POTVRĐEN VISOK KREDITNI REJTING NAŠE ZEMLJE: SRBIJA NA PRAVOM PUTU

Autor: B.K. - E.S.T.

Vesti

12.04.2023

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Agencija "Standard end Purs" (S&P) nas nahvalila u najnovijem izveštaju, uz procenu o daljem napretku.

POTVRĐEN VISOK KREDITNI REJTING NAŠE ZEMLJE: SRBIJA NA PRAVOM PUTU

Foto: Tanjug/AP

Jedna od tri najprestižnije svetske agencija za ocenu kreditnog rejtinga "Standard end Purs" (S&P) potvrdila je kreditni rejting Srbije na visokom nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Svetska agencija

 

To je, u teškim međunarodnim prilikama za sve zemlje, još jedno veliko priznanje našoj državi pošto ovaj rejting imaju uglavnom visokorazvijene države.

- Potvrda kreditnog rejtinga, u aktuelnim uslovima neizvesnosti u međunarodnom okruženju, dokaz je da se Vlada Srbije odgovorno suočava s datim izazovima - saopšteno je iz Ministarstva finansija.

DUGOROČAN RAST

Premda su razmere ekonomske krize velike, kao i negativni efekti koji iz nje proističu, Srbija je uspela da očuva makroekonomsku i finansijsku stabilnost i zadrži snažne izglede za dugoročni rast. Agencija S&P navodi da bi kreditni rejting Srbije mogao da bude poboljšan ukoliko bi se rast srpske privrede ubrzao iznad očekivanja, a negativne posledice geopolitičke neizvesnosti zadržale pod kontrolom.

S&P, čijim se mišljenjem vode glavni svetski investitori, finansijski fondovi i najveće banke na globalnom tržištu, ocenjuje da je privreda Srbije nastavila da raste solidnim tempom u 2022, da će usporavanje u 2023. biti samo kratkotrajno, te da se nakon toga očekuje rast od tri odsto po godini u periodu 2024-2026, koji će biti podstaknut poboljšanjem globalnih ekonomskih uslova, domaćim investicijama i potrošnjom.

- Bankarski sektor je nastavio uspešno poslovanje, a banke su ostale profitabilne i likvidne. Nivo problematičnih kredita dostigao je istorijski minimum od tri odsto, što je znatno poboljšanje u odnosu na najviši nivo od čak 22 procenta u 2015. Visok priliv stranih direktnih investicija i drugi finansijski prilivi omogućili su povećanje deviznih rezervi na više od 21 milijardu evra, što predstavlja rekordan nivo - stoji u izveštaju renomirane agencije.

Predviđanja S&P su da će srpska ekonomija i u narednom periodu nastaviti s privlačenjem stranih direktnih investicija koje će prevashodno biti usmerene na finansiranje velikih infrastrukturnih projekata.

FISKALNI IZGLEDI

Agencija procenjuje da će fiskalni deficit dostići 3,3% BDP u 2023. Nakon 2023. Vlada će se vratiti na svoje konzervativno fiskalno upravljanje i ciljani budžetski deficit od 1%-2% BDP. Imajući u vidu projektovane fiskalne izglede, javni dug ostaće stabilan u narednim godinama. Agencija ocenjuje da će doći do njegovog smanjivanja na oko 47% BDP do 2026.

U izveštaju se, takođe, navodi da će u uslovima globalne neizvesnosti, energetske i ekonomske krize i rastuće inflacije pomoć Republici Srbiji biti i podrška MMF.

Naši najveći aduti

- visok nivo stranih investicija
- nizak javni dug
- kontinuirani rast BDP
- stabilan bankarski sektor
- nizak nivo problematičnih kredita
- rekordne devizne rezerve
- kontrolisan budžetski deficit


Novi rekord deviznih rezervi

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju marta iznosile su 21,38 milijardi evra, što je njihov najviši nivo na kraju nekog meseca otkada se prate podaci na ovaj način, od 2000. U toku marta bruto devizne rezerve povećane su za 184,4 miliona evra.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading