BORBA OPOVA ZA ZDRAVIJU ŽIVOTNU SREDINU: Upravljanje otpadom, regulisanje neuređenih deponija i stalna edukacija

Autor:

Vesti

21.11.2023

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao i u drugim delovima Srbije, i opština Opovo vodi svakodnevnu bitku sa nesavesnim građanima koji bacaju otpad na mesta koja nisu predviđena za odlaganje

BORBA OPOVA ZA ZDRAVIJU ŽIVOTNU SREDINU: Upravljanje otpadom, regulisanje neuređenih deponija i stalna edukacija

Foto: Republika, Shutterstock

Opština Opovo više od decenije ima ugovor sa privatnom firmom o poslovima sakupljanja komunalnog otpada, i iako ne rade primarnu selekciju otpada, jednom mesečno se organizuje razdvajanje plastičnog otpada. 

U Opovu postoji neuređena deponija smetlište - utvrđena lokacija za odlaganje komunalnog otpada prikupljenog na teritoriji ove opštine. 

Foto: Republika

Inspektorka za zaštitu životne sredine Marina Mitrović

- Svako domaćinstvo ima svoju kantu, tu može da odloži otpad, ali ih to ipak ne sprečava da prave divlja smetlišta. Imamo ih u svakom naseljenom mestu, to je problem. Mi radimo edukaciju, to je konstanta, postoji i kaznena politika, sve moguće mere, ali malo šta tu pomaže - priznaje Marina Mitrović, inspektorka za zaštitu životne sredine opštinske uprave Opovo u razgovoru za Republiku. 

Obaveza svake opštine je da utvrdi lokaciju za interni građevinski otpad i u Opovu ona postoji - za otpad od rušenja, cigle, otpad koji nema zagađujuće dejstvo, ali se potom te lokacije pretvaraju u divlje deponije. 

- To čistimo dva puta godišnje - dodaje Mitrovićeva. 

Iako je edukacija neophodna, za ovakav problem, smatra najbitniji su jak inspekcijski nadzor i kaznena politika. 

Opština Opovo ima sa Pančevom sporazum o upravljanju komunalnim otpadom, reč je o sporazumu za regionalno upravljanje otpadom i cilj je da se otpad iz Opova odlaže na regionalnoj deponiji, koja treba da se nalazi u Pančevu. 

Foto: Republika

Opština Opovo

- Međutim, tamo jeste izgrađena deponija, ali do danas nije postala regionalna deponija, već neka vrsta sanitarne deponije gde samo Pančevo odlaže otpad. Čak i kada je deponija završena cene su bile jako visoke, bilo bi veliko poskupljenje po stanovniku, to je nešto što je za sada u perspektivi, videćemo kako ćemo rešavati - dodaje Mitrovićeva. 

Postojala je i eko regata kada se Tamiš čistio sa vode u saradnji sa šumskom upravom koja poseduje čamce. Paralelno, a što se i dalje radi, čisti se priobalje reke redovno. Veliki problem je predstavljalo smeće koje su ribolovci ostavljali za sobom, ali sada su postavljene kante za smeće i kontejneri uz reku. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading