"PRE 12 GODINA BILI NA IVICI BANKROTA"! Siniša Mali: Na računu imamo PET MILIJARDI EVRA! Srbija rekorder u privlačenje stranih investicija!

Autor:

Vesti

11.12.2023

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jednaki su uslovi i za domaće i za strane investitore. Svaki domaći investitor koji je tražio pomoć za neku investiciju, dobio je, kaže ministar Mali.

"PRE 12 GODINA BILI NA IVICI BANKROTA"! Siniša Mali: Na računu imamo PET MILIJARDI EVRA! Srbija rekorder u privlačenje stranih investicija!

Foto: printskrin/RTS

Ministar finansija Siniša Mali istakao je u budžetu Srbije ima čak 5 milijardi evra, što ukazuje na značajan ekonomski napredak zemlje.

Takođe, istakao je da je BDP Srbije povećan više od 2,5 puta, što je impresivan podatak o ekonomskom rastu. Pored toga, istakao je da rastu plate, penzije i minimalna zarada, te da je zabeležen nikada veći broj zaposlenih u zemlji.


Ministar je naglasio da su uslovi podjednako povoljni i za domaće i za strane investitore, ističući da su domaći investitori koji su tražili pomoć za investicije dobili podršku. Takođe, istakao je značaj stranih investicija, naglašavajući da Srbija beleži rekordni priliv stranih investitora.

- Jednaki su uslovi i za domaće i za strane investitore. Svaki domaći investitor koji je tražio pomoć za neku investiciju, dobio je. Dobro je da ima što više stranih investitora. Mi smo rekorderi u privlačenju stranih investitora. Srbija se promenila. Ulaganjem u brze pruge, ulaganja u puteve, to su stvari koje menjaju zemlju. Svaki kilometar je podsticaj za nekog stranog investitora. Neophodno nam je poverenej građana, jer svako obećanje smo ispunili. Bitno je da nastavimo da razvijamo našu Srbiju. Ići ćemo na to da prosečna plata bude 1,400 evra, penzije 650 evra, minimalana zarada 650 evra. Ako uporedite to sa ciframa od pre 12 godina, kada smo bili na ivici bankrota, to su ogromne razlike - naglasio je Mali.


Ministar je progovorio i o inflaciji i o rastu standarda građana.

- Inflacija je posledica svih svetskih sila. Kada pogledate taj BDP koji je najveći pokazatelj, ako vam raste u uslovima kada svi drugi padaju znači da dobro radite. Odgovornom politikom učinili smo da životni standard samo raste. Već od januara krećemo sa 17,8 odsto povećanja minimalne zarade. Minimalna zarada je danas 840 evra u proseku, a bila je 330 evra. Srbija ima jednu od najbrže rastućih ekonomija. Imamo kontrolisane i cene goriva, cene gasa i struje je najniža u Evropi. Imamo i najnižu cenu hleba u regionu - zaključio je on.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
Mirjana

11.12.2023 09:36

Пре 12 година људи су остајали без посла, пола милиона људи није радило. Сада Србија највише привлачи стране инвеститоре.

Јована

11.12.2023 09:38

Србија је сада знатно поправила имиџ у свету, захваљујући мудрој политици Александра Вучића и привлачимо све више страних инвеститора.

Mirjana

11.12.2023 09:39

Вучић је уздигао Србију, никада нисмо имали боље резултате.

Ana

11.12.2023 09:40

Srbija ima.stabilnu ekonomiju.