NOVA UZBUNA! Američki obaveštajci upozoravaju: Rusija sa još jednom velikom vojnom silom sprema ZAJEDNIČKU INVAZIJU! OVO JE META!

Autor:

Svet

03.05.2024

19:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priču o potencijalnoj zajedničkoj invaziji pokrenuo je republikanski senator

NOVA UZBUNA! Američki obaveštajci upozoravaju: Rusija sa još jednom velikom vojnom silom sprema ZAJEDNIČKU INVAZIJU! OVO JE META!

Foto: Tanjujg/ap

Kina i Rusija rade na zajedničkoj invaziji na Tajvan, strahuju američki obaveštajci.

- Vidimo Kinu i Rusiju, po prvi put, kako zajedno vežbaju napad na Tajvan i prepoznaju da je ovo mesto gde Kina definitivno želi da Rusija sarađuje sa njima, i ne vidimo razlog zašto ne bi - rekla je Avril Hejnz, direktor američke obaveštajne službe u Kongresu.

Njeno upozorenje o potencijalnoj saradnji između ovih zemalja protiv Tajvana, za koji Kina dugo tvrdi da je njena teritorija i da će biti aneksirana silom ako bude potrebno, ponovio je i general-potpukovnik Džefri Kruz.

On je rekao da je Ministarstvo odbrane SAD "postalo još više zabrinuto zbog naših zajedničkih snaga u okruženju u kojem bi Rusija i Kina sigurno bile kooperativne, i to moramo uzeti u obzir", prenosi Blumberg.

Priču o potencijalnoj zajedničkoj invaziji na Tajvan pokrenuo je na sastanku Senatskog komiteta za oružane snage republikanski senator Majk Raunds, koji je pitao šefa Odbrambene obaveštajne agencije o planovima Pentagona u slučaju da dođe do invazije.

Hejnz je rekao da izgleda da postoji "sve veća saradnja u 'neograničenom' partnerstvu” između Rusije i Kine.

Ovo dolazi pošto se očekuje da će kineski lider Si Đinping sledeće nedelje obaviti svoje prvo putovanje u Evropu za pet godina u okviru napora Kine da obnovi svoje spoljne odnose nakon dužeg odsustva tokom pandemije Covid-19.

Si će u ponedeljak započeti turneju u Parizu, sastati se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je naglašavao ideju evropske strateške autonomije od SAD.

Tokom prošle godine u poseti Pekingu, Makron je izazvao kontroverzu rekavši da se Francuska neće nužno uvek slagati sa SAD u spoljnoj politici, što je očigledno upućivanje na američku podršku samoupravnoj republici Tajvan, za koju Kina tvrdi da je njena teritorija.

Nakon što je napustio Francusku, Si će posetiti Mađarsku i Srbiju, koje se smatraju prijateljima Kine i bliskim ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, odbijajući kritike Zapada o "invaziji Rusije na Ukrajinu".

Sijeve evropske posete biće pomno praćene u Vašingtonu zbog znakova sve manje podrške njegovim ključnim spoljnopolitičkim ciljevima.

Kineski lider će doputovati u Francusku baš u trenutku kada Pariz privodi kraju svoje pripreme za održavanje Letnjih olimpijskih igara, događaja u koji Kina ulaže ogroman nacionalni prestiž.

Francuska posetu Sija, kojom se zvanično obeležava 60 godina francusko-kineskih diplomatskih odnosa, vidi kao važan diplomatski trenutak i želi da se fokusira na šire odnose Kine sa EU.

Makron je u ponedeljak pozvao predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen na razgovore, piše Daily Mail.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading