AMERIKANCI ĆUTE JER ZNAJU DA SMO U PRAVU: Vučić o pokušaju usvajanja Rezolucije o Srebrenici

Autor:

Vesti

29.04.2024

18:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić o "Rezoluciji o genocidu u Srebrenici"

AMERIKANCI ĆUTE JER ZNAJU DA SMO U PRAVU: Vučić o pokušaju usvajanja Rezolucije o Srebrenici

Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nedavno je izneo svoje stavove o "Rezoluciji o genocidu u Srebrenici" i pokušaju njenog usvajanja. Vučić je istakao da se radi o brutalnom kršenju Dejtonskog sporazuma, što je dovelo do povlačenja Amerikanaca. "Ćute jer znaju da smo u pravu, a ostale su pustili da govore gluposti", dodao je Vučić.

Spor oko Rezolucije

Vučić je naglasio da za Rezoluciju o genocidu u Ruandi nije bila dovoljna saglasnost naroda u Ruandi već je bila potrebna saglasnost celog kontinenta. Tada se Afrička unija pojavila sa jednoglasnom odlukom, sprovela unutar zemlje i regionalne konsultacije, što je predstavio kao primer koji nedostaje u slučaju Srebrenice. Kritikovao je nedostatak konsultacija i transparentnosti u vezi sa pomenutom rezolucijom, ističući da su saznali o njenom formiranju od nemačkih partnera, a ne direktno od američkih zvaničnika.

-Za Rezoluciju o genocidu u Ruandi nije bila dovoljna saglasnost naroda u Ruandi već je bila potrebna saglasnost tog kontinenta. Tada se Afrička unija pojavla sa jednoglasnom odlukom. Proveli su unutar zemlje konsultacije, široke regionalne konsultacije. A da čujete kakav je ovde primer. Mi prvi put saznajemo 26. marta i to od naših nemačkih partnera da oni to spremaju već 8 meseci. Mi smo prvi sused, neko čiji pripadnici su 32 odsto BiH. Moje pitanje za naše američke partnere je: Zašto dozvoljavate ovakvo kršenje Dejtonskog sporazuma? - pita Vučić.


Pitanje za američke partnere

Predsednik Vučić je postavio pitanje svojim američkim partnerima, ističući da kao prvi sused sa 32 odsto stanovnika BiH, oseća da je kršenje Dejtonskog sporazuma nedopustivo. Pitao je zašto dozvoljavaju takvo kršenje i istakao značaj poštovanja postojećih sporazuma.


Stavovi predsednika Srbije u vezi sa "Rezolucijom o genocidu u Srebrenici" jasno pokazuju duboku zabrinutost i nezadovoljstvo povodom pokušaja njenog usvajanja. Njegovo insistiranje na poštovanju Dejtonskog sporazuma, transparentnosti i konsultacija u donošenju ovakvih odluka, dodatno naglašava ozbiljnost situacije i značaj očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (33)

Loading
Zana

29.04.2024 18:49

Amerikanci i treba da cure zna se koje upravu.Srbiju svi napadaju bez razloga.

zivkag2306

29.04.2024 19:44

Sve će učiniti da potcine Srbiju i stvore unutrašnji nemir u zemlji! Ali Srbija ima svoje stavove kojih se ne odriče! Neće nas laki slomiti!

Mica

29.04.2024 19:53

Vučić je uvek bio u pravu

Nataša

29.04.2024 20:09

Tim istim velikim silama koje se zalažu za lažnu Rezoluciju o Srebrenici će se vratiti ovo što rade Srbiji i srpskom narodu.