ERDOGAN RAZJAREN ZAPRETIO: SAD treba da pojačaju pritisak na Izrael! ''Nema dogovora dok...''

Autor:

Svet

12.11.2023

19:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema njegovim rečima, SAD treba da pojačaju pritisak na Izrael.

ERDOGAN RAZJAREN ZAPRETIO: SAD treba da pojačaju pritisak na Izrael! ''Nema dogovora dok...''

Foto: Tanjug/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas na pritisak na SAD da zaustave ofanzivu Izraela u Gazi, istovremeno naglašavajući da neće biti dogovora sve dok Vašington smatra da Gaza nije palestinska teritorija.

- Trebalo bi da razgovaramo sa Egiptom i zemljama Zaliva i izvršimo pritisak na SAD - rekao je Erdogan turskim novinarima tokom leta sa samita u Rijadu.

Prema njegovim rečima, SAD treba da pojačaju pritisak na Izrael.

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Redžep Tajip Erdogan

- Zapad treba da poveća pritisak na Izrael… Za nas je od vitalnog značaja da postignemo prekid vatre. Najvažnija zemlja koja mora biti uključena su SAD, koje imaju uticaj na Izrael - rekao je predsednik Turske.

Erdogan je rekao da neće zvati američkog predsednika Džozefa Bajdena.

- Ne možemo se složiti sa Bajdenom ako smatra Gazu zemljom okupatorskih doseljenika ili Izraelom, a ne zemljom palestinskog naroda - rekao je on.

Prema njegovim rečima, Evropska unija misli potpuno isto što i Izrael o Hamasu, prenosi Una.

- Ali mi ne mislimo kao oni. Smatram da je Hamas politička partija koja je pobedila na izborima u Palestini. Ne vidim stvari na isti način kao oni - dodao je predsednik Turske.

Lideri arapskih i muslimanskih zemalja osudili su u subotu na samitu u Rijadu "varvarske" akcije izraelskih snaga u Gazi, ali su se uzdržali od najave kaznenih ekonomskih i političkih mera protiv Izraela.

Rat Izraela i Hamasa počeo je 7. oktobra napadom Hamasa na Iizrael u kome poginulo 1.200 osoba a preko 240 ih je uzeto za taoce, po izraelskim izvorima. Izrael je odgovorio opštim napadom na Pojas Gaze u kome je, po izvorima Hamasa poginulo oko 11.000 osoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading