OSAM KORAKA KOJI ĆE PROMENITI SVET Si Đinping otkrio strategiju Kine - u projekat Pojas i put biće uloženo skoro 100 MILIJARDI DOLARA

Autor:

Svet

18.10.2023

08:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski predsednik Si Đinping je danas održao važan govor na otvaranju Trećeg međunarodnog strateškog foruma "Pojas i put" u Pekingu.

OSAM KORAKA KOJI ĆE PROMENITI SVET Si Đinping otkrio strategiju Kine - u projekat Pojas i put biće uloženo skoro 100 MILIJARDI DOLARA

Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

U svom obraćanju, on je najavio osam ključnih mera za izgradnju visokokvalitetne saradnje u okviru ove incijative.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

 

 

Prva mera koju je najavio odnosi se na ubrzanje razvoja visokokvalitetnih redovnih teretnih vozova između Kine i EU. Takođe, Kina će organizovati Forum za međunarodnu saradnju i raditi sa svim stranama na izgradnji novog logističkog kanala u Aziji i Evropi podržanog železničkim i drumskim saobraćajem. Pored toga, planira se ubrzanje izgradnje novih kopnenih i pomorskih koridora, kao i vazduhoplovnog Puta svile.

Si je istakao da inicijativa "Pojas i put" podržava izgradnju otvorene svetske ekonomije. Kina će stvoriti pilot zonu saradnje e-trgovine i potpisati sporazume o slobodnoj trgovini i zaštiti investicija sa velikim brojem zemalja. Osim toga, Kina će potpuno ukinuti ograničenja pristupa stranim ulagačima u proizvodnom sektoru.

Kineski predsednik je najavio finansijsku podršku za ove projekte. Kineska razvojna banka i Izvozno-uvozna banka Kine otvoriće okvir finansiranja u vrednosti od 48,75 milijardi dolara, a dodatnih 11 milijardi dolara prikupiće se kroz Fond Puta svile za podršku zajedničkoj izgradnji projekata na "Pojasu i putu".

U svojoj viziji, Si Đinping je naglasio i važnost zelenog razvoja. Kina će produbiti saradnju u zelenoj infrastrukturi, zelenoj energiji i zelenom saobraćaju. Podrška Međunarodnoj alijansi za zeleni razvoj "Pojas i put" takođe će biti povećana.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

 

 

Osim toga, Kina će nastaviti da sprovodi akcioni plan tehnoloških inovacija Pojasa i puta. Planira se organizacija konferencije o naučno-tehnološkim razmenama incijative, kao i podrška mladim naučnicima drugih zemalja da rade na kratkoročnim programima u Kini.

Kineski predsednik je najavio i Inicijativu za globalno upravljanje veštačkom inteligencijom. Kina je spremna da pojača razmene i dijalog sa drugim zemljama kako bi postigla zdrav, uredan i bezbedan razvoj globalne veštačke inteligencije.

U cilju međucivilizacijskog dijaloga, Kina će organizovati Forum Lijangdžu. Takođe, planira se osnivanje Unije turističkih gradova Puta svile i nastavak programa Kineskih vladinih stipendija Puta svile.

Ovaj forum nije samo mesto razgovora, već i mesto delovanja. Na poslovnom forumu održanom u okviru ovog samita, postignuti su sporazumi o saradnji u vrednosti od 97,2 milijarde dolara. Kina je istakla da se u ovoj saradnji nacrte pretvara u stvarne projekte.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

 

 

Najvažnije je što je Kina istakla svoj mirnodopski pristup međunarodnim odnosima. Kina ne prihvata blokovsku politiku i protivi se jednostranim sankcijama, ekonomskoj prinudi i prekidu veza. Kina je otvorena za saradnju i želi da doprinese modernizaciji svih zemalja sveta.

Ovaj forum okupio je zvaničnike iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija, što svedoči o velikom interesovanju i podršci za inicijativu "Pojas i put".

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading