PUTINOVA LOMAČA GUŠI I PRŽI TELO, CEO ROV GORI KO ŠIBICA: Rusija po prvi put masovno primenjuje bojne otrove na ratištu!

Autor:

Vesti

22.12.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveća noćna mora Ukrajinaca postali su oblaci gasa iz bombi K-51 koje bacaju dronovi

PUTINOVA LOMAČA GUŠI I PRŽI TELO, CEO ROV GORI KO ŠIBICA: Rusija po prvi put masovno primenjuje bojne otrove na ratištu!

Foto: Tanjug/AP Alexander Zemlianichenko, Printscreen

Ovaj gas gori, zaslepljuje te, ne možeš da dišeš, odmah ti prodire u grlo. Obojica smo zadobili opekotine i rane na licu, u ustima i grlu. I sad smo crveni kao makovi, ispričali su ukrajinski vojnici koji su u Zaporožju osetili silu ruskog napada zabranjenim bojnim otrovom.


STRAŠNIJE OD HAUBICA


Operatori malih ruskih dronova izbacuju granate napunjene ovim neverovatno zagušljivim gasom koji se odmah zapali. Oni kažu da tako izduvavaju Ukrajince, odnosno, isteruju ih iz rovova i zemunica na čistinu, gde ih čekaju artiljerijske salve. Ipak, ukrajinskim vojnicima manje su strašne haubičke granate od 155 milimetara od malih bombi koje su nazvali Putinova lomača.


Ukrajinski sanitetski oficir izjavio je da je poslednjih nedelja kod Tokmačke u Orehovskom regionu Zaporožja zabeleženo devet napada u kojima se iznad ukrajinskih linija razvio oblak zagušljivog i zapaljivog gasa. Dvojica preživelih vojnika pokazala su medicinske izveštaje, u kojima je navedeno da su bili pod dejstvom bojnih otrova.


- Prvo sam video dim. Istrčali smo iz rova, a gas se iznenada zapalio. Ceo rov je bio u plamenu - ispričao je istraumirani ukrajinski vojnik.


Prema ukrajinskim izvorima, Rusi s kvadrokoptera izbacuju ručne bombe K-51 s gasom. Prvo se to desilo kod Tokmačke, a onda su i granične službe Donjecke i Luganske oblasti prijavile istovetne napade bombama K-51.


Ova neugledna bomba nalik na konzervu predstavlja sovjetski izum iz sedamdesetih godina 20. veka i dugo se smatralo da su odavno utilizovane. Telo bombe je napravljeno od plastike tvrđe od metala na dnu. Ispunjena je bojnim otrovom za koji se navodi da nije smrtonosan. Međutim, pošto je pravljen za upotrebu kod specijalnih jedinica, ima oko 20 puta jači efekat od suzavca koji se primenjuje na demonstracijama i sličnim događajima.
U bombi se nalazi praškasta visoko iritantna aerosolna supstanca. Upaljač je s odloženim dejstvom, a nakon aktiviranja K-51 odbacuje metalno dno i ispušta gas 16 sekundi, stvarajući gust oblak. Pritom se zapali, kao i svako aerosolno ubojno sredstvo. Ukrajinski vojnici koji su bili zahvaćeni tim oblakom svedoče da nisu bili u stanju da se bore.


MISLIO SAM DA UMIREM


- Ruke sam refleksno podigao do lica i trljao oči. Jednostavno nisam mogao da se oduprem tome. Mislio sam da ću se ugušiti i da umirem, kašljao sam jako i grlo mi je oteklo. Ne mogu da shvatim odakle je iscurilo toliko sluzi i slina, koje su mi zapušile nos. Prodisao sam tek kada sam ih ispovraćao - ispričao je ukrajinski vojnik.

BROJKA:
9
napada gasom zabeleženo u Zaporožju


RUSI OVIM GASOM ISTERUJU UKRAJINCE NA ČISTINU, GDE IH ČEKA ARTILJERIJA


Branili položaj pod gas-maskama


Prvi put u ovom ratu ukrajinski vojnici, odnosno pripadnici granične policije, stavili su kod Donjecka gas-maske i ostalu opremu za ABHO zaštitu. Na njihov položaj s drona je bačeno samo nekoliko bombi K-51.
- Neki nisu stigli na vreme da stave gas maske i odmah su bili beskorisni za borbu. Ostali su se pokrili najlonskim plaštovima i neko vreme branili položaj, dok su im maske smetale da nišane - ispričali su graničari.

 

Ispitivali dejstvo na ljudima od 2015.


1. Rusi su dugo ispitivali dejstvo ove bombe u borbenim uslovima. Zabeleženo je da su korišćene 2015. u borbama za aerodrom Donjecka.
2. Ukrajinski generalštab saopštio je 24. septembra 2022. o novoj primeni ove bombe u regionu Zaporožja, ali to nije bio masovan napad pomoću K-51.
3. Pomorske snage Ukrajine izvestile su 4. decembra 2022. o napadu ruskog kvadrokoptera aerosolnom bombom s ovim gasom, ali nisu navele mesto.
4. Treći granični odred "Jevgenij Pikus" Luganske oblasti 26. marta 2023. oborio je ruski kvadrokopter s granatom K-51, ali nije izvešteno o napadu gasom.

 

PREMIJER SLOVAČKE FICO: MOSKVA NEĆE BITI PORAŽENA


Slovački premijer Robert Fico izjavio je da je jasno da Ukrajina nema dovoljno snage da preokrene situaciju u ratu s Rusijom.


- Pokazalo se da ukrajinska vojska nije sposobna za izvede kontraofanzivu. Sve oružje i novac sveta ne mogu da pomognu Ukrajini jer Rusija nikada neće biti vojno poražena i uskoro će početi da diktira uslove za rešavanje ovog sukoba - rekao je Fico.
On je istakao da sankcije Zapada prema Rusiji nisu dale rezultate jer Rusi nisu narod koji će očajavati ako ne može da kupi američki telefon, već će nabaviti kineski i rešiti problem.
- Mi smo obustavili vojnu pomoć Ukrajini, ali ćemo nastaviti da šaljemo humanitarnu. Ako i SAD ne obustave podršku Kijevu, EU neće moći dugoročno sama da ga finansira. Unija već daje Ukrajini 1,5 milijardi evra mesečno za plate činovnicima -
istakao je Fico.



NEMAČKA UKIDA BENEFICIJE UKRAJINSKIM IZBEGLICAMA

Berlin bi dezertere da vrati Zelenskom

Funkcioner nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Roderih Kajzeveter predložio je suspenziju beneficija za izbegle Ukrajince sposobne za vojnu službu.


- U Nemačkoj živi oko 200.000 vojno sposobnih ukrajinskih muškaraca koje Kijev želi da vrati - rekao je Kajzeveter.


Prethodno je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao da mu vojska traži da mobiliše još pola miliona ljudi. Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov potom je preko nemačkih novina poručio da one koji su izbegli u inostranstvo namerava da pošalje na front.


- Želimo da mobilizacija bude pravedna i poslaćemo im poziv - istakao je Umerov.
Podršku mu je odmah pružio CDU, koji je objavio da namerava da ubedi Ukrajince da se vrate kući i stupe u vojsku. Način za to je našao Kajzeveter, dajući predlog. Naime, tek desetak odsto izbeglih Ukrajinaca se zaposlilo u Nemačkoj, iako je trenutno otvoreno oko 700.000 radnih mesta. Razlog tome je što većina Ukrajinaca nije uspela da položi osnovni nivo nemačkog jezika. Ukoliko bi im bila ukinuta pomoć, oni, jednostavno, ne bi imali od čega da žive.


Kajzeveter je rekao da je to fer ponuda onima koji su sposobni za vojnu službu.


- Naravno da oni mogu da pokušaju da podnesu zahtev za azil, ali ne postoji obaveza da im se on automatski pruži - rekao je Kajzeveter.
Međutim, ovu inicijativu CDU makar zasad ne prihvata Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) kancelara Olafa Šolca. Poslanik SPD Lars Kasteluči rekao je da niko ne može da bude primoran da koristi oružje i da Nemačke vlasti ne moraju da preduzmu meru koje predlaže Kajzeveter.

BROJKA:
200.000
Ukrajinaca izbeglo u Nemačku

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading