PANIKA U BELOJ KUĆI ZBOG IRANSKOG NAORUŽANJA! Zapad zabrinut, Teheran sve negira: Izveštaj Međunarodne agencije otkrio strašnu istinu!

Autor:

Svet

27.12.2023

10:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o povećanju proizvodnje visoko obogaćenog uranijuma u Iranu izazvao je ozbiljnu zabrinutost u Sjedinjenim Američkim Državama, saopštio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće

PANIKA U BELOJ KUĆI ZBOG IRANSKOG NAORUŽANJA! Zapad zabrinut, Teheran sve negira: Izveštaj Međunarodne agencije otkrio strašnu istinu!

Foto: shutterstock

Iran preti

- Ova zabrinutost dolazi u vreme kada organizacije koje podržava Iran nastavljaju sa opasnim i destabilizujućim aktivnostima u regionu, uključujući nedavne smrtonosne napade dronovima, pokušaje napada u Iraku i Siriji, kao i napade Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru - istaknuto je u saopštenju Bele kuće u utorak.

Prema podacima IAEA, iranske vlasti su promenile politiku u poslednjim mesecima i nastavile s obogaćivanjem uranijuma na nivo od 60 odsto, što je blizu stepena koji se smatra oružjem, prenosi Rojters.

Iako Iran negira rad na stvaranju nuklearnog oružja, IAEA je izvestila da Iran već poseduje dovoljno visoko obogaćenog uranijuma, te da, ukoliko se nastavi ovakav tempo proizvodnje, može uskoro imati kapacitet za proizvodnju tri atomske bombe, ocenjuje britanska agencija.

Diplomate smatraju da je usporavanje obogaćivanja, koje je započelo u junu, rezultat tajnih pregovora između SAD i Irana. Ti pregovori su, kako navodi britanska agencija, doveli do oslobađanja američkih državljana iz Irana ranije ove godine. Ipak, ovaj najnoviji izveštaj IAEA ponovo podstiče ozbiljne zabrinutosti u međunarodnoj zajednici u vezi s nuklearnim aktivnostima Irana.

Ovaj razvoj situacije postavlja ključna pitanja o budućnosti pregovora između SAD i Irana, kao i o stabilnosti i sigurnosti u regionu Bliskog istoka. Međunarodna zajednica pažljivo prati dalji razvoj događaja, svestrano procenjujući implikacije iranskog nuklearnog programa na globalnu bezbednost.

VIDEO BONUS

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading