao "vodenu bombu", dok su bedemi na obalama reke Muson dei Sasi popustili zbog obilne kiše u ranim jutarnjim satima, izazivajući poplave.

 

 

Loši vremenski uslovi

Jug Italije se suočava s neuobičajenim toplotnim talasom za ovo doba godine, sa Sicilijom koja beleži temperature do 35 Celzijevih stepeni.

Ovo je izazvalo zabrinutost među stručnjacima za klimatske promene, poput profesora Marka Maranija, koji ističe da ekstremni događaji postaju sve češći i jači usled globalnog zagrevanja.

 

 

Posledice olujnog vremena

Teretni voz u pokrajini Lombardiji je prevrnut usled snažnih vetrova brzine između 150 i 200 kilometara na sat, dok su mnoge ulice i podrumi poplavljeni.

Vlasti su proglasile crvenu uzbunu u pokrajini Veneto, a situacija je posebno teška između Vićence i Verone gde su reke nabujale nakon obilnih padavina.

Uticaj klimatskih promena

Profesor Marani ističe snažne naučne dokaze o češćim ekstremnim vremenskim uslovima i naglašava potrebu za revizijom izračunavanja odbrane od poplava kako bi se razumeo stvaran rizik.

Naglašava i važnost kontrole klimatskih promena, čemu su se pridružile i evropska agencija za klimu Kopernikus i Svetska meteorološka organizacija.

Suša na Sardiniji

Istovremeno, suvi uslovi su zabeleženi na Sardiniji, gde se očekuje loša sezona za lokalne uzgajivače pšenice zbog manjka vode.

Očekuje se da će biti ograničenja korišćenja vode tokom leta, što dodatno naglašava složenost klimatskih promena i njihovih posledica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading