OVO ĆE RAZBESNETI PUTINA: Članica NATO šalje trupe u Ukrajinu, oglasio se savetnik za nacionalnu bezbednost

Autor:

Svet

13.05.2024

22:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Madis Rol je rekao da izvršna vlast trenutno preduzima analizu potencijalnog poteza.

OVO ĆE RAZBESNETI PUTINA: Članica NATO šalje trupe u Ukrajinu, oglasio se savetnik za nacionalnu bezbednost

Foto: Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Vlada Estonije ozbiljno razgovara o mogućnosti slanja trupa u zapadnu Ukrajinu kako bi zamenile Ukrajince u pozadinskim pozicijama u borbi na frontu, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Estonije, prenosi Breaking Defense.

Vlada Estonije razmatra mogućnost da pošalje trupe u Ukrajinu koje bi zamenile domaće vojnike na pozicijama koje nisu direktno vezane za front i time ih delom oslobodili za slanje u direktne borbe.

Madis Rol je rekao da izvršna vlast trenutno preduzima analizu potencijalnog poteza. Iako bi radije nastupili u široj koaliciji (NATO) ne isključuje mogućnost da Estonija to uradi u manjoj.

- Razgovori su u toku. Trebalo bi da razmotrimo sve mogućnosti. Ne bi trebalo da nam se umovi ograničavaju na ono što možemo da uradimo - rekao je 10. maja u predsedničkoj palati.

On je takođe naglasio da "nije nezamislivo" da bi zemlje NATO koje se protive takvom potezu promenile mišljenje "kako vreme bude odmicalo".

Rolovi komentari usledili su nakon što je šef estonskih odbrambenih snaga, general Martin Herem, ranije prošle sedmice rekao za Breaking Defense da je pre nekoliko meseci u vojsci bilo razgovora o slanju trupa u zapadnu Ukrajinu da preuzmu poslove kao što su medicinske usluge, logistika ili protivvazdušna odbrana u nekim zapadnim gradovima.

Nemačka i SAD su odlučno odbacile ideju o slanju trupa. Američki ambasador u Estoniji, Džodž Kent, ukazao je za Breaking Defense na politiku Bajdenove administracije da pomaže Ukrajini kroz značajne pakete pomoći, ali čvrstu obavezu da neće slati američke vojnike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading