ZA STRANCE RADILO DEVET MINISTARA! OTKRIVAMO: Šokantna saznanja naših bezbednosnih službi

Autor: B. K. - T. B.

Vesti

11.04.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neformalni izveštaj koji je dostavljen najvišim državnim funkcionerima pokriva period od 2012. do prošlog oktobra, kada je formirana nova vlada.

ZA STRANCE RADILO DEVET MINISTARA! OTKRIVAMO: Šokantna saznanja naših bezbednosnih službi

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug/Slobodan Miljevic

U periodu od 2012. do izbora sadašnje vlade prošlog oktobra, najmanje devet srpskih ministara radilo je za strance više nego za interese svoje zemlje, pokazuje neformalni izveštaj naših bezbednosnih službi. Ovaj dokument nema snagu zvaničnog, ali je dostavljen najvišim državnim funkcionerima i većini članova Saveta za nacionalnu bezbednost.

Kako je Republici potvrdio pouzdani izvor na visokom položaju u jednoj od bezbednosnih službi, ova saznanja odnose se na period do formiranja poslednje vlade Ane Brnabić.

- Naši operativci sastavili su veći broj izveštaja koji pokrivaju period nekoliko ranijih vlada, od 2012. do prošle godine. Indikator da krenu u konkretan operativni rad bili su neuobičajeni kontakti pojedinih ministara, bliskost sa stranim predstavnicima u našoj zemlji, učestalo viđanje s njima, ali ponekad i stavovi koje su javno iznosili ili radnje koje su preduzimali, kako se sumnja, upravo po dogovoru s onima čije su interese zastupali - navodi naš sagovornik.

Neki zavrbovani dok su bili u službenoj poseti

Pojedine ministre stranci su pokušavali (neke i uspeli) da zavrbuju prilikom službenih poseta njihovim zemljama.

- Tada je atmosfera drugačija, pristup je slobodniji i relaksiraniji. Mnogo je lakše ostvariti kontakt, a ne može izbiti diplomatski skandal jer se sve dešava na teritoriji zemlje domaćina u koju se neki naš ministar zaputio. U takvim okolnostima, za one koji se ionako lako lome, mnogo je teže da se odupru pritiscima i nepristojnim ponudama - objašnjava izvor našeg portala iz obaveštajnih krugova.

A NA SEDNICI...

Republika

Foto: Printskrin: RTS

Foto: Ilustracija

Kako objašnjava, kad je reč o pomenutim ministrima, bilo je tu uticaja i sa zapada i sa istoka.

- Ne treba, naravno, biti u zabludi da se stranci time bave samo u Srbiji. U svakoj zemlji neke države, a posebno velike sile, na direktan ili indirektan način pokušavaju da stave pod kontrolu državne službenike, što viši im bio položaj, to bolje - ističe izvor Republike i nastavlja:

- Mnogi od njih direktno su u pojedinim trenucima radili protiv predsednika Aleksandra Vučića. Nekad je ideja bila da se oslabi njegova pozicija pred važne međunarodne razgovore, a nekad prosto želja, podstaknuta obećanjima dobijenim u ambasadama ili prilikom poseta stranim prestonicama, da se ojača sopstveni položaj i u nekom kasnijem periodu preuzme moć u stranci, državi...

Neki od ministara, kažu obaveštajna saznanja, nisu mnogo ni krili za koga, u stvari, rade. Ima ih koji su po desetak puta godišnje išli u posete zemljama čije su interese zastupali, nisu izbijali iz ambasada, privatno se družili s njihovim diplomatama. Svoje stavove promovisali su i na društvenim mrežama, u intervjuima. Ipak, na sednicama Vlade, po pravilu, nisu se otvoreno konfrontirali s drugim ministrima.

- Da se razumemo, normalno je da političari imaju kontakte sa stranim ambasadama i stranim diplomatama. Ono što nije normalno i što predstavlja opasnost za zemlju jeste slučaj kada se toliko vežu da su spremni da ispune svaku zahtev, da rade nauštrb državnih interesa, državne politike... Ovde nije reč o lovu na veštice, već o pojedincima koji su se ovako ili onako probili do ministarske pozicije, uspeli da ugrabe deo vlasti, a onda su ćurak okrenuli na drugu stranu, spremni su da izdaju i tog Vučića, koji ih je doveo na vlast, radeći kako im drugi sviraju - navodi sagovornik našeg portala.

Najčešći motivi

- Ambicije da uz pomoć stranaca budu "kalif umesto kalifa"

- Finansijski interes

- Ucenjeni su

- Zavrbovani još u mladosti i pogurani do važnih mesta

TRAŽE POMOĆ

Republika

Foto: Printscreen

Srđan Graovac

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže da to nije ništa novo, te da se takve stvari dešavaju. Ističe da faktori mogu biti razni:

- Mogu to biti prevelike lične ambicije, gde onda dolazi do traženja pomoći od spoljnog faktora. To, moram da kažem, nisu radili samo pojedini ministri, već i sad radi dobar deo opozicije. Drugi faktor može biti ekonomske prirode, odnosno da neko dobija novac za usluge koje pruža, a treći faktor može biti i ucena. Mnogi zapadnu u ne baš laku situaciju, strane službe to saznaju i to iskoriste. Ono što je sigurno jeste to da opravdanja nema jer je reč o izdaji sopstvene zemlje.

Dodaje i da je predsednik Aleksandar Vučić uspeo dobrim delom da očisti Vladu od takvih ljudi.

- Dosta toga se u poslednje vreme promenilo. Predsednik Vučić i premijerka Brnabić su pokazali da je naša vlada samostalna i da isto tako može i da donosi odluke. Bilo je raznih spekulacija, da će u ovom sastavu Vlade morati da ostane ovaj ili onaj ministar, a na kraju se pokazalo da niko ništa ne mora - ističe Graovac.

Božidar Spasić, nekadašnji obaveštajac, kaže da je ovde reč o poslušnicima stranih ambasada.

- Oni su direktno sarađivali sa stranim ambasadama i najčešće od zapadnih zemalja dobijali sugestije ili direktne naloge. Zemlje za koje se najviše radilo su Amerika, Francuska, Velika Britanija, a dosta uticaja je imala i Nemačka. Jasno je da u celoj priči nikome nisu čiste ruke, pa imamo i onih koji su radili za istočnu stranu - ističe Spasić.

Starleta tajno snimila oženjenog ministra, pa ga posle ucenjivali

Republika

Foto: Shutterstock

Foto: Ilustracija

Izvor Republike otkrio nam je slučaj od pre nekoliko godina kada je jedan oženjeni ministar ušao u vezu sa starletom. Nije, međutim, imao pojma da ona radi za jednu stranu službu:

- Prilikom jednog od susreta ona je napravila tajni snimak specijalnom mikrokamerom koja je bila ugrađena u okvir njenih naočara. Nije da on nije bio oprezan, ali ko bi pomislio da će ga neko snimiti dok su oboje goli. Kasnije su pokušali da ga ucenjuju, ali se sve ionako dešavalo pred kraj mandata Vlade, a on se nije našao u sledećoj. Tako da posledica nije bilo, bar za državu, međutim, i ta situacija je pokazatelj čime se sve strane službe služe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (2)

Loading
dsa

12.04.2023 07:08

I sta , radili za njih uzeli pare na obe strane , nikom nista ... imena na sunce , oduzeti steceno i corka bato .

Rade

19.04.2023 08:25

Da rade protiv Srbije zbog para i moći to još i razumem, ali da rade protiv Vučića - ne mogu pa ne mogu.