STIGLA POTVRDA I OD MMF-A: Srpska ekonomija je snažna i raste! Mali: VAŽNE VESTI ZA SRBIJU!

Autor:

Vesti

22.12.2023

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mali je naglasio da je Odbor izvršnih direktora MMF doneo u četvrtak odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije.

STIGLA POTVRDA I OD MMF-A: Srpska ekonomija je snažna i raste! Mali: VAŽNE VESTI ZA SRBIJU!

Foto: Shutterstock

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Odbor direktora MMF-a potvrdio drugu reviziju aranžmana sa Srbijom i kao najeminentnija finansijska institucija u svetu u svom izveštaju naveo da je srpska ekonomija potpuno stabilna, snažna i da i dalje raste.

- Ovo je jedna lepa, važna i velika vest za građane Srbije. Kraj godine je, uprkos svim izazovima, uprkos ogromnoj svetskoj krizi, MMF, ne Aleksandar Vučić, ne Siniša Mali, nego upravo najvažnija, najeminentnija finansijska institucija na svetu je izdala izveštaj da smo potpuno stabilni, da nam je ekonomija potpuno stabilna, da smo snažni, da smo jaki i da rastemo, uprkos svim problemima u svetu - rekao je ministar Mali za Tanjug.

Mali je naglasio da je Odbor izvršnih direktora MMF doneo u četvrtak odluku o  uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije koji je podržan stendbaj aranžmanom i da su odlični rezultati omogućili da se stendbaj aranžman naše zemlje tretira kao aranžman iz predostrožnosti jednu reviziju ranije.

- Sledeća godina će biti puna izazova, ali uprkos svemu tome, MMF je rešio da ovaj standbaj aranžman koji ima sa Srbijom prebaci u aranžman iz predostrožnosti, što je jedan nivo ispod. Nama je i dalje na raspolaganju nekih 400 miliona evra, koje možemo da povučemo, ako bude bilo potrebno, ali ovo je važna vest za investitore i  važna vest za građane Srbije - naveo je Mali.

Istakao je da MMF smatra da su iza nas najveći izazovi za globalnu ekonomiju, od korone do energetske krize, konflikta u Ukrajini i u Gazi, i zato idemo na jedan nivo aranžmana ispod, aranžman iz predostrožnosti.

To je, naglasio je, ogroman uspeh svih građana Srbije i jedna lepa vest za kraj ove teške godine.

- I već od 1. januara, dakle, za nekih desetak dana, kao što smo i obećali, idemo sa povećanjem plata u javnom sektoru od 10 odsto, idemo sa povećanjem penzija od 14,8 odsto, idemo sa povećanjem minimalne zarade od 17,8 odsto. Već od 1. januara  minimalna zarada će nam biti preko 400 evra. Imali smo više povećanja penzija u protekle dve godine. Dakle, penzije su povećane za 56,1 odsto, što znači da će od 1. januara biti već u proseku 390 evra, što je ogroman uspeh - naveo je Mali.

Ministar finansija očekuje ove godine i rekordan priliv stranih direktnih investicija. 

- Investicije dolaze u Srbiju i  biće ove godine između 4,4 i 4,5 milijardi evra. Dakle, fabrike se otvaraju i veoma je važno što i dalje rastemo - naglasio je Mali.

Pozitivna ocena Odbora izvršnih direktora MMF o ostvarenim rezultatima omogućuje povlačenje sredstava u iznosu od oko 400 miliona evra (316,53 miliona specijalnih prava vučenja), a Mali navodi da tih 400 miliona koje možemo da povučemo nećemo iskoristiti jer nam u ovom trenutku to nije potrebno. 

- Mi imamo negde skoro pet milijardi evra na računu....Nikad ne znate u svetu kakva kriza može da se desi, kakav problem može da nastane. Dobro je da imamo rezervu da, ako je potrebno, taj novac možemo da povučemo. U ovom trenutku ne vidim razlog da ga povlačimo, što je dobro. Uvek tako i razmišljamo da uvek imamo neku rezervu - naglasio je Mali.

Govoreći o izveštaju MMF-a, Mali kaže da je MMF svaki indikator koji se posmatra kada je jedna ekonomija u pitanju potpuno pozitivno ocenio.

- Kada pogledate stopu rasta, mi u trećem kvartalu rastemo 3,6 odsto. Dakle, imaćemo negde oko 2,5 odsto stopu rasta našeg BDP-a ove godine. Prvi put ćemo preći taj nivo čak 69 milijardi evra. Poređenja radi, pre samo 11 godina naš BDP je bio 33 milijarde. Ovo je ogroman rezultat, zato što jedna velika ekonomija kao što je Nemačka pada tri kvartala za redom, a jedna Srbija raste - rekao je ministar finansija.

Napomenuo je da imamo rekordno nisku nezaposlenost, koja je u trećem kvartalu iznosila devet odsto, što je sjajna vest.

- Fabrike se u Srbiji i dalje otvaraju, uprkos ovoj svetskoj krizi. Imamo rekordno  visoku zaposlenost od 50,7 odsto odnosno 2,367 miliona ljudi radi u Srbiji i plaća poreze i doprinose. To je najveći broj zaposlenih na ovaj broj stanovnika ikada. Kada pogledate naš javni dug, danas je 52,1 odsto BDP-a, dakle, daleko ispod nivoa Mastrihta, gde je prosek u eurozoni oko 91-92 odsto, dakle, potpuno smo stabilni. Inflacija ide dole, imamo rekordne devizne rezerve. Krajem prošlog meseca imali smo negde oko 25 milijardi evra deviznih rezervi, što nam omogućava da i dalje devizni kurs držimo stabilnim - naglasio je Mali.

Kada je reč o deficitu, Mali očekuje bolji rezultat za najmanje 300 miliona evra u odnosu na rebalans koji je usvojen u septembru.

Prvi deficit je bio planiran na 3,3 odsto, pa smo ga spustili u rebalansu na 2,8 odsto, rekao je Mali i dodao da će deficit iznositi ispod 2,5 odsto jer su prihodi veći od planiranih.

Naglasio je da je možda najvažnije da nijedna investicija nije  zaustavljena u Srbiji i dodao da je samo u poslednjih 10 dana počela realizacija tri velika infrastrukturna projekta u zemlji: gradnja obilaznice oko Kragujevca, autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad i brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine" od Bačkog Brega, Sombora prema Kikindi i Srpskoj Crnji.
BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading