I MI MUŠKARCI TRPIMO NASILJE, ALI SE O TOME ĆUTI: U Srbiji otvorena prva Sigurna muška kuća, evo ŠTA je njena namena i ko idejni tvorac (FOTO)

Autor:

Vesti

11.04.2023

23:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog problema, na koji se isto kao kad je u pitanju nasilje nad ženama u većini slučajeva ćuti, u Ćupriji je otvorena Sigurna muška kuća.

I MI MUŠKARCI TRPIMO NASILJE, ALI SE O TOME ĆUTI: U Srbiji otvorena prva Sigurna muška kuća, evo ŠTA je njena namena i ko idejni tvorac (FOTO)

Foto: RINA

Nasilje u porodici prema ženama i deci je višegodišnji problem koji Srbija pokušava da kroz primenu zakona i edukaciju smanji. Ipak sve češće kao žrtve porodičnog nasilja pojavljuju se i muškarci, iako se oni retko odlučuju da to i prijave.

Upravo zbog ovog problema, na koji se isto kao kad je u pitanju nasilje nad ženama u većini slučajeva ćuti, u Ćupriji je otvorena Sigurna muška kuća. Dušan Trifunović prvi u Srbiji osnivač je sigurne kuće za muškace jer smatra da su i njima podjednako ugrožena prava. Tvrdi da su muškarci diskriminisani iako je njihova uloga u stvaranju porodice podjdenaka, ali i u svim ostalim obavezama u držvi u društvu.

- Došao sam na ideju da zaštitim prava muškaraca, da bude muškarac. U Evropi, u hrišćanskom delu sveta samo se muškarac ne tretira kao ravnopravni partner i kao neko ko treba da predvodi društvo. Kada su poplave prvi su muškarci, kada su ratovi prvi su muškarci, a kada treba stvarati porodicu muškarac se izbriše. Na žalost, i on treba da se pita za natalitet zbog čega nemamo demografsku dobru sliku - kaže za agenciju RINA, Dušan Trifunović osnivač NVO „Muška sigurnost“.

Potkrepljen iskustvom da se na televizijima prikazuju ubistva, kao i nasilje u porodici rešen je da osnaži položaj muškaraca u društvu.

- Poražavajuća je statistika MUP-a koju mi imamo. Podjednaki broj muškaraca je stradao od svojih partnerki u ubistvima, samo što su mnogo monstruoznija. Mi želimo da društvenim dijalogom stignemo do toga da nema nasilja u porodici, ubistava i samoubistava. Najveći je problem kada dodje do podele imovine, zbog čega dolazi do nasilja u porodici, odnosno lažno nasilje - ističe Trifunović.

On dodaje da muškarci postaju žrtve nasilja najčešće posle uspostavljanja sigurnog ekonomskog života ili pada standarda. Želja da se živi kao u španskim serijama i turskim sapunicima tj. tuđim uspešnim životima, jeste bežanje od istine i realnosti što daje iluzije. Zato on poziva na društveni dijalog i žene i muškarce, što je po njemu jedini ispravan način prevazilaženja sukoba bilo kakve vrste.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
bbeba

11.04.2023 23:36

Gledala sam ga na TVu. Proradila mu sujeta ,a u manjem mestu gde ga svi znaju potrebno je istaci se po necemu. Siroce, oseca se ugrozeno medju bivsim zenama i brojnim cerkama. Nije se pitao zasto je neka zena odlucila da ubije muza,partnera isl. Mozda je godinama ili u tom trenutku trpela nasilje od istog. Svima preporucujem pozorisnu predstavu ~ TRPELE.