EVO KAKO MOŽEMO UŠTEDETI STRUJU, A I NOVAC: Stručnjaci otkrivaju koji uređaji u kući su energetski vampiri!

Autor:

Vesti

06.10.2023

14:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkrivamo koji su najveći potrošači električne energije u našem domu, ali i načine kojima znatno možemo uštedeti, kako novac tako i struju.

EVO KAKO MOŽEMO UŠTEDETI STRUJU, A I NOVAC: Stručnjaci otkrivaju koji uređaji u kući su energetski vampiri!

Foto: shutterstock

Jedna od najvažnijih stavki kada je reč o troškovima svake porodice su mesečne režije - računi, koji su u periodu zimskih i jesenjih dana poprilično uvećani. Racionalnom potrošnjom električne energije možemo znatno uštedeti, a Republika otkriva koji su to energetski vampiri u našem domaćinstvu i na koji način najblje možemo uštedeti i novac i električnu energuju.

Stručnjaci ističu da se najviše energije troši za grejanje, ali da postoje određene cake kojima se možemo služiti kako bismo tu vrstu potrošnje smanjili.

Profesor sa Mašinskog fakulteta Miloš Banjac kazao je da oko 60 odsto električne energije trošimo na grejanje, dok ostalih 40 odsto troše druge vrste uređaja koje koristimo u domaćinstvu.

 - Među njima se svakako ističe bojler, ako pogledamo tih 40 odsto, on je najveći potrošač, sledi šporet odnosno kuvanje, prati ga klima uređaj, pa bi onda došla recimo veš mašina i ostali kućni uređaji - smatra prof. Banjac.

Kada je reč o mašinama za pranje, Banjac ističe da je najveća potrošnja kod zagrevanja tople vode.

- Veš mašina najviše troši na zagrevanje tople vode, to je deo koji moramo da smanjimo. Današnji deterdženti su prilično jaki, pa možemo da smanjimo temperaturu zagrevanja te vode, da stavimo na 30 stepeni. Ne treba da koristimo pretpranje pošto veš obično nije tako prljav. Prilikom sušenja ne treba da koristimo program za sušenje nego da iz centrifuge izađe relativno suv veš, a onda ga sušimo na vazduhu ko god ima mogućnosti. Potpuno je nepotrebno da još koristimo i sušilicu za veš.

MAŠINA ZA SUDOVE

Foto: pixabay.com

Mašina za sudove

Kada je reč o mašini za pranje sudova i tu se električna energija može uštedeti po principu sličnom kao i kada je reč o mašini za pranje veša.

- I tu možemo da smanjimo temperaturu vode koja se greje, da ne idemo na sušenje ako postoji ta mogućnost nego da ostavimo da se prirodno osuše. Naravno, kod svih tih mašina za veš ili sudove, bilo bi zgodno da uvek bude puna mašina, da ne peremo pola mašine - objasnio je profesor Banjac.

FRIŽIDER

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/Kruna VD

Frižider

Kada je reč o frižideru, stručnjaci za električnu energiju upozoravaju da je veoma važan prostor na kom frižider stoji. S obzirom da se radi o mašini kojom želimo da ohladimo jedan deo prostora, mada deluje da on zagreva prostor u kojem se nalazi, jer toplotnu energiju iz unutrašnjosti frižidera prebacuje spolja. Ako ga držimo u nekom hladnom prostoru, onda će taj proces da bude intenzivniji i smanjićemo potrošnju električne energije. Zato se savetuje da frižider ne treba stavljati blizu grejnih tela kao što su radijatori, šporeti, bilo šta što greje, a ne treba ga ni izložiti suncu. Ono što se takođe savetuje jeste i to da toplu hranu ne stavljamo u frižider, već se preporučuje da se prvo ohladi na spoljnoj temperaturi i onda stavi u uređaj. Redovno čišćenje frižidera se takođe savetuje kao jedan od načina pomoću kog se smanjuje potrošnja.

ŠPORET

Foto: pixabay.com

Šporet

Šporet takođe spada među uređaje koje korisitmo svakodnevno. Prema rečima profesora Mašinskog fakulteta Miloša Banjca i tu postoje ,,cake" pomoći kojih se može uštedeti.

Ono što bih svakako preporučio je da se, ako postoji mogućnost, pređe na indukciono kuvanje zbog toga što mi hoćemo te namirnice koje se nalaze u šerpi da ih zagrejemo i termički obradimo. Kod indukcionih aparata i šporeta mi preskačemo onaj deo kada treba prvo da zagrejemo ringlu, pa da sa ringle toplota pređe na šerpu, pa na hranu. Ovde imamo hladnu ringlu, a energija se direktno prenosi na samu šerpu - navodi Banjac i dodaje:

- Kada voda ključa, smanjimo temperaturu, jer više ništa ne postižemo držanjem ringle uključene na najjače, a dobra opcija je i kuvanje u ekspres loncu. Ako kuvate u ekspres loncu, on omogućava da se podigne pritisak, a samim tim i temperatura vode u loncu i onda će i proces termičke obrade hrane daleko se ubrzati.

BOJLER

Foto: twitter/@maleticjasmina

Bojler

Kada je reč o bojleru i tu postoji sistem kojim se znatno može uštedeti, a savetuje se da se ne preteruje sa temperaturom vode.

Ekonomski je najisplativije da se bojler uključi uveče, a da se sutradan po potrebi dogreva. Tuširanjem se troši daleko manje vode nego kupanjem u kadi. Tu imamo četiri puta uštedu energije - savetuju stručnjaci.

KLIMA UREĐAJI

Foto: pixabay.com

Klima uređaj

Klima uređaji ne troše puno, ali mogu i kod njih postoji način štednje. Jedna od preporuka je da se ne hladi na ekstremno niskim temperaturama, da ne hladimo prostoriju na 18 stepeni, nego da klima bude na nekom režimu od 23, 24, 25 stepeni. Preporučuje se razlika od nekih sedam stepeni da bude između spoljašnjeg i unutrašnjeg vazduha.

TELEVIZOR

Foto: Promo foto

Televizor

 

Televizor stvara veliki utrošak energije, a posebno ako smo navikli da na njemu igramo igrice. Mnogi pogrešno pretpostavljaju da je televizor u potpunosti isključen kada ga ugasite putem daljinskog upravljača, ali to nije uvek slučaj. Ostavljanje televizora uključenog u struju troši 1,3 kilovat-sati. Konzole za igre obično se ostavljaju priključene na struju, kao i televizori, i to se često zanemaruje. Prosečna konzola za igrice ostavljena u „stend-baj“ režimu troši čak 15 kilovata na sat. Ukoliko televizor isključimo iz utičnice, na taj način možemo obezbediti 24 odsto manju potrošnju električne energije.

 

Punjači za telefone, računari i sijalice

Punjači i adapteri troše struju samim tim što su na nju priključeni. Iz tog razloga, kada god ih ne koristimo, savetuje se da ih izvučemo iz utičnice i time, ne samo što ćemo uštedeti novac, nego i produžiti trajanje našeg punjača.

Kada je reč o sijalicama, kad god nam nisu potrebne treba da ih gasimo, a savetuje se i ekonomičnija varijanta - korišćenje led sijalica.

Što se tiče računara, stručnjaci kažu da su najveći potrošači energije zapravo monitori, te se savetuje da ukoliko računar ne koristimo da ga u potpunosti isključimo, ili ukoliko nam je pak potrebno da ostane u pripravnosti, da makar monitor isključimo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading