OTKRIVEN PLAN ZA PROSEČNU PLATU OD 1400 EVRA DO 2027: Evo šta je ministar finansija najavio!

Autor:

Vesti

13.12.2023

12:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija o ekonomskim ciljevima

OTKRIVEN PLAN ZA PROSEČNU PLATU OD 1400 EVRA DO 2027: Evo šta je ministar finansija najavio!

Foto: printskrin/RTS


Ministar finansija Siniša Mali izneo je ambiciozne ciljeve za naredne godine, ističući da je plan da prosečna zarada do 2027. godine bude 1.400 evra.

Takođe, ministar je najavio da se očekuje da će prosečna penzija u naredne četiri godine dostići iznos od 650 evra, što predstavlja značajan rast u odnosu na situaciju pre 11 godina, kada je penzija iznosila svega 204 evra. Ovi planovi su u skladu sa politikom rasta plata, penzija i minimalne zarade koju sprovodi ministar finansija.

- Pre 11 godina penzija je bila 204 evra. O tome je i Vučić pričao. U junu 2012. godine na računu budžeta bilo je 70 hiljada evra, a za penzije je trebalo 350 - rekao je Mali.


Zlatne rezerve Srbije



Ministar Mali istakao je i značaj zlatnih rezervi Srbije, navodeći da zemlja poseduje 39,5 tona zlata, u poređenju sa 15 tona pre samo 10 godina. Ovo je važno kao pokazatelj ekonomske stabilnosti i nezavisnosti zemlje, posebno u vremenima globalnih kriza poput pandemije COVID-19. Ministar je naglasio da su ove rezerve doprinele očuvanju stabilnog deviznog kursa Srbije.

- Kada se korona desila, kada su se zatvorile granice, Srbija nije htela da zavisi od drugih. Mi imamo 39,5 tona zlata, imali smo 15 tona pre samo 10 godina... Pogledajte koliko se Srbija promenila. To je jedan od razloga zašto imamo stabilan devizni kurs - kaže ministar finansija.



Uspeh u borbi protiv finansijskog kriminala



Ministar finansija je takođe pohvalio Srbiju zbog ispunjenja svih 40 preporuka Ministarstva Saveta Evrope o borbi protiv finansijskog kriminala i pranja novca.

Mali je istakao da je Srbija nadmašila druge zemlje u regionu i čak neke članice Evropske unije po ovim merilima, što je značajan korak ka transparentnosti sistema i privlačenju stranih investicija. Ovaj uspeh, prema rečima ministra, pokazuje da je Srbija atraktivna i sigurna za ulaganja, što bi trebalo da rezultira novim radnim mestima i ekonomskim napretkom.

- Bolji smo od svih zemalja u regionu i od zemalja Evropske unije koje se graniče sa nama. Hrvatska i Bugarska su na sivoj listi, videćemo kako će proći Crna Gora. Albanija je tek sada ispunila neka očekivanja, a Srbija je ispunila svih 40 preporuka - rekao je Mali za TV Pink.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading