INTERESANTNO! Bajden dao svoje viđenje zašto ekonomije Rusije i Kine ne rastu, za razliku od američke

Autor:

Svet

03.05.2024

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rojters navodi da je američki rast bolji od očekivanog i da ga mnogi ekonomisti pripisuju proširenju radne snage migrantima.

INTERESANTNO! Bajden dao svoje viđenje zašto ekonomije Rusije i Kine ne rastu, za razliku od američke

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik, Džozef Bajden, izjavio je da ekonomije Kine, Japana, Rusije i Indije ne rastu, jer su te države ''ksenofobične prema imigrantima''.

- Zašto Kina tako jako zaostaje ekonomski, zašto Japan ima nevolje, zašto Rusija, zašto Indija, zato što su ksenofobični. Oni ne žele imigrante. Imigranti su ono što nas čini jakim. Jedan od razloga zašto naša ekonomija raste je zbog vas i mnogih drugih. Zašto? Zato što pružamo dobrodošlicu imigrantima - izjavio je Bajden u sredu u Vašingtonu na događaju za prikupljanje sredstava za njegovu predsedničku kampanju, prenosi Rojters.

Ekonomski rast zemalja koje je Bajden kritikovao usporiće ove godine od 0,9 do 6,8 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok će SAD imati rast od 2,7 odsto, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda.

Rojters navodi da je američki rast bolji od očekivanog i da ga mnogi ekonomisti pripisuju proširenju radne snage migrantima.

Podsetimo, najnovije projekcije MMF-a ukazuju na to da će se Kina zadržati kao vodeća svetska ekonomija sa udelom od 19,48% u svetskom BDP-u do 2029. godine, dok će se SAD, Indija, Japan i Indonezija naći među pet najvećih faktora koji doprinose globalnoj ekonomiji. Ove promene ukazuju na dinamičan preobražaj globalne ekonomske moći.

Ranije ovog meseca MMF je povećao svoju prognozu globalnog rasta za tekuću godinu, ističući iznenađujuću otpornost svetske ekonomije. Očekuje se da će globalni rast BDP-a iznositi 3,2 odsto u 2024. godini, što su optimističnije prognoze u odnosu na prethodne procene. Ovo može pružiti određenu nadu u smislu ekonomske stabilnosti i oporavka u budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading