POLICIJA SA DUGIM CEVIMA NA ULICAMA PRAGA, PROVERAVA SE OVO! Povređeni u masakru operisani, ubica ih ranio u glavu, stomak, udove...

Autor:

Svet

22.12.2023

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Identifikovano 11 žrtava

POLICIJA SA DUGIM CEVIMA NA ULICAMA PRAGA, PROVERAVA SE OVO! Povređeni u masakru operisani, ubica ih ranio u glavu, stomak, udove...

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, CHANNEL3/Printscreen

Najmanje 15 osoba izgubilo je život, a 25 je povređeno u pucnjavi koja se dogodila u četvrtak popodne na Filozofskom fakultetu u Pragu. Napadač, David Kozak (24), takođe je preminuo.

Policija i dalje radi na mestu incidenta i do sada je identifikovala 11 žrtava. Stanje povređenih je stabilno, kako je saopšteno putem češke televizije, pozivajući se na informacije iz Pragovske bolnice. Povređeni su zadobili prostrelnu ranu u glavi, grudima ili udovima, a neki su podvrgnuti hirurškim intervencijama.

Češki mediji izveštavaju da su ljudi izdvojili milione kruna u donacijama kako bi pomogli žrtvama tragedije na Filozofskom fakultetu u Pragu. Fond zadužbine Karlovog univerziteta prikupio je preko 2,5 miliona kruna, prema dostupnim informacijama.

Policija je preduzela preventivne mere širom zemlje, posebno u vezi sa mekim metama i školama, kako bi obezbedila sigurnost građana.

- Nemamo informacije o nekoj konkretnoj pretnji i zaista se radi o prevenciji - signal da smo tu i da smo spremni. Takođe možete videti policajce sa dugim puškama, trenutno kontaktiramo operatere odabranih uređaja. (tj. meke mete) i upoznajemo ih sa ovo merom - napisala je policija na mreži X.

Dan žalosti u subotu

Češki premijer Petr Fijala saopštio je da je vlada te zemlje subotu, 23. decembar, proglasila danom nacionalne žalosti zbog pucnjave na Karlovom univerzitetu u Pragu u kojoj je stradalo najmanje 15 osoba, uključujući napadača.

"Vlada je usvojila zaključak u kojem izražava duboko saučešće porodicama žrtava, a minutom ćutanja na početku sednice vlade odali smo poštu žrtvama pucnjave", rekao je u četvrtak Fijala, prenosi Novinki.

On je pozvao građane Češke da 23. decembra u 12 časova minutom ćutanja odaju poštu žrtvama, dodavši da će se tada oglasiti i zvona na crkvama širom zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading