APOKALIPTIČNE POPLAVE U BRAZILU: Živote izgubilo više od 100 LJUDI, oglasio se predsednik: Ovo je katastrofa, NISMO BILI SPREMNI

Autor:

Svet

14.05.2024

08:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poplave povezuju sa globalnim zagrevanjem.

APOKALIPTIČNE POPLAVE U BRAZILU: Živote izgubilo više od 100 LJUDI, oglasio se predsednik: Ovo je katastrofa, NISMO BILI SPREMNI

Foto: Tanjug/AP

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva priznao je u ponedeljak da njegova zemlja "nije bila spremna" za istorijske poplave koje su pogodile njen jug i izazvale tragediju koja je ostavila najmanje 147 mrtvih i koja se nastavlja zbog obilnih kiša.

On je najavio da će u sredu otputovati u saveznu državu Rio Grande do Sul, treći put od kada su pre dve nedelje počele neviđene vremenske nepogode.

„Ovo je katastrofa za koju nismo bili spremni“, rekao je Lula tokom sastanka sa ministrom finansija Fernandom Hadadom i drugim zvaničnicima, kojem je iz daljine prisustvovao guverner države Eduardo Leite.

 

 

Prema poslednjim podacima koje je u ponedeljak objavila Civilna odbrana, poginulo je 147 osoba, 806 je povređeno, a 127 se vodi kao nestalo. Više od 600.000 je moralo da napusti svoje domove, uključujući više od 77.000 smeštenih u školama i sportskim halama pretvorenim u skloništa.

U četvrti Harmonija u gradu Kanoasu, predgrađu regionalne prestonice Porto Alegrea, stanovnici su se vratili u svoje domove kako bi procenili obim štete i spasli ono što se još uvek može spasiti.

Poplave povezuju sa globalnim zagrevanjem

"Bila je poplava u oktobru, a sada sam izgubio sve", rekao je Alcedir Alves , 58-godišnji mason, za AFP.

Obilne kiše, koje stručnjaci povezuju sa globalnim zagrevanjem i prirodnim vremenskim fenomenom El Ninjo, pogodile su ukupno više od dva miliona ljudi.

 

 

Među njima je najmanje 80 autohtonih zajednica, prema domorodačkom misionarskom savetu Brazila. Vlada je u ponedeljak saopštila da je isporučila pakete sa hranom i vodu za piće za 240 porodica u tri takve zajednice u dolini Takari.

Situaciju će dodatno zakomplikovati dolazak hladnog fronta koji će usloviti pad temperatura, upozorila je meteorološka agencija MetSul.

U Porto Alegreu, modernoj metropoli od 1,4 miliona stanovnika, vlasti moraju da sprovedu opsežnu operaciju raspodele pomoći (voda, lekovi, odeća) iz cele zemlje, ali i iz inostranstva.

Oni koji su pretrpeli najveću štetu dobiće oko 360 evra

Najteže pogođene porodice dobiće 2.000 reala (oko 360 evra) da započnu svoj „život od nule“.

Da bi pomogao u obnovi, Lula je predložio obustavu plaćanja duga saveznoj državi Rio Grande do Sul na tri godine, dug za koji je guverner rekao da je postao „nepodnošljiv“. Tu meru će tek morati da odobri parlament.

Poplave u Brazilu imaju uticaj i van njegovih granica.

U susednoj Argentini, oko 600 ljudi evakuisano je iz severoistočne provincije Entre Rios zbog poplave reke Urugvaj, saopštile su vlasti.

U gradu Konkordija, gradonačelnik Fransisko Askue upozorio je da se vrhunac očekuje u utorak i pozvao stanovnike da budu "smireni". „Očigledno je da ćemo evakuisati još ljudi“, priznao je on na lokalnom radiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading