VLADA SRBIJE DONELA NOVE MERE! Tiču se plaćanja struje, evo za KOLIKO će računi biti manji!

Autor:

Vesti

28.09.2023

18:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Jedini zahtev za dobijanje popusta je da kupci ostvare potrošnju električne energije tokom obračunskog perioda.

VLADA SRBIJE DONELA NOVE MERE! Tiču se plaćanja struje, evo za KOLIKO će računi biti manji!

Foto: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da je Vlada Srbije, na predlog resornog Ministarstva, usvojila preporuku da „Elektroprivreda Srbije“ i predstojeće zime obračunava građanima popuste od 20 do 40 odsto za racionalnu potrošnju električne energije.

- Svi građani koji budu smanjili potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine dobiće umanjene račune za struju za 20 do 40 odsto narednih šest meseci. Ove godine smo najviši prag umanjenja računa za racionalnu potrošnju uvećali sa 30 na 40 odsto, a dodatno ćemo podsticati da se deo potrošnje preseli u tzv. nižu tarifu, odnosno noću, kako bismo podstakli građane da energiju više troše u periodu kad je ona najjeftinija. Cilj Vlade je da stimuliše odgovornu potrošnju električne energije, jer to ujedno doprinosi pre svega novčanicima građana, ali i energetskoj stabilnosti zemlje - rekla je Đedović Handanović.

Foto: pixabay.com

Strujomer

Popusti će važiti počev od oktobarskih računa 2023, zaključno sa računom za mart 2024.

Za uštede energije od 5 do 15 odsto obračunava se popust od 20 odsto, a za potrošnju od 15 do 20 odsto popust je 25 odsto. Građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto, moći će da računaju na popust od 30 odsto, dok će oni koji uštede između 25 i 30 odsto energije ostvariti popust od 35 odsto. Najveći popust od 40 odsto imaće domaćinstva koja potrošnju električne energije smanje za više od 30 odsto.

Takođe, domaćinstvima će se odobravati popust od 5% ako povećaju udeo niže tarife u svom mesečnom obračunu za najmanje 5% u poređenju sa delom niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine, prenosi Pink.

Napomena: Domaćinstvo mora ostvariti uštedu u odnosu na isti mesec prethodne godine ili isti mesec tekuće kako bi im se popusti obračunali na računu.

Jedini zahtev za dobijanje popusta je da kupci ostvare potrošnju električne energije tokom obračunskog perioda.

U prošloj grejnoj sezoni, "Elektroprivreda Srbije" je imala popuste od 15% do 30% na mesečnom računu kućanstvima koja su smanjila potrošnju električne energije u razdoblju od 1.novembra 2022. do 31. marta 2023. godine. Tokom tog razdoblja, popust su ostvarila između 36% i 45% kupca svakog meseca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading