RAD NA ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI U OPOVU: Zašto je važna energetska sanacija objekata i šta dobijamo time?

Autor:

Vesti

18.11.2023

15:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako je neplansko trošenje energetskih resursa jedan od većih problema u Srbiji, opština Opovo ušla je u borbu da promeni stanje na terenu

RAD NA ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI U OPOVU: Zašto je važna energetska sanacija objekata i šta dobijamo time?

Foto: Republika, Shutterstock

Energetskom obnovom starih objekata postiže se velika ušteda energenata potrebnih za zagrevanje.

Međutim, ne samo da je energetska sanacija objekata mudra odluka zbog kućnog budžeta, na taj način istovremeno vodimo računa i o zaštiti životne sredine. 

Rade Cvetanović, rukovodilac Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova koje sprovodi opština Opovo u okviru Projekta čiste energije i energetska efikasnost za građane Srbije, u razgovoru za Republiku objašnjava šta se sve podrazumeva pod energetskom sanacijom objekata.   

Foto: Republika

Rade Cvetanović: Energetska sanacija objekata dobra je i za kućni budžet i za zaštitu životne sredine

- To su određene mere na poboljšanju energetskih svojstava porodičnih kuća i stanova kroz sprovođenje direktnih mera, odnosno izvođenje radova na postojećim objektima ili stanovima u vlasništvu fizički lica- domaćinstva. Na osnovu prethodnih iskustava, prosečna starost objekata na koje se mogu primeniti ove mere je od 10 do 50 godina. Mere energetske sanacije koje se sprovode na teritoriji opštine Opovo su zamena spoljašnjih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača, postavljanje termičke izolacije spoljnih zidova i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru (to podrazumeva termoizalolaciju fasade i tavanskog prostora ili krovnih ravni), kao i postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice - kaže Cvetanović za naš portal. 

Takođe, dodaje, mere energetske sanacije objekata su i zamena postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno ili električnu energiju - kotao ili peć, efikasnijim kotlom na biomasu. 

Foto: Republika

Lokalna samouprava ulaže u energetsku sanaciju objekata

- Jedna od mera je i ugradnja toplotnih pumpi. U okviru ove mere moguća je ugradnja toplotnih pumpi po sistemu vazduh- vazduh, vazduh- voda, zemlja- voda ili toplotna pumpa voda- voda. Tu je i zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže grejnih tela i pratećih pribora, kao i ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošnje tople vode. U ovaj domen spada i ugradnja solarnih panela i prateće instacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe gde snaga solarnih panela ne može biti veća od odabrane snage koja je navedena u računu, a maksimalno ili jednako do 10,8 kilovata - ističe Cvetanović, kao i da u mere energetske sanacije objekata spada i izrada tehničke dokumentacije za one mere za koje je po Zakonu o planiranju i izgradnji nephodna izrada tehničke dokumentacije i pribavljanje određenih dozvola. 

Kako je prosek starosti kuća i stanova na teritoriji opštine Opovo oko 30 godina, veliko je interesovanje građana za postojeći poziv za sprovođenje mera energetske sanacije. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading