OGROMAN BROJ IZBEGLICA IZ UKRAJINE: Više od četvrtine Ukrajinaca moglo bi da napusti zemlju

Autor:

Svet

03.03.2022

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj ljudi koji su pobegli iz Ukrajine za manje od nedelju dana od ponoći po centralnoevropskom vremenu premašio je milion, saopštio je danas Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR).

OGROMAN BROJ IZBEGLICA IZ UKRAJINE: Više od četvrtine Ukrajinaca moglo bi da napusti zemlju

Foto: Tanjug/AP

- Za samo nedelju dana svedočimo egzodusu miliona izbeglica iz Ukrajine u susedne zemlje - napisao je na Tviteru visoki komesar za izbeglice Filipo Grandi.

Portparol UNHCR Jung-ah Gedini-Vilijams u odgovoru za AP potvrdila je da je na osnovu podataka prikupljenih od ukrajinskih vlasti, granicu te zemlje do sada preško više od milion ljudi.

Više od dva posto ukrajinske populacije, prema podacima Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR), prešlo je granicu od početka ruske agresije na Ukrajinu. 

UNHCR upozorava da bi Ukrajinu moglo da napusti do četiri miliona ljudi, kao i da bi taj broj mogao da bude i veći.

Danas je osmi dan ruske invazije na Ukrajinu. Očekuje se da će se danas održati nova runda pregovora Rusije i Ukrajine. Generalna skupština UN izglasala je rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom. Herson je pao u ruke ruske vojske, postavši prvi veliki ukrajinski grad koji je došao pod rusku kontrolu od invazije prošle nedelje.

Više o situaciji u Ukrajini čitajte na našem BLOGU.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading