OTKRIVEN TAJNI PLAN VAŠINGTONA, AMERIKA ŽELI TOTALNO UNIŠTENJE HAMASA: Izraelska ofanziva se planira u Vašingtonu! Palestince čeka PAKAO!

Autor:

Svet

20.10.2023

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Izrael dele zajednički cilj - uništiti vojnu infrastrukturu palestinske militantne grupe Hamasa u Gazi. Međutim, ovaj cilj se može postići samo uz kopnenu invaziju, a uticaj Vašingtona već oblikuje način na koji će taj napad biti izveden.

OTKRIVEN TAJNI PLAN VAŠINGTONA, AMERIKA ŽELI TOTALNO UNIŠTENJE HAMASA: Izraelska ofanziva se planira u Vašingtonu! Palestince čeka PAKAO!

Foto: Tanjug-AP

Prema izvorima Blumberga, tri neimenovana izraelska zvaničnika tvrde da su uloga i uticaj SAD u ratu protiv Hamasa dublji i intenzivniji od bilo kojeg koji je Vašington imao u prošlosti.

Vašington je zabrinut da bi izraelska invazija mogla da privuče libanski Hezbolah, koji ima podršku Irana. To bi moglo da otvori drugi front i izazove širenje sukoba, što bi uništilo napore administracije predsednika Džozefa Bajdena da stabilizuje region sklapanjem mirovnih sporazuma između Izraela i ključnih arapskih zemalja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

“Predsednik Bajden je fokusiran na smanjenje šanse da se ovaj rat proširi na drugi front. To je njegov glavni cilj”, rekao je izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen.

Iako su SAD poslale dve grupe nosača aviona u istočni Mediteran i stavile trupe u stanje pripravnosti, Bajden i drugi američki zvaničnici ističu da je važno ograničiti civilne žrtve.

“Bajden želi da Hamas bude poražen, ali on takođe želi da zadrži strateške saveze i mirovne sporazume između Izraela i arapskih zemalja i da ih proširi, kako bi produbio američko vođstvo na Bliskom istoku”, rekao je bivši zvaničnik izraelskog ministarstva odbrane Amos Gilead.

Bivši izraelski ambasador u Vašingtonu Majk Oren rekao je da Bajden podstiče Izrael da bude oprezniji ukoliko bude ušao u Gazu i kada odgovara na napade Hezbolaha iz Libana.

Pojedini stručnjaci smatraju da će Izrael verovatno poslati specijalizovane snage, uz podršku redovnih trupa i vazdušnu podršku, da idu od vrata do vrata kako bi eliminisale ili zarobile lidere Hamasa. Ova strategija bi mogla biti ključna za postizanje ciljeva Izraela i SAD-a u ovom konfliktu.

Podrška Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Izraelu ima duboko ukorenjene istorijske i strateške razloge. Evo nekoliko ključnih faktora:

Istorija: Podrška SAD-a Izraelu datira još od 1948. godine, kada je predsednik Hari Truman postao prvi svetski lider koji je priznao Izrael, neposredno nakon njegovog osnivanja1.

Strateški interesi: Tokom Hladnog rata, Bliski istok, sa svojim rezervama nafte i strateškim vodenim putevima (poput Sueckog kanala), bio je ključno bojište za super-sile2. SAD su preuzele ulogu glavnog zapadnog posrednika na Bliskom istoku od oslabljenih evropskih sila2.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Politički uticaj: Podrška Izraelu u SAD-u ima snažnu političku podršku, kako od strane pojedinih političara, tako i od strane javnosti.

Bezbednosni interesi: SAD vide Izrael kao ključnog saveznika u regionu koji je često nestabilan. Izrael ima snažnu vojsku i naprednu tehnologiju, što ga čini važnim partnerom za SAD1.

Mirovni proces: Većina nedavnih predsednika SAD-a pokušala je da igra ulogu mirovnog posrednika između Izraela i Palestinaca i da se kreće ka rešenju sa dve države1.

U ovom konkretnom konfliktu, administracija predsednika Džozefa Bajdena izražava podršku pravu Izraela na samoodbranu od napada Hamasa. Međutim, Bajden takođe naglašava važnost ograničavanja civilnih žrtava i održavanja strateških saveza i mirovnih sporazuma između Izraela i arapskih zemalja.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading