PUTIN IZGUBIO STRPLJENJE: Tri ključna razloga zbog kojih je smenjen Sergej Šojgu

Autor:

Svet

13.05.2024

23:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvor agencije blizak Kremlju tvrdi da je Putin lično izabrao Belousova, jer se "rat mora voditi hladne glave“.

PUTIN IZGUBIO STRPLJENJE: Tri ključna razloga zbog kojih je smenjen Sergej Šojgu

Foto: Tanjug/AP

Agencija Blumberg je, pozivajući se na izvore, objasnila zašto je ruski predsednik, Vladimir Putin, imenovao Andreja Belousova za ministra odbrane Ruske Federacije umesto Sergeja Šojgua.

Kako navode tri izvora agencije koji su govorili pod uslovom anonimnosti, Putin je, uprkos toplim odnosima, Šojgua prebacio na mesto sekretara Saveta bezbednosti, jer je "konačno izgubio strpljenje sa činjenicom da je Ministarstvo odbrane sposobno da vodi rat u uslovima endemske korupcije“.

Blumberg ističe da je na odluku o smeni rukovodstva ruskog Ministarstva odbrane mogla da utiče i pobuna osnivača Vagner grupe, Jevgenija Prigožina, 2023. godine, kada su učesnici pobune optužili Šojgua za neuspehe Rusije na bojnom polju.

Foto: Tanjug/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Gavriil Grigorov

Andrej Belousov

Dva izvora u agenciji upoznata s tim su rekli da je Belousov (65) bio iznenađen kada ga je Putin zamolio da bude na čelu Ministarstva odbrane. Međutim, pristao je bez oklevanja, jer Putina doživljava "ne samo kao predsednika, već kao globalnu ličnost koja menja tok svetske istorije", rekao je jedan od sagovornika Blumberga.

Izvor agencije blizak Kremlju tvrdi da je Putin lično izabrao Belousova, jer se "rat mora voditi hladne glave“.

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, je 12. maja svojim ukazom imenovao Sergeja Šojgua za sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Bivši šef Saveta bezbednosti, Nikolaj Patrušev, preći će na novu funkciju, za koju se još uvek ne zna. Istovremeno, Putin je predložio da se za ministra odbrane imenuje ekonomista, Andrej Belousov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading