"NE ODBIJAMO MIR SA UKRAJINOM, ALI..." Vladimir Putin o prekidu rata - PROTIVNICI SU SAMI SEBE SATERALI U ĆOŠAK!

Autor:

Svet

12.04.2024

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je rekao da je nemoguće postići mir bez učešća Rusije u mirovnim pregovorima.

"NE ODBIJAMO MIR SA UKRAJINOM, ALI..." Vladimir Putin o prekidu rata - PROTIVNICI SU SAMI SEBE SATERALI U ĆOŠAK!

Foto: Tanjug/AP

Rusija nije nikada odbila mirno rešenje sukoba s Ukrajinom, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom i poručio da, i da je pozvana, Rusija ne bi imala šta da traži na mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj jer nijedan stav koji nije zasnovan na realnosti ne može biti nametnut Moskvi.

"Ne zovu nas, ali kažu da odbijamo, bilo bi smešno da nije tako tužno. Ali još jednom želim da istaknem da smo za, ali ne u formatu nametanja bilo kakvih šema koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću“, naveo je Putin.

On je rekao da je nemoguće postići mir bez učešća Rusije u mirovnim pregovorima.

''Nikad se nismo odrekli mirnog rešavanja sporova, štaviše, bili smo skloni upravo tome“, rekao je Putin i dodao da su protivnici Rusije sami sebe saterali u ćošak kada su odbili da pregovaraju, nadajući se pobedi na bojnom polju, prenosi agencija RIA Novosti.

Dodao je da će se Rusija, ako to bude potrebno, obratiti Belorusiji i Lukašenku da nastavi konsultacije o mirovnom procesu.

Lukašenko je predložio povratak na nacrt predloga Turske, dodajući da taj sporazum sadrži razumne stavove prihvatljive za Ukrajinu i podsetio da je sa njima saglasan.

Dodao je da ako Švajcarska želi da održi konferenciju o Ukrajini bez Moskve i Minska, onda njeni učesnici mogu samo da se dogovore o povećanju eskalacije.

Švajcarska vlada saopštila je da će 15. i16. juna biti domaćin dvodnevne mirovne konferencije na visokom nivou čiji je cilj postizanje mira u Ukrajini, na osnovu plana ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i švajcarskog ministra spoljnih poslova Ignacija Kasisa.

Moskva je više puta istakla da je otvorena za mirovne pregovore, ali da neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj jer se ta zemlja odrekla svoje neutralnosti prema ratu u Ukrajini.

Rusija insistira da je za mir neophodno da zapadne države prihvate "novu stvarnost na terenu", dok Ukrajina insistira na potpunom povratku njene teritorije i povlačenju ruske vojske.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading