BAJDEN PRUŽIO PUNU PODRŠKU IZRAELU: "To je uradio neki drugi tim, ne vi"; NETANJAHU: Povukli ste jasnu liniju između civilizacije i varvarstva"

Autor:

Svet

18.10.2023

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džozef Bajden, izjavio je danas da nije verovatno da je eksploziju u bolnici u Pojasu Gaze izazvao Izrael. "Na osnovu onoga što sam video, čini se da je to uradio 'drugi tim', a ne vi", rekao je Bajden izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu tokom njihovog sastanka, prenosi AP.

BAJDEN PRUŽIO PUNU PODRŠKU IZRAELU: "To je uradio neki drugi tim, ne vi"; NETANJAHU: Povukli ste jasnu liniju između civilizacije i varvarstva"

Foto: Tanjug-AP

Ipak, postoji veliki broj ljudi koji nisu sigurni šta je tačno izazvalo ovu eksploziju. Ministarstvo zdravlja Gaze, koje je pod kontrolom Hamas-a, saopštilo je da je bolnica pogođena u izraelskom vazdušnom napadu. S druge strane, izraelska vojska je negirala umešanost i okrivila Palestinu, tvrdeći da je raketu ispalila palestinska Islamska Džihad organizacija. Međutim, ova organizacija je odbacila odgovornost za napad.

Bajden je izrazio tugu i ogorčenje zbog ove tragedije u bolnici u Pojasu Gaze. Takođe je najavio podršku Sjedinjenih Američkih Država Izraelu, obećavajući da će Vašington obezbediti sve što je potrebno Izraelu kako bi se odbranio od palestinskih militantnih grupa tokom ovog sukoba.

 

Republika

Foto: Tanjug-AP

 

 

Bajden je doputovao u Izrael i sastao se sa premijerom Benjaminom Netanijahuom. Tokom posete, naglasio je da je Hamas gori od Islamske države zbog ubistava izraelskih civila u iznenadnom napadu izvedenom 7. oktobra, što je izazvalo najnovije izraelsko-palestinske sukobe. On je posebno istakao da se među više od 1.300 poginulih Izraelaca nalazi 31 američki državljanin.

U razgovoru sa Džozefom Bajdenom izraelski premijer Benjamin Netanjahu je istakao zahvalnost za nedvosmislenu podršku. 

„Želim da vam zahvalim što ste danas došli ovde i za nedvosmislenu podršku koju ste dali Izraelu tokom ovih teških vremena, podršku koja odražava ogromnu volju američkog naroda“, rekao je premijer Benjamin Netanjahu američkom predsedniku Džou Bajdenu.

„Svakodnevno smo bili svedovci vaše duboku podršku koju smo imali od početka ovog rata.

Netanjahu je saradnju nazvao „zaista bez presedana“.

Netanjahu je pohvali Bajdena što je Izraelu pružio „instrumente koji su mu potrebni da se brani“ i za „jasnu poruku koju je poslao neprijateljima da ne testiraju našu odlučnost“.

Republika

Foto: Tanjug-AP

 

 

On je takođe ukazao na dva američka nosača aviona koje je Bajden poslao u region

„Ali iznad svega, gospodine predsedniče, svet vidi tu podršku i moralnu jasnoću koju ste pokazali od trenutka kada je Izrael napadnut"

Netanjahu kaže da je Bajden „s pravom povukao jasnu liniju između sila civilizacije i snaga varvarstva“.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading