NE KUPUJTE BOJLERE NA BLEF I SREĆU! Na ovih pet stvari morate da pazite kada birate!

Autor:

Vesti

09.01.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve deluje lako, ali ako ne budete oprezni možete se izložiti dodatnim troškovima

NE KUPUJTE BOJLERE NA BLEF I SREĆU! Na ovih pet stvari morate da pazite kada birate!

Foto: shutterstock

 

Odabir pogrešnog bojlera može stvoriti mnoge poteškoće, od toga da vam ponestaje tople vode za tuširanje i pranje posuđa do toga da je potrebna nova montaža, koja predstavlja dodatan trošak. Evo kako to izbeći...

Svi smo se našli u situaciji u kojoj smo slučajno isključili električni bojler ili su ukućani potrošili toplu vodu, pa smo završili pod mlazom ledene vode. Nemili je to scenario u kojem najčešće shvatimo veliku važnost koju ovaj uređaj ima u našoj svakodnevici. Ali, osim što služi za grejanje vode, bojler ima mnoge druge funkcije koje valja uzeti u obzir pri njegovoj kupovini.

Na primer, ako živite u mestu u kojem je voda tzv. tvrda, kod nekih bojlera može doći do nakupljanja kamenca na grejaču, pa izrazito tvrda voda može brzo uzrokovati koroziju kotla. To je samo jedan od mnogih faktora koje vredi imati na umu pri upoređivanju različitih modela. Saznajte koje su još stavke bitne da biste završili s bojlerom, koji će maksimalno odgovarati potrebama vašeg domaćinstva.

IZVOR ENERGIJE

Glavna podela bojlera obično je prema izvoru energije, te tako dobijamo dve glavne kategorije - plinske i električne, koji, takođe, imaju podvrste (kondenzacijski, protočni, akumulacijski, kombinovani...).

Kad je reč o plinskim bojlerima, oni imaju komplikovaniju instalaciju jer postoji nekoliko faktora koje treba zadovoljiti da bi bili sigurni za rad i zdravlje. U poređenju s električnim bojlerima, mnogi smatraju da su operativni troškovi plinskih bojlera manji, ali danas na tržištu postoje visokoenergetski modeli električnih bojlera koji tu razliku nadoknađuju. Pritom ova vrsta bojlera ima manje troškove instalacije od plinskih i ne traži dodatna ulaganja.

POZICIJA BOJLERA

Raspoloživi prostor je, takođe, važno razmotriti pri odabiru bojlera. Njegova pozicija primarno zavisi od kapaciteta prostora, a danas na tržištu postoje razni modeli bojlera, uključujući niske i horizontalne, za kupatila s nižom tavanicom, koji se često postavljaju iznad tuša. Tu su i klasični vertikalni bojleri, koji su pogodni za standardnu visinu prostora.
Grejači vode bez kotla, takođe, zauzimaju manje prostora, pa su pogodniji za manje prostorije, ali im je i zapremina manja. Takođe, ako imate mogućnosti, bojler možete postaviti izvan kupatila.

Energetska efikasnost

Pri kupovini bojlera najvažnije je odabrati model koji ima energetsku oznaku A, ali je poželjno i da poseduje niz drugih funkcija koje će omogućiti dodatnu uštedu struje i tako smanjiti vaše mesečne troškove.
Napomenimo, postoje i modeli s ugrađenom vaj-faj kompatibilnošću, što ih čini spremnim za upravljanje pametnim telefonom.

VELIČINA

Upravo je veličina bojlera vrlo važna stavka jer će od toga zavisiti hoće li svi ukućani imati dovoljno tople vode za svakodnevne potrebe, poput pranja zuba, umivanja i tuširanja.

- Najčešće greške koje ljudi čine pri kupovini bojlera su u odabiru njegove snage i obima - objašnjavaju stručnjaci.

Zato prilikom kupovine bojlera imajte na umu i svoje planove. Na primer, ako u sledećih pet godina planirate širenje porodice, u startu odaberite bojler koji će odgovarati tim potrebama. Ako uzmemo u obzir da prosečna osoba potroši od 25 do 40 litara vode na dan, tročlanoj porodici bojler od 80 litara biće knap, a četvoročlana će, definitivno, morati da izabere bojler od 100 ili više litara.

DNEVNA POTROŠNJA

Dnevna potrošnja struje koju bojler koristi pri radu zavisiće od mnogih promenljivih stvari, kao što su njegova energetska oznaka, temperatura na kojoj je postavljen, koliko tople vode ukućani troše na dan i slično. Isto tako, bitno je napomenuti da bojler neće manje trošiti ako ga uglavnom držite isključenim jer će se voda sa svakim uključivanjem ponovno zagrevati.

Zato se električni bojleri isključuju samo kad vam topla voda dugo neće biti potrebna, npr. ako odete na put. Takođe, imajte na umu da bi optimalna temperatura vode u bojleru trebalo da bude između 50 i 60 stepeni, da ne bi došlo do pregrejavanja i time do dodatne potrošnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading