ZAVRŠENA DRUGA RUNDA PREGOVORA! Rusi na pragu da zauzmu najveću NUKLEARNU ELEKTRANU u Evropi!

Autor:

Svet

03.03.2022

16:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je osmi dan ruske invazije. Juče su u Ukrajini obeležila bombardovanja u Harkovu i Kijevu, a ruska i ukrajinska strana su se u više navrata prepirale ko ima vlast u Hersonu.

ZAVRŠENA DRUGA RUNDA PREGOVORA! Rusi na pragu da zauzmu najveću NUKLEARNU ELEKTRANU u Evropi!

Foto: Tanjug/AP

FAKTI - NAJVAŽNIJE ŠTO ZNAMO DO SADA:

* Generalna skupština UN osudila je rusku agresiju na Ukrajinu ogromnom većinom

* Herson je postao prvi veliki ukrajinski grad koji je pao

* Očekuje se nova runda pregovora Rusije i Ukrajine u Belorusiji

* Međunarodni krivični sud je zvanično počeo istragu ratnih zločina u Ukrajini

* Amerika objavila nove sankcije Rusiji i Belorusiji

* Broj civilnih žrtava veći od 220

* Kijev je bio pod snažnim granatiranjem dok ruske snage pojačavaju ofanzivu i približavaju se glavnom gradu u pokušaju da ga opkole

* Marijupolj je gotovo opkoljen

* Besne borbe i za Harkov

***

Generalna skupština Ujedinjenih nacija na kojoj je izglasana Rezolucija kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom, obeležila je jučerašnji dan (dešavanja od juče videti OVDE) što se tiče ruske ofanzive u Ukrajini. 

Svetski lideri poput Bajdena, Makrona, Džonsona i Blinkena nastavili su da apeluju na prekid vatre u Ukrajini, dok je Zelenski odlučio da u razgovoru sa novinarima odgovori i na neka lična pitanja.

Jučerašnji dan obeležila su i bombardovanja u Harkovu i Kijevu, a ruska i ukrajinska strana su se u više navrata prepirale ko ima vlast u Hersonu.

***

23.23 - Potresan snimak nakon napada na Černigov

- Video snimci iz Černigova ove večeri izgledaju kao ekstremna eskalacija čak i po standardima ove grozne ruske kampanje - naveo je na Tviteru novinar Gardijana Šon Voker uz snimak na kojem se vide teške posledice razaranja.

On je izrazio bojazan da bi ukrajinski gradovi mogli da završe kao Alepo u Siriji. Ukrajinski zvaničnici kažu da je više od 30 civila poginulo u Černigovu.

 

 

23.04 - Šolc pozvao na hitan prekid vatre

Prekid vatre je hitno potreban da bi situacija u Ukrajini deeskalirala, izjavio je večeras nemački kancelar Olaf Šolc.

On je upozorio da je sprečavanje direktnog konflikta NATO-saveza i Rusije od ogromnog značaja.

Šolc je rekao da su sankcije protiv Rusije u prvoj fazi imale efekta

Republika

Foto: Tanjug/AP

Olaf Šolc

22.45 - Kuleba: Ruskim lažljivcima pokažite ovu fotografiju

- Svaki put kad ruski lažljivci kažu da ne bacaju bombe na ukrajinske gradove, pokažite im ovu fotografiju stambene zgrade u Borodjanki, u kijevskoj regiji. Rusi su dva dana bombardovali grad, ubivši mnogo civila. Zaustavite varvarsku Rusiju odmah. Zatvorite ukrajinsko nebo. Delujte odmah! - napisao je ukrajinski ministar Kuleba.

 

 

22.03 - Nove sankcije SAD za rusku elitu, na listi Usmanov i Peskov

SAD će danas uvesti sankcije većem broju ruskih oligarha i portparolu Kremlja Dmitriju Peskovu, saopštila je Bela kuća.

Kako se navodi u saopštenju, SAD su na listu sankcija dodale nekolicinu ruskih oligarha i zvaničnika, kao i neke njihove kompanije, a među njima su ruski tajkun Ališer Usmanov, osnivač ruske metalurške kompanije Metaloinvest, i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.

SAD će takođe uvesti vizna ograničenja za 19 ruskih oligarha, članove njihovih porodica i saradnika, precizira se u saopštenju Bele kuće, a takođe će uvesti sankcije ruskim subjektima i pojedincima koji omogućavaju širenje dezinformacija u zemlji.

- Želimo da Putin oseti pritisak i želimo da ljudi oko njega osete pritisak - rekla je novinarima portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Vašington je već uveo nekoliko paketa sankcija ruskoj eliti uključujući i predsednika Vladimira Putina i više puta je upozoravao da je spreman da preduzme i dalje korake kako bi pozvao na odgovornost Moskvu zbog njene invazije na Ukrajinu.

U svom obraćanju o stanju nacije u utorak uveče američki predsednik Džozef Bajden je rekao je da će SAD raditi na zapleni jahti, luksuznih stanova i privatnih aviona bogatih Rusa koji su povezani sa Putinom, navodi Rojters.

21.11 - AP: Privremeni prekid vatre u određenim delovima

Ukrajina i Rusija dogovorile su privremeni lokalni prekid vatre kako bi se omogućila evakuacija civila, kao i isporuka pomoći bezbednim koridorima, prenosi AP.

- Ukrajina kaže da je postigla provizorni sporazum sa Rusijom da organizuje bezbedne koridore za evakuaciju civila i isporuku humanitarnih zaliha. Prema sporazumu, primirje bi se poštovalo tamo gde se stvaraju bezbedni koridori - navodi AP.

 

 

20.39 - Rusi hoće da zauzmu najveću nuklearku u Evropi

Ukrajina se bori da odbrani najveću evropsku nuklearnu elektranu Zaporožje koja se nalazi u gradu Energodar i predstavlja najveći izvor nuklearne energije u Evropi.

Ruske snage su na ivici grada, a ukrajinske trupe se bore da ga odbrane. Gradonačelnik Dmitro Orlov rekao je da se veliki ruski konvoj približava gradu i pozvao stanovnike da ostanu unutra.

 

 

20.20 - Vazdušni napadi u Černigovu

Najmanje 33 osobe poginule su u vazdušnim udarima u Černigovu, saopštila je Ukrajina.

- Ruske snage pokrenule su niz vazdušnih udara na ukrajinski grad, a ranije u četvrtak najmanje devet osoba je poginulo, a četiri su ranjene nakon što je ruski vazdušni napad pogodio dve škole i privatne kuće u černigovskoj oblasti Ukrajine - rekao je guverner Vjačeslav Čaus.

19.51 - Britanska kraljica dala pomoć Ukrajincima

Britanska kraljica Elizabeta II dala je velikodušnu donaciju za podršku ljudima koji beže od sukoba u Ukrajini, saopštila je koalicija britanskih humanitarnih organizacija koje su uputile apel za dobijanje sredstva.

19.36 - Zelenski tražio borbene avione od NATO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održao je konferenciju za novinare na kojoj je apelovao na Zapad da mu pošalje borbene avione.

- Ako nemate moć da zatvorite nebo (nametnete zonu zabrane letova iznad Ukrajine), onda mi dajte avione - rekao je on.

Republika

Foto: printskrin

Volodimir Zelenski

19.13 - Velika Britanija uvela sankcije za dva ruska oligarha

Velika Britanija sankcioniše još dva oligarha - ruskog milijardera Ališera Usmanova, rođenog u Uzbekistanu, čije su komercijalne veze sa fudbalskim klubom Everton suspendovane, i bivšeg zamenika ruskog premijera Igora Šuvalova.

18.45 - Završeni pregovori

Pregovori između delegacija Rusije i Ukrajine su završeni.

Kijev i Moskva dogovorile su nastavak pregovora, a planirano je da treća runda bude održana što je pre moguće.

Ukrajina nije dobila rezultate na koje je računala, rekao je Podoljak, savetnik šefa kabineta Zelenskog.

Rusija i Ukrajina dogovorile su se o nizu humanitarnih pitanja, uključujući mogućnost privremenog prekida vatre radi organizovanja humanitarnih koridora.

18.29 - Zelenski pozvao Putina na pregovore

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da su direktni razgovori sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom jedini način da se zaustavi rat.

- Mi ne napadamo Rusiju i ne planiramo to da činimo. Šta hoćete od nas?! Idite sa naše zemlje - kazao je Zelenski na konferenciji za novinare, prenosi BBC.

On je Putina pozvao da sedne zajedno sa njim.

- Samo ne na 30 metara razdaljine, kao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom - poručio je Zelenski, aludirajući na prošlomesečne razgovore Putina i Makrona, koji su sedeli za veoma dugačkim stolom.

Foto: pixabay.com

Volodimir Zelenski

18.33 - Gasi se Severni tok 2 u Nemačkoj

Nemačka jedinica gasovoda Severni tok 2, koju predvodi Gasprom, saopštila je u četvrtak da će verovatno biti ugašena nakon što je nemačka vlada zaustavila sertifikaciju projekta prošle nedelje kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, prenosi Rojters.

18.05 - Obraćanje Vladimira Putina

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se javnosti i rekao da ruski vojnici "pravi heroji“.

On najavljuje posthumnu nagradu palom ruskom vojniku za kojeg kaže da se "razneo" granatom da ne bi bio zarobljen.

Putin kaže da su Ukrajinci i Rusi "jedan narod“, ali da su Ukrajinci "ugroženi i isprani mozgovi“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

17.44 - Raste broj žrtava u Černigovu

Broj poginulih u današnjem granatiranju grada Černigov na severu Ukrajine dostigao je 22, saopštile su ukrajinske službe za vanredne situacije. Tela najmanje 22 civila izvučena su iz ruševina nakon ruskih vazdušnih udara, navodi se u onlajn objavi.

 

 

Guverner Černjigova ranije je rekao da je najmanje devet osoba poginulo, a četvoro ranjeno nakon što su vazdušni napadi pogodili dve škole i privatne kuće. Lokalna štampa je objavila da se u blizini nalazi nekoliko škola, obdaništa i bolnice.

17.42 - Zelenski ponovo apeluje na Zapad

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenskij održao je konferenciju za novinare na kojoj je apelovao na Zapad da mu pošalje ratne avione.

- Ako nemate moć da zatvorite ukrajinsko nebo, onda mi dajte avione - rekao je.

- Ako nas tada više ne bude, ne daj Bože, sledeće će biti Latvija, Litvanija, Estonija - poručio je.

17.33 - U Ukrajini do sada poginulo 249 civila

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je danas da je do sada potvrdila da je 249 civila stradalo, a 553 povredjeno u Ukrajini tokom prve nedelje sukoba.

Kako je navela, većina civilnih žrtava, zabeleženih od 4 sata ujutru 24. februara do ponoći 2. marta, posledica je upotrebe eksplozivnog oružja sa dalekim dometom.

Foto: Tanjug/AP

 

17.22 - Bajden uvodi sankcije ruskim oligarsima

Bajden će u četvrtak uvesti sankcije brojnim "ruskim oligarsima" i njihovim porodicama, uključujući zabranu putovanja u SAD, javlja Bloomberg

17.05 - Rukovanje na pregovorima

Ono što svima uliva nadu da će ovaj sastanak biti uspešan jeste trenutak kada su se predstavnici delegacija Rusije i Ukrajine rukovali.

 

 

16.41 - Rusi podnose tužbu

Fudbalski savez Rusije će podneti tužbu Sudu za sportsku arbitražu protiv UEFA i FIFA zbog odluke o uklanjanju svih ruskih timova sa međunarodnih turnira

16.19 - 500.000 dolara za glavu ukrajinskog nacionaliste

Lider Čečena Ramzan Kadirov je saopštio da se raspisuje nagrada za glave komandanata ukrajinskih nacionalista u iznosu od 500 hiljada dolara za svakog.

15.52 - HITNO: Počeli pregovori

Druga runda pregovora između Moskve i Kijeva počela je u Belorusiji, prenose mediji.

Tu informaciju obelodanilo je belorusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Uoči početka pregovora, Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine poručilo je da će ukrajinska delegacija u pregovorima sa Rusijom raditi na prekidu vatre i stvaranju humanitarnih koridora.

Kako je saopšteno, prerano je prognozirati rezultate.

15.48 - Propaganda ili istina?

Britanski Dejli mejl objavio je da su ukrajinske snage uspele da likvidiraju generala ruske vojske, ne navodeći o kome se radi.

Kako se navodi, on je likvidiran iz snajpera.

Pojedini komentatori čestitali su Ukrajincima, dok je bilo i onih koji smatraju da je reč o Zapadnoj propagandi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Daily Mail (@dailymail)

 

15.37 - Oboren ukrajinski Su-25?

Ruska armija oborila jedan ukrajinski jurišnik Su-25. Pilot zarobljen i transportovan u bolnicu, prenosi Ria Novosti na svom Telegram nalogu.

Zvaničnih potvrda za sada nema.

15.30 - Novi snimak napredovanja ruskih trupa

 

 

 

15.22 - Ovde će biti održani pregovori

 

 

15.00 - Kijev: Gutereš da posreduje

Vrhovna rada traži od UN i drugih međunarodnih organizacija da pošalju mirovnjake u Ukrajinu i organizuju zonu zabrane letova, a od generalnog sekretara UN da posreduje u rešavanju sukoba.

14.51 - Oštra poruka Rusije 

- Svi zapadni plaćenici koji stignu u Ukrajinu neće imati pravo na status ratnih zarobljenika - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

14.48 - HITNO! Ukrajinci stigli, počinju pregovori

Delegacija Ukrajine stigla je na pregovore sa Rusijom.

 

 

 

14.33 - UDARNO! Proglašena opšta mobilizacija

Vrhovna Rada u Kijevu podržala je ukaz predsednika Volodimira Zelenskog o uvođenju opšte mobilizacije.

Takođe, usvojen je Zakon o prinudnom oduzimanju ruske imovine u Ukrajini.

 

14.30 - HITNO! MSP: Evakuisana ambasada

Osoblje ambasade Srbije evakuisano iz Ukrajine. 

Odluka je doneta zbog zaštite bezbednosti našeg osoblja.

Osoblje tog diplomatsko-konzularnog predstavništva nastaviće da, do sticanja uslova za povratak, posao obavlja iz Beograda.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

 

14.13 - Berlin: Posledice sankcija osećaju se i u Nemačkoj

Nemačko ministarstvo ekonomije saopštilo je da se posledice sankcija Rusiji već delimično osećaju u Nemačkoj

14.11 - Teroristi iz Sirije u Ukrajini

Više od 1.000 terorista i ekstremista, uključujući i one koji su se borili u Siriji, sada koristi Ukrajinu kao utočište, rekao je izvor za RIA Novosti.

Među njima je i vođa bataljona „Krim“, poznat kao Isa Akajev, rekao je izvor.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

13.58 - Putinova poruka Makronu: Ruski ciljevi biće ispunjeni

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao francuskom kolegi Emanuelu Makronu da će ciljevi vojne operacije u svakom slučaju biti ispunjeni.

Pokušaji da se dobije na vremenu odugovlačenjem pregovora samo bi doveli do toga da će ruska pregovaračka pozicija ima dodatne zahteve prema Kijevu - prenosi Kremlj.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

13.52 - Od izbeglice do vlasnika IT kompanija

Pažnju svetske javnosti zbog kačketa koji ne skida privukao je David Arahamija, šef poslaničke grupe vladajuće stranke Sluga naroda i jedan od ukrajinskih pregovarača sa Moskvom.

Kako je od izbeglice postao vlasnik IT kompanija, čitajte u posebnom tekstu.

13.43 - Treći front

Britanska ministarka kulture, medija i sporta Nadin Doris nazvala je kulturu i sport "trećim frontom" u Ukrajini i pozvala da se Rusiji onemoguće svi međunarodni nastupi.  

Opšitnije čitajte u posebnoj vesti.

13.37 - Ruski kreditni rejting snižen na najniži nivo

Agencije Fič i Mudiz snizile su ruski kreditni rejting na status džank, odnosno smeće. To znači da je Rusija ušla u krug zemalja za koje preti opasnost da neće moći vratiti svoj dug.

Moody's je snizio ocjenu ruskog dugoročnog kreditnog rejtinga s Baa3 na B3, dok je Fitch snizio ocenu s BBB na B, javlja AFP.

13.35 - Mariupolj kao Lenjingrad

Grad i luka Mariupolj na jugu Ukrajine okružen je ruskim trupama, saopštio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Anton Heraščenko.

- Okupatori žele da to pretvore u okupaciju Lenjingrada - tvrdi Heraščenko aludirajući na nacističku okupaciju Lenjingrada, gde je tokom dve godine blokade stradalo 1,5 miliona ljudi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Gradska uprava Mariupolja navodi da Rusi konstantno gađaju civilnu infrastrukturu, da ljudi nemaju vode, struje i drugih stvari koje su neophodne za život i istakao da je prekinuta evakuacija, prenosi Glas Amerike.

- Kidaju nam lanac dostave rane, blokirali su nas, kao Lenjingrad. Već sedam dana uništavaju vitalnu infrastrukturu Mariupolja - naveo je gradski savet.

13.14 - Delegacija Ukrajine ide na pregovore!

Oglasili su se i iz Ukrajine, naglasivši da je njihova delegacija na putu ka pregovorima. Mihajlo Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, objavio je fotografiju iz helikoptera.

 

 

13.13 - Deripaska: Pala je gvozdena zavesa 

Ruski milijarder Oleg Deripaska na Ekonomskom forumu u Krasnojarsku upozorio je da će ekonomske posledice sankcija za Rusku Federaciju biti neuporedive u odnosu na posledice krize iz 1998. godine.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

12.48 - IKEA: Obustavljamo rad

Švedska kompanija IKEA obustavlja rad u Rusiji i Belorusiji zbog događaja u Ukrajini.

- Grupa IKEA je odlučila da obustavi sav uvoz i izvoz s Rusijom i Belorusijom - navedeno je u saopštenju, uz napomenu da će kompanija obustaviti i svu proizvodnju u Rusiji.

12.47 - Zatvor zbog "opravdanja genocida"

Češka policija privela je čoveka koji je na društvenim mrežama odobravao akcije Rusije u Ukrajini i optužila ga za „opravdanje genocida“. 

Privedeni bi mogao biti osuđen na tri godine zatvora.

12.35 - Kurti napada Srbiju

Premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti opet se ustremio na Srbiju.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

12.25 - Živi zid oko nuklearne elektrane

Gomile Ukrajinaca formirale su u sredu barijeru između ruskih snaga i nuklearne elektrane u gradu Enerhodar, blokirajući njihovo napredovanje.

Na snimcima koji je ukrajinski zvaničnik podelio na društvenim mrežama, vide se ljudi koji drže ukrajinske zastave, kak okupljeni stoje ispred i oko barikada, automobila, kamiona, guma i džakova peska.

Enerhodar je dom Zaporožja, najveće nuklearne elektrane u Evropi.

 

 

12.18 - Lukašenko: Zapad bi da nas gurne u rat

- Zapad želi da „gurne” Belorusiju u rat u Ukrajini kako bi naše granice ostale nezaštićene - izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, a prenosi državna agencija „Belta”.

Prema rečima beloruskog predsednika, „nakon toga bi s nama brzo završili, jer čak ne bismo uspeli da se vratimo iz Ukrajine kako bismo se zaštitili”.

- Ovo je taktika. Njihova strategija je da se obračunaju sa Rusijom i sa nama usput, kako posle opet ne bi počinjali - kao u avgustu 2020. godine. Dokučili smo njihove planove i ne samo to: imamo dovoljno informacija u prilog tome - objasnio je Lukašenko.

Dodik uzvraća udarac?

Sarajevski portal Klix.ba objavio je danas pismo za koje tvrdi da je u ime srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterresu uputio ruski ambasador u UN-u Vasilj Nebenzija, a u kojem se ističe da je "BiH neutralna po pitanju sukoba u Ukrajini".

U pismu koje je Guterešu navodno prosleđeno 28. februara, stoji da "zbog čvrstog stava Republike Srpske, relevantnih institucija BiH odgovornih za vanjsku politiku, nije zauzet jednoglasan stav o dešavanjima na istoku Ukrajine u smislu osude Rusije".

Sarajevski portal navodi da se u pismu kaže da "podržavajući u potpunosti sve sporazume koji se odnose na hitan prekid nasilja i ratnih dejstava između Ukrajine i Rusije, Bosna i Hercegovina, koja je stradala u svim ratovima tokom cijelog 20. veka, a posebno tokom posljednjeg, ne treba da birati stranu".

- Bosna i Hercegovina treba da bude nepristrasna i neutralna i da ne podržava bilo koju stranu u ovom sukobu, već da da podršku miru i mirovnom rešenju u ovoj situaciji - citira Klix.ba navode iz pisma za koje tvrdi da ga je napisao Dodik.

11.59 - Poruka Lavrova: Uništavanje oružja ključno

Moskva ne može da dozvoli da sa teritorije Ukrajine stiže pretnja od direktnog napada na Rusiju, izjavio je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Naglasio je i da će specijalna operacija Rusije u Ukrajini biti dovedena do kraja: „Rusija je spremna da pregovara s Ukrajinom, ali će nastaviti operaciju kako bi uništila infrastrukturu i naoružanje koji joj prete“.

- Naravno, rešenje će biti pronađeno, ne sumnjam u to. Uslovi koji su za nas minimalni su dobro poznati, oni se razmatraju i na pregovorima s ukrajinskom stranom, kao što je to bilo u Gomelju i kako treba da se dogodi i danas - podvukao je Lavrov.

 

11.51 - Kijev: Oborili smo Su-34

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je ruski borbeni avion Su-34 u blizini grada Volnovaha u Donjeckoj oblasti, saopštila je danas ukrajinska vojska.

 

 

- Minus jedan. Ruski Su-34 je oboren nedaleko od grada Volnovaha - navodi se u objavi Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.

 


 

 

11.46 - Rogozin: Letite na sopstvenim metlama

- Rusija obustavlja isporuke raketnih motora Americi - izjavio je šef ruske svemirske agencije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin.

- Doneli smo odluku da obustavimo isporuku raketnih motora koje proizvodi korporacija "Energomaš". Podsećam da se isporuka tih motora vrši konstantno od 90-ih godina prošlog veka. To su pre svega motori RD-180 i RD-181 koje koriste rakete Atlas-5 i Antares - naglasio je on.

Dodao je i da će Amerikanci ubuduće morati da u kosmos lete na „sopstvenim metlama“.

Opširnije čitajte u posebnojn vesti.

Kesić: Isključenje Rusije - raspad UN

Spoljnopolitički komentator Obrad Kesić ocenjuje da ne postoji legalni mehanizam da se Rusija isključi iz Ujedinjenih nacija i da bi, ako bi se to dogodilo, to bio raspad ove međunarodne organizacije.

- Mislim da je taj scenario malo verovatan, jer bi takav zahtev morao doći od Saveta bezbednosti, a to ne bi podržale ni Rusija ni Kina. Kina bi glasanjem za takav predlog sama sebi pucala u nogu, jer bi, ukoliko bi došlo do sukoba sa Zapadom, i njoj moglo isto da se dogodi - rekao je Kesić za televiziju K1.

On ističe da ne postoji legalni mehanizam da Rusija bude isključena iz UN, ali, kako kaže, da se naravno, nikada ne isključuje takvu mogućnost.

11.40 - Rjabkov: Zapad "zatvara oči"

- Zapad “zatvara oči” pred namerom Kijeva da nabavi nuklearno oružje - ocenio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

- Stiče se utisak da se Zapad vodi suprotnim pristupom, odnosno pristupom što gore to bolje. Zatvara oči na potpuno neskrivene pretnje Kijeva da će nabaviti nuklearno oružje i odgovarajuće raketno naoružanje - izjavio je visoki ruski diplomata za tv kanal RBC, a navodi ruska agencija TAS.

11.26 - U toku razgovor Putina i Makrona

Prema informacijama medija, u toku je razgovor ruskog i francuskog predsednika Vladimira Putina i Emanuela Makrona, nakon čega se očekuje obraćanje šefa Ruske Federacije.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

11.18 - Moskva: Ove teme su na dnevnom redu

Druga runda pregovora između Rusije i Ukrajine trebalo bi da počne u 13 časova po našem vremenu, a ruska strana otkrila je koja pitanja će biti na dnevnom redu.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

11.08 - HITNO! Lavrov ponovio tvrdnje o nuklearnom ratu!

Ruski šef diplomatije je rekao da ima razgovora o mogućnosti nuklearnog rata.

- Ali to ne čini Rusija, već NATO i Ukrajina - rekao je Lavrov i dodao da je jasno je da "Treći svetski rat može biti samo nuklearni". 

 

 

Lavrov je na konferenciji usporedio Ameriku sa nacističkim diktatorom Adolfom Hitlerom.

- Amerika diktira Nemcima što je dobro za evropsku energetsku sigurnost. Kažu da im ne trebaju gasovod Sevrerni tok 2 i tvrde da će Amerika osigurati energetsku sigurnost, koja je nekoliko puta skuplja - rekao je Lavrov.

 

 

11.04 - Pritisak Berlina na Srbiju

Loše je vreme da se bude neodlučan u odnosu prema Rusiji, rekao je Manuel Zaracin, novi nemački izaslanik za Zapadni Balkan.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

10.55 - UDARNO! "Proći će histerija Zapada"

Šef ruske diplomatije je rekao da je uveren da će histerija Zapada povodom Ukrajine proći i da će se on presabrati.

- Uveren sam da će ta histerija proći, presabraće se naši zapadni partneri, ne mogu drugačije da se izrazim - naglasio je.

Dijalog Rusije sa NATO-om i Zapadom će nekad ipak početi, a Moskva je spremna za to, dodao je.

- SAD u Ujedinjenim nacijama bave se ucenama i uvrtanjem ruku, kako bi se glasalo za rezolucije protiv Rusije, međutim, Rusija ne oseća da je politički usamljena - ocenio je šef ruske diplomatije.

10.49 - Znam da volite reč "ubica"

Šef diplomatije ruske federacije oštro je odgovorio američkom novinaru.

- Znam da volite reč „ubica“, ali sada se prave ubice bore na strani kijevskog režima - odgovorio je Lavrov dodajuću da se ukrajinski nacionalisti ponašaju prilikom povlačenja kriju se iza civila i pljačkaju naselja.

- Loše je što ljudi sada ginu, ali hiljade su poginule za osam godina sukoba u Donbasu - podvukao je Lavrov.

10.48 - HITNO! Lavrov: Spremni smo za razgovore sa Zapadom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Moskva spremna za razgovore sa Zapadom.

10.26 - Kadirov: Izađite iz bunkera

Lider Čečenije Ramzan Kadirov, inače lojalan Vladimiru Putinu, uputio je poruku režimu u Kijevu.

Više detalja možete pročitati u posebnoj vesti.

Republika

Foto: Tanug/AP

 

 

10.25 - Rusija ne menja stav o Kosovu

Iako je priznala suverenitet Donjecka i Luganska, Rusija neće tražiti od Srbije da to učini po pitanju Kosova i Metohije. Stav Moskve prema Srbiji neće se promeniti, izjavio je ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

10.24 - VAŽNO! Velika anketa Republike

Portal Republika pokrenuo je veliku anketu o glavnom krivcu za haos u Ukrajini. 

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

9.59 - Zapaljive reči Donald Trampa

Bivši predsednik SAD oglasio se povodom ukrajinske krize i ocenio da bi novo žarište moglo da bude Tajvan.

Šta je sve rekao čitajte u posebnoj vesti.

9.50 - Britanski obavestajci: Mali napredak ruskih trupa prema Kijev

Kretanje ruskih trupa prema ukrajinskoj prestonici je malo napredovalo u protekla tri dana, a gradovi Harkov, Černihiv i Mariupolj su i dalje u ukrajinskim rukama, sudeći prema britanskim vojnim obaveštajcima.

- Glavni deo velike ruske kolone koja napreduje ka Kijevu je i dalje na više od 30 kilometara od centra grada jer je njen napredak odložen usled otpora Ukrajine, mehaničkih kvarova i zagušenja - saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u obaveštajnom izveštaju, a prenosi agencija Rojters.

9.26 - Zelenski: Razbili smo neprijatelja

Mi smo narod koji je razbio neprijateljske planove u sedam dana, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u video obraćanju.

 

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

9.22 - Rusija i Belorusija izbačeni sa Paraolimpijskih igara

Sportistima iz Rusije i Belorusije, ipak, neće biti dozvoljeno da učestvuju na Zimskim paralimpijskim igrama u Pekingu zbog ratnih dešavanja u Ukrajini.

Kako je saopšteno iz Međunarodnog paralimpijskog komiteta (IPC), uprkos tome što je prvobitno dozvoljen nastup bez obeležja zemalja, doneta je nova odluka u cilju bezbednosti sportista.

9.12 - Udar na televizijski centar u Kijevu

Ruske snage pogodile su danas radio-televizijski centar u Kijevu, javlja agencija Interfaks, pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navode, ruske snage su takođe zauzele grad Balaklija u blizini Harkova na istoku Ukrajine.

Rojters podseća da su ruske snage u utorak pogodile televizijski toranj.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.
 

9.01 - Zaharova: Histerija!

Rekacija svetske zajednice na poteze Rusije, uključujući i Generalnu skupštinu Ujednjinenih nacija, je histerična, a izjave zvaničnika su apsurdne, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- To je histerija, to je zastrašivanje, to je sve zajedno. Oni će sve više i više da iznose te apsurdne tvrdnje - kazala je ona.

Kako je istakla, Rusija se trudila da spreči trenutni razvoj događaja u Ukrajini ali je Zapad izabrao da na to ne obrati pažnju.

Republika

Foto: youtube.com/RT

 

9.00 - Ukrajina ima ruski ratni plan?

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je u sredu da vojska poseduje dokumente ruskog ratnog plana, javlja Agencija Anadolija.

- Nakon uspešnih operacija ukrajinske vojske, ruski vojnici su se uspaničili i za sobom ostavili neke tajne dokumente - navodi se u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

8.57 - Volodin: Rusiji curelo vreme

Da Rusija nije odmah pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, „bukvalno sledećeg dana“ bi NATO pokrenuo svoju operaciju uz posredstvo ukrajinskih nacionalista, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin. 

- Da nije počela operacija Rusije u Ukrajini, bukvalno sutradan bi počela operacija NATO-a, koju bi vodili banderovci, neonacisti Ukrajine. Uspeli smo d spasimo živote stotina hiljada ljudi - rekao je Volodin. 

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

8.54 - Ukrajinci formiraju "Legiju stranaca"

U Ukrajini je počela da se formira "Legija stranaca".

Hiljade stranih dobrovoljaca stajaće rame uz rame sa ukrajinskom vojskom, prenose ukrajinski mediji.

8.53 - Poginula članica OEBS-a u Harkovu

Ukrajinska članica misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) poginula je tokom ruskog bombardovanja Harkova, saopštila je sinoć ta organizacija.

- Marina Fenina, lokalna članica Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini poginula je u bombardovanju Harkova u utorak, 1. marta, prilikom nabavke namirnica za svoju porodicu u gradu koji je postao ratna zona - navodi se u saopštenju.

Organizacija, koja je nedavno naložila odlazak svoje posmatračke misije zbog sukoba, osudila je intenzivno bombardovanje gradova u kojima stradaju civili i pozvala Rusiju da prekine sukob i "uključi se u smislen dijalog".

08.52- Nemačka zaplenila jahtu ruskog oligarha

Nemačke vlasti zaplenile su super-jahtu ruskog oligarha Ališera Usmanova, vrednu 600 miliona dolara.

8.49 - Mađarska neće staviti veto na sankcije Evropske unije Rusiji

- Mađarska neće staviti veto na sankcije Evropske unije Rusiji, a jedinstvo 27-članog bloka je ''najvažnije'' usred rata u Ukrajini - rekao je premijer Viktor Orban, prenosi Gardijan.

Što se sankcija tiče, nećemo staviti veto, nećemo sprečiti EU da uvede sankcije Rusiji. Jedinstvo EU je sada najvažnije, rekao je Orban u intervjuu za novinsku veb stranicu mandiner.hu.

8.47 - Borelj o rezoluciji UN: Svet osudio nezakonite napade

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN o ruskoj agresiji na Ukrajinu, navodeći da je rezolucijom svet oštro osudio nezakonite napade na jednu suverenu državu.

- Odluka je jasna. Svet je oštro osudio nezakonite i ničim izazvane napade na jednu suverenu državu - naveo je Borelj u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu EU.
 

8.41 - Razoreni Harkov

 

 

8.37 - Stejt department: Putin da prekine krvoproliće

Američki Stejt department pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da "odmah prekine krvoproliće" i da povuče trupe sa teritorije Ukrajine.

U saopštenju objavljenom kasno sinoć po američkom vremenu, SAD takođe optužuju Rusiju da je pokrenula “sveobuhvatan napad na slobodu medija i istinu” kroz blokiranje pristupa nezavisnim novinskim kućama i sprečavanje njihove mogućnosti da emituju informacije o ruskom napadu na Ukrajinu, prenosi BBC.

Vulin: Srbija jedina slobodna zemlja Evrope

Srbija neće postati deo kolektivne antiruske histerije, poručio je danas ministar policije i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin i dodao da je danas sedmi dan u kojem Srbija pokazuje da je jedina slobodna zemlja u Evropi.

- Slobodna zemlja koju vodi slobodan čovek. Nismo stali mirno i poslušali naređenje NATO pakta, nismo uveli sankcije Rusiji. Nećemo otimati imovinu Ruskoj Federaciji, nećemo rusku decu izbacivati iz škola, a Ruse iz restorana, nećemo zabraniti nijedan ruski medij - rekao je Vulin, saopštio je Pokret socijalista.

 

8.36 - Menja se mesto sastanka?

Mesto susreta delegacija Rusije i Ukrajine mogao bi biti premešteno iz Beloveške šume na neku drugu lokaciju.

O tome još nije doneta odluka i nema podataka o terminu održavanja sastanka

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

8.01 - Sankcije i za ruske mačke

Međunarodna federacija uzgajivača mačaka odlučila je da zbog situacije u Ukrajini zabrani učešće mačkama iz Rusije na međunarodnim takmičenjima.

Mačke čiji su vlasnici Rusi ili se uzgajaju u Rusiji, neće moći da učestvuju na izložbama i takmičenjima Međunarodne federacije uzgajivača mačaka (FIFe), a neće moći ni da se registruju u knjizi pedigrea te organizacije.

- Izvršni odbor FIFe šokiran je i užasnut time što je vojska Ruske Federacije izvršila invaziju na Ukrajinu i započela rat. Mnogi nevini ljudi izgubili su život, mneogi su ranjeni ili su primorani da napuste svoje domove, navodi se u objašnjenju ove organizacije zbog čega su uvedene sankcije ruskim mačkama.

Kako se dodaje, FIFe će organizovati donacije kako bi pomogli uzgajivačima mačaka u Ukrajini, prenosi Sputnjik.

FIFe je međunarodna organizacija sa sedištem u Parizu i čini je 41 član iz 39 zemalja Evrope, Azije i Južne Amerike. Svake godine organizuje više od 700 događaja, na kojima ukupno bude izloženo 200.000 mačaka.

8.00 - Još sedam naselja prešlo pod punu kontrolu LNR

Još sedam naselja, među kojima je Starobeljsk, prešlo je pod punu kontrolu LNR, saopštila je Narodna milicija LNR, prenosi Sputnjik na srpskom.

Prema njenim podacima, u protekla 24 sata ukrajinska vojska je četiri puta otvorila vatru na četiri naselja, upotrebljavajući oružje velikog kalibra. Ranjeno je dvoje tinejdžera od po 15 godina.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

7.30 - Vol Strit snažno porastao

Na Vol Stritu su u sredu cene deonica snažno porasle, nakon dva dana pada, jer je predsednik Feda signalizirao da će Centralna banka verovatno povećati kamatne stope blaže nego što se očekivalo.

7.20 - Ministarstvo odbrane Ukrajine: Marijupolj ostaje u našim rukama

U svom najnovijem saopštenju, ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da su ruske snage i dalje ''neuspešne'' u pravcima u kojima napreduju i da južni grad Marijupolj ostaje u ukrajinskim rukama, prenosi BBC.

Marijupolj, koji je bio izložen intenzivnom granatiranju, smatra se ključnom ''nagradom'' za Ruse jer bi udružio njihove snage na jugu i istoku.

Prema ministarstvu odbrane, ruske snage su nastavile sa napadom na oblasti u blizini glavnog grada Kijeva - Višgorod, Fastiv i Obuhov.

Dodaje se da su ruski padobranci primećeni u regionu Crnog mora zajedno sa raketnim čamcima koji su se kretali u pravcu južnog lučkog grada Odese.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

06:40 - “Rusi nisu ratnici neke super sile, isteraćemo ih”

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo se obratio građanima i poručio da će Rusija od Ukrajine dobiti samo otpor.

06:19 - Babin Jar nije oštećen?

Spomenik Babin Jar u Kijevu izgleda nije oštećen ruskim raketnim udarom, kako se ranije tvrdilo.

U utorak je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski rekao da je ruska raketa pogodila mesto koje odaje počast 33.000 Jevreja koje su tamo ubili nacisti tokom Drugog svetskog rata. On je to nazvao “istorija koja se ponavlja”.

Natan Šaranski, izraelski političar i portparol memorijalnog centra, osudio je ruskog lidera zbog bombardovanja.

Simbolično je da Putin počinje da napada Kijev bombardovanjem mesta Babinog Jara, najvećeg od nacističkih masakra – rekao je Šaranski.

Ali, novinar izraelske publikacije Iediot Ahronot je kasnije posetio lokaciju i izvestio da je spomenik “nepovređen”, uprkos tome što su tri projektila sletele u blizini, prenosi BBC. Govoreći u sredu za američki jevrejski časopis Forvard, Šaranski je pojasnio da su projektili oštetili tamošnje jevrejsko groblje, kao i obližnji sportski kompleks iz sovjetskog doba koji spomenik želi da dobije.

06:15 - Milion ljudi napustilo Ukrajinu

Više od milion ljudi pobeglo je iz Ukrajine otkako su ruske snage prošle nedelje otpočele specijalnu operaciju u toj zemlji, rekao je šef Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

06:12 - Novi satelitski snimci pokazuju nivo razaranja širom Ukrajine

Novi satelitski snimci područja u Ukrajini pokazuju razmere štete u prvih pet dana invazije. Slike su snimljene 28. februara od strane kompanije Maxar Technologies. Od tada, gusta oblačnost je sprečila većinu satelita da posmatraju bilo šta na zemlji.

06:08 - Gađan i Harkov, ima civilnih žrtava?

U granatiranju Harkova navodno je ubijeno dvoje dece i šestoro odraslih.

06:06 - Nove eksplozije u Kijevu

Oko 3 časa ujutru po lokalnom vremenu najmanje četiri eksplozije odjeknule su u prestonici Ukrajine. Još nije poznato šta je gađano, kao ni da li ima povređenih i žrtava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
Očajno pero

03.03.2022 08:42

Propaganda ala CNN na najvišem nivou, a gube na svim mestima. Rusi nemaju nameru niti da se pravdaju niti da odgovaraju. Mudro ćute i rade. Drugo mi para oči, a to niko ne komentariše da ni Hitler nije izbacio nikoga sa olimijade u Berlinu 1941 a ovi fašisti i nacisti sa zapada su i to učinili. 4 RAJH AMERIKA prevazišla i Hitlera ili su oni preuzeli ili su oni i Englezi ustvari očevi nacizma i fašizma.