LUDAK ILI GENIJE: Pogledajte govore i nastup novog predsednika Argentine - zvuči SUMANUTO, ali u pitanju je PROFESOR EKONOMIJE, levičarima poručuje OVO! (VIDEO)

Autor:

Svet

20.11.2023

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Havijer Milei, novi predsednik Argentine, privukao je pažnju javnosti svojim neuobičajenim političkim pristupom. Njegove kontroverzne ideje o uvođenju američkog dolara, nazivanje države "zločinačkom organizacijom" i anarho-kapitalistički stavovi izazivaju različite reakcije u zemlji.

LUDAK ILI GENIJE: Pogledajte govore i nastup novog predsednika Argentine - zvuči SUMANUTO, ali u pitanju je PROFESOR EKONOMIJE, levičarima poručuje OVO! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Mileiova vizija o revitalizaciji Argentine uključuje smanjenje državne potrošnje, ukidanje centralne banke i prelazak na američki dolar kako bi se prevazišli ekonomski problemi, poput visoke inflacije i velikog duga prema Međunarodnom monetarnom fondu. Njegova retorika protiv političke elite i obećanje da će smanjiti broj ministarstava dodatno je privukla pažnju nezadovoljnih građana.

U ovom videu koji je postao viralan na mrežama vidi se vrlo neobičan način izražavanja novog predsednika.

 

Milei, po obrazovanju profesor ekonomije, je poznat kao obožavalac bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, iznenadio je politički establišment i pobedio na izborima za predsednika. Njegove nekonvencionalne stavke, koje uključuju ukidanje Centralne banke Argentine, negiranje klimatskih promena, karakterizaciju seksualnog obrazovanja kao zavere za uništavanje porodice, zagovaranje legalizacije prodaje ljudskih organa i podršku olakšicama za posedovanje pištolja, privlače pažnju i podršku određenog dela biračkog tela.

 

Mileijeva pobeda na izborima iznenadila je mnoge, a podrška koju je dobio, posebno od mladih ljudi, sugeriše na nezadovoljstvo trenutnom političkom situacijom i ekonomskom krizom u zemlji. Njegova sposobnost da koristi društvene mreže, poput kampanje "Sviftisi ne glasaju za Mileija", pokazuje moderni pristup politici.

Međutim, Mileijeva kontroverzna stajališta o pitanjima poput pobačaja, klimatskih promena i revizije broja ljudi koji su nestali tokom vojne diktature mogu dodatno podeliti argentinsko društvo. 

Ipak, Milei će se suočiti s izazovima u ostvarivanju svojih političkih ciljeva, s obzirom na manju podršku u parlamentu i praktične prepreke koje se javljaju pri sprovođenju nekih od njegovih drastičnih mera. Na kraju, kako Milei bude delovao kao predsednik, ostaje da se vidi hoće li biti smatran ludakom ili genijem, u skladu s njegovim sopstvenim odgovorom: "Uspeh".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Njegov uspeh leži u sposobnosti da artikuliše nezadovoljstvo građana prema političkoj eliti i ekonomskim problemima zemlje, uključujući visoku inflaciju i rastuće siromaštvo.

Milei je uspeo da se pozicionira između vladajuće partije "Frente de Todos" i sledbenika bivšeg predsednika Maurisija Makrija, čime je osvojio podršku različitih društvenih slojeva.

Njegov moto "Nisam došao da vodim jagnjad, došao sam da probudim lavove" odražava njegovu nameru da pokrene promene i izazove politički establišment.

Privlačnost Mileija proizlazi iz toga što se čini kao osoba koja govori "sa ulice" i izražava ogorčenje koje mnogi Argentinci osećaju prema političkoj klasi. Inflacija od 140 odsto i više od 40 odsto stanovništva koje se bori s siromaštvom doprinose podršci njegovoj kampanji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Milei je kritikovan zbog nedostatka iskustva u politici i upravljanju, ali njegova podrška ukazuje na to da deo stanovništva želi promene. 

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading