DOKTOR UPOZORAVA! Novaku kao da je pas skočio na glavu - posledice mogu biti OZBILJNE!

Autor:

Sport

14.05.2024

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

S obzirom na Đokovićevu oslonjenost na preciznost i strateško razmišljanje, čak i manje povrede bi mogle značajno uticati na njegovu igru, kaže doktor

DOKTOR UPOZORAVA! Novaku kao da je pas skočio na glavu - posledice mogu biti OZBILJNE!

Foto: www.profimedia.rs

Novak Đoković pogođen je flašicom u glavu na mastersu u Rimu i prašina koja se digla dok se mislilo da je to bio napad na Srbina brzo se slegla. Međutim, posle poraza u trećem kolu od Čileanca Alehandra Tabila sa ubedljivih 6:2, 6:3 postavilo se pitanje da li se to može dovesti u vezu sa udarcem koji je pretrpeo.

Neurolog dr Šon Mulen, iako lično nije pregledao Đokovića, koristio je veštačku inteligenciju da izračuna silu udarca. Njegova istraživanja su sugerisala da je padajuća flaša, sa minimalnom početnom snagom sa visine od dva metra pogodila Đokovića sa otprilike 79,2 Njutna sile, što je uporedivo sa udarom srednje velikog psa koji skače na nekoga. Dr. Malen je istakao potencijalne neurološke implikacije takvog udarca u frontoparijetalnu regiju, izražavajući zabrinutost zbog simptoma koji se kreću od glavobolje i mučnine do ozbiljnijih kognitivnih poremećaja koji bi mogli uticati na Đokovićevu koordinaciju, senzornu obradu i ukupnu igru na terenu.

Foto: Instagram.com

Novak pogođen u glavu

- Analizirao sam incident Novaka Đokovića, koji je slučajno pogođen u glavu s nečim što se čini kao delimično puno čelična bočica vode. Da bi razumeli udar, koristio sam veštačku inteligenciju da izračunam silu bočice koja je udarila Novakovu glavu. Proračuni sugerišu da je bočica, koja je pala s dva metra visine sa minimalnom incijalnom silom, udarila oko 79,2 Njutna sile, a to je kao da pas srednje veličine skoči na vas - počeo je doktor, pa nastavio:

- Još važnije, s neurološke perspektive, takav udarac na prednji parijetalnu regiju može biti jako zabrinjavajući. Ova oblast mozga je ključna za funkcije povezanom s koordinacijom kretanja i senzornim informacijama koje se procesuiraju. S obzirom na Đokovićevu oslonjenost na preciznost, izdržljivost i strateško razmišljanje u svom stilu igre, čak i manje povrede bi mogle značajno uticati na njegovu igru.

Dr Malen je naglasio važnost pažljivog praćenja Đokovića u prva 24 do 48 sati nakon incidenta zbog znakova potresa mozga ili drugih neuroloških poremećaja koji bi mogli uticati na njegovo vreme reakcije i donošenje odluka pod pritiskom. Ova evaluacija je ključna kako bi se osiguralo da nema ozbiljnih povreda koje bi ometale njegov siguran povratak na teren.



Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading